Активите на пенсионните фондове са близо до рекордните 9 млрд. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Активите на пенсионните фондове са близо до рекордните 9 млрд. лв.

Активите на пенсионните фондове са близо до рекордните 9 млрд. лв.

Осигурителните дружества влагат близо 50% от тях в държавни облигации

3757 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Пенсионните компании продължават да отчитат стабилен ръст на печалбата, която расте със 17% годишно.

Силен спад на доходността от направени инвестиции отчитат пенсионните фондове към края на третото тримесечие. Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) показват понижение на финансовия резултат по това перо с 52% спрямо същия период на 2014 г. до едва 8.8 млн. лв. Сумата е най-ниската за деветмесечието от 2010 г. насам (виж таблицата). Пенсионноосигурителните дружества (ПОД) обаче продължават да отчитат стабилен ръст на нетната печалба за същия период, като на годишна основа тя расте с 16.7%. Основната причина са приходите от такси и удръжки от клиентските сметки, които се покачват с 13% годишно.

Индустрия на печалба

Oсобено оптимистични се оказват данните на КФН за размера на активите на деветте пенсионни компании, който извършват дейност в страната. Те продължават да растат и към края на третото тримесечие достигат рекордните 8.89 млрд. лв. В статистиката не попадат резултатите на ПОД "Утре", чийто лиценз беше отнет от финансовия регулатор през август. Трите най-големите пенсионни дружества по обем на активите продължават да са "Доверие", "Алианц" и "ДСК-Родина". Te са лидери и по пазарен дял при броя на осигурените лица в тях, като държат общо 63% от пазара.

Значителни изменения са наблюдават в структурата на портфейлите на пенсионните дружества спрямо деветмесечието на 2014 г. Най-значителен дял от вложенията (48%) вече заемат държавните ценни книжа (ДЦК), следвани от акциите, правата и дяловете в частни дружества (малко над 32%). Година по-рано разпределението беше в полза на акциите, които държаха 39% от портфейлите, спрямо 30% за ДЦК. Тенденцията на понижение на лихвите на банките в цяла Европа пък води до спад на дела инвестирани в тях активи до малко над 1% спрямо почти 6% към края на септември 2014 г.

Рентабилност под въпрос

Данните на КФН показват, че за първи път от 2011 г. деветте пенсионни дружества са похарчили повече към деветмесечието за управление на собствени средства, отколкото са получили от тази своя дейност. Отчетената нетна печалба все пак показва, че приходите от такси и удръжки напълно компенсират спада на приходите от управлението на собствени средства.

Тенденцията обаче поражда редица въпроси за бъдещата рентабилност на пенсионните дружества. Приетите през юли промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат от догодина осигурените лица да не плащат такса, когато прехвърлят партидата си между пенсионните фондове в страната. Разчетите сочат, че това може да лиши дружествата от годишни приходи в размер на 3-4 млн. лв. Според новите разпоредби осигурените лица ще дължат единствено такса от 10 лв., когато прехвърлят своя партида в пенсионен фонд от Европейския съюз. Освен това удръжката от всяка осигурителна вноска ще намалява плавно до 2019 г. от сегашните 5% до 3.75%. Инвестиционната такса, която се начислява на базата на нетните активи на дружествата, пък ще спада постепенно до 0.75% през 2019 г. от настоящия 1%.

Финансови показатели на ПОД към деветмесечието (в млн. лв.)
 201020112012201320142015
Общо нетни активи559.0550.6620.4652.3735.3790.5
Приходи от такси и удръжки52.258.986.077.292.7104.7
Приходи от управление на собствени средства8.010.010.212.813.38.8
Разходи за управление на собствени средства3.510.17.76.26.111.9
Нетна печалба20.022.132.432.44451.4
       
Източник: КФН      

Пенсионните компании продължават да отчитат стабилен ръст на печалбата, която расте със 17% годишно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Таблицата не се връзва със заглавието и съдържанието.

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Запазването на инвестиционната такса като процент от нетните активи теоретично може да доведе до декапитализация (когато нетните активи са доста високи, а постигнатата доходност е малка, тогава абсолютната сума на таксата може да бъде по-голяма от абсолютната сума постигната от инвестирането на активите). Ето защо едно от предложенията ми при извършената промяна на законодателството в тази област в началото на годината (не го наричам реформа, защото остана нерешен въпроса с инвалидните пенсии, които за година са около 1 000 000 000 лева), предложих таксата да бъде процент от сумата постигната като доходност, а не от нетните активи. Независимо от желанието на фондовете да управляват добре парите ни, когато печалбата им не зависи от качеството на свършената работа, те насочват усилията си в друга посока, а именно възползват се от финансовото невежество на хората и работят активно за прехвърляне от един фонд в друг (предимство имат фондовете, които имат и банкова група и така имат контакти с голям брой потенциални клиенти).

 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  ЧПФ не са Индустрия!

  Те са като телефонни измамници.. само времето, когато ще ви блъснат фактите- то е отдалечено законово... за да ви заболи ПОВЕЧЕ!

 • 4
  lchristoff avatar :-(
  lchristoff

  "ще ви блъснат фактите- то е отдалечено законово"
  Точно така е и няма нуждата да чакате, за да разберете

  Реалната доходност на УПФ е мизерна - +0.14% - или по 14 ст. на 100 лв. годишно, а от доброволните - направо губите - по (минус) 1.16% годишно или по 1.16 лв. на 100 лв. вноски

  http://idfk.org/?p=1428

  Тази доходност ви обрича на намаляване на пенсията от ДОО (и без това мизерна по определение) защото
  ДВЕ ПЕНСИИ СА ГАРАНТИРАНО ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Професия "Game Dev"

Професия "Game Dev"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK