Новият брой: Да си посееш бъдеще

Трудното тепърва предстои

Трудното тепърва предстои

Финансираните фирми трябва да покажат, че могат да станат наистина успешни глобални компании

Константин Николов
4000 прочитания

С инвестирането на отпуснатите средства от Европейския инвестиционен фонд задачата пред Eleven и LAUNCHub не свършва, а тепърва започва. Сега целта пред двете дружества е да работят по развитието и управлението на компаниите в портфейла си, за да могат след време да постигнат най-добра доходност. В момента продължават и преговорите за отпускане на още капитал с ЕИФ. Но идеята зад новото финансиране не е толкова да бъдат давани средства за търсене на нови стартъпи, а в голямата си част средствата да бъдат доинвестирани в сега съществуващите компании в портфейла им.

От публични към частни пари

Сред незапознатите как функционират фондове като Eleven и LAUNCHub вирее погрешното схващане, че отпусканите средства са безвъзмездни. Но основната задача пред такива компании за рисков капитал е все пак да реализират доходност - в случая за основния си инвеститор ЕИФ. Това няма как да стане, ако в тези фондове постоянно се налива капитал, който да се влага в нови и нови стартъпи. Всяко дружество за рисков капитал има срок, в който да инвестира, да развие компаниите и да излезе от инвестицията. При Eleven и LAUNCHub този срок е около десет години - пет за инвестиции и още пет за развитие на компаниите в портфолиото. Което не означава, че ако получат нов капитал от ЕИФ, те няма да могат да търсят нови стартъпи. Просто фокусът им ще се измести.

"Очевидно не можем да оставим фонд мениджърите с един доста незрял портфейл, а трябва да им помогнем да доразвият компаниите и да реализират доходност", смята Христо Стоянов, представител на ЕИФ за България. Това е особено важно, защото в противен случай много от започнатите начинания просто ще се удавят. 

Това не значи, че след време те не могат да обявят и създаването на нови фондове, в които да има и много по-сериозен дял частен капитал. Системата е далеч по-развита спрямо края на 2012 г., когато те започнаха дейност, и се предполага, че на пазара е наличен далеч повече частен капитал. "Една екосистема се нуждае не само от акселератори и сийд фондове. Трябва да я наситим с по-разнообразни фондове, които също да допринесат за развитието на системата", смята Стоянов. ЕИФ финансира и фондовете за коинвестиции BlackPeak и Еmpower, както и фонда за рисков капитал NEVEQ 2, които също могат да инвестират в стартиращи компании (виж таблицата). Отделно неотдавна беше създадена и Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, в която членуват горните и други фондове, която може да допринесе за стартъп средата.

Според Стоянов, за да остане здрава, екосистемата трябва да премине през пълен цикъл, който навсякъде завършва с доста висока смъртност на стартиращите компании. "Ние не можем да бавим този цикъл изкуствено чрез наливането на още пари", казва финансистът.

В бъдеще и двата фонда имат желание да не са с публичен ресурс, а да имат и частен капитал. Все още не е ясно кога това ще стане възможно. Според източници от пазара и в момента има интерес от частни инвеститори, но той по-скоро е към отделни сделки. И от двата фонда казват, че продължават преговорите с институционални и частни инвеститори. 

Конкуренти и модели

В същото време се развиват и екосистемите в съседните държави. Румъния в момента следва примера на България и преговаря с ЕИФ за създаването на подобни на Eleven и LAUNCHub фондове и в Букурещ. Те ще бъдат далеч по-големи по размер, най-вече заради разликата в мащабите между двете страни. Тези инвестиции обаче не би трябвало да са заплаха за българската позиция като регионален хъб, тъй като България вече е изминала един път от няколко години, което й дава добра преднина, ако не я пропилее. А още свободни пари наоколо по-скоро ще имат благоприятно отражение върху цялата стартъп екосистема. Според Христо Стоянов Eleven и LAUNCНub могат само да спечелят от откриването на още такива фондове в съседните страни и да станат естествена врата към тях.

Много от запознатите със стартъп системата тук твърдят, че целта пред България трябва да бъде случилото се в Израел. При население от осем милиона страната, която преди десетина години решава да се насочи в стартъп индустрията, има в момента над 6000 стартиращи компании и привлича повече рисков капитал на глава от населението от която и да е друга държава по света. Приходите на година се измерват в десетки милиарди долари. "Да, еталонът ни трябва да е случилото се в Израел. Но за да се случи само един "Телерик", са нужни поне десет години. И целият този процес трябва да стане системен. А за да стане, трябва да има много, много повече опити", казва Даниел Томов от Eleven. Според Христо Стоянов на този етап от развитието си българската стартъп екосистема не изостава от израелската през същия й период. 

Всяко предположение, разбира се, ще зависи от текущото портфолио на Eleven и LAUNCHub и какво ще излезе оттам. Засега най-видимата компания, излязла от някоя от двете платформи, е Flipps - приложението за прожектиране на видео на телевизор с помощта на телефон, което набра почти 2.5 млн. долара от фондове и частни инвеститори. Всичко зависи от много фактори - развитие, среда, а донякъде и късмет. Според запознати не е невъзможно от сегашното поколение да има компании с оценки на Series-B рунд от 30-40 млн. евро. На Балканите има немалко успели стартъпи, някои от които без външно финансиране. Сръбската Nordeus например успя да стане глобален гигант в мобилния гейминг само със средства от основателите си (тъй наречения bootstrap). В момента тя има офиси в Белград, Скопие, Сан Франциско, Лондон и Дъблин и над 170 служители.

С инвестирането на отпуснатите средства от Европейския инвестиционен фонд задачата пред Eleven и LAUNCHub не свършва, а тепърва започва. Сега целта пред двете дружества е да работят по развитието и управлението на компаниите в портфейла си, за да могат след време да постигнат най-добра доходност. В момента продължават и преговорите за отпускане на още капитал с ЕИФ. Но идеята зад новото финансиране не е толкова да бъдат давани средства за търсене на нови стартъпи, а в голямата си част средствата да бъдат доинвестирани в сега съществуващите компании в портфейла им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  "Една екосистема се нуждае не само от акселератори и сийд фондове. Трябва да я наситим с по-разнообразни фондове, които също да допринесат за развитието на системата", "... екосистемата трябва да премине през пълен цикъл, който навсякъде завършва с доста висока смъртност на стартиращите компании..."

  Парите за създаването на тия фондове са половината от общият ресурс на програма "Конкурентоспособност" и трябваше да стигнат до българските производители като техническа и технологична модернизация. Вместо това се дадоха на банките и една камара посерници, които да ги окрадат.
  Има хиляди начини да се открадне един свободен "публичен ресурс". Колкото са повече парите за крадене, толкова са по-сложни и "еко"системите им.
  Що бе предатели не ги раздадохте тези пари на местни фирми, които се опитват да произвеждат?

 • 2
  nixonanim avatar :-|
  Nixonanim

  Ами, дано! Не виждам как бихме могли да стигнем Израел обаче, с тяхната култура и дисциплина никой от Европа не може да се сравни в момента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал