Зак Колиас: Ще отворим повече от седем заведения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зак Колиас: Ще отворим повече от седем заведения

Зак Колиас: Ще отворим повече от седем заведения

Вицепрезидентът на Church’s Chicken пред в. "Капитал"

Константин Николов
4168 прочитания

© Юлия Лазарова


Профил

Зак Колиас е вицепрезидент по международните операции на Church's Chicken в 25 държави. Базираната в Атланта компания отчете продажби от над 1 млрд. долара през миналата година. Той и екипът му отговарят за глобалната експанзия на веригата. Преди това е работил в Planet Hollywood.

Как избрахте България?

Поради няколко фактора. От една страна, заради консумацията на пилешко. Не знам дали сте чували, но България е на трето място в Европа по консумация на пилешко на глава от населението. Пред нея са само Великобритания и Германия. От бизнес гледна точка е добър пазар - има добра инфраструктура, производители на качествено пилешко, хора за работа в ресторантите, добър партньор, който разбира бизнеса, и т.н. Така че е отлично място за навлизането ни в Източна Европа. През следващата година ще отворим ресторант и в Минск, оглеждаме се за възможности и в Полша, както и в други държави в региона като Румъния.

Какви са плановете ви за експанзия в България?

През тази година отваряме три заведения. Оригиналните ни планове бяха за седем в следващите години, но дългосрочните ни са далеч по-амбициозни. Според нас пазарът може да издържи повече от седем наши заведения. Започваме от София - опитът ни показва, че трябва да тръгнем от столицата и марката първо да стане разпознаваема. След това ще навлезем и в други градове. Но плановете ни са първите седем обекта да са в София - близо до университети, търговски улици, молове, драйв тру и т.н.

А в кината?

Да, третият ни обект е в "Кино Арена". Особеното при такива комплекси е, че когато има популярни филми, заведенията също реализират добри продажби. И обратното. Така че тези локации имат и добри, и лоши страни. Отделно някои кина имат свои ресторанти, които са сериозна конкуренция. Но смятам, че кинобизнесът се променя - хората вече не искат само пуканки и напитка по време на филм, а може и да хапнат. Има възможности за растеж в този сегмент.

Вече оглеждали ли сте определени търговски центрове?

Не още, но скоро ще го направим. По света отваряме голяма част от заведенията си в молове - от около 500 наши ресторанти в международен план (другите 1200 са в САЩ) 200 са в молове. Много имотни проекти в Азия са търговски центрове и при развитие на бранд като нашия просто е задължително да присъстваш в тях. Тук продажбите ни на такива места ще са добри, когато времето не е хубаво, както и през уикендите. Така че има пазар, но не е задължително основната локация за нашите заведения. В Европа все още най-предпочитани са търговските улици.

Как се свързахте със "Синема ентъртейнмънт"?

Те се свързаха с нас. Наш служител в Москва е работил преди за Burger King, а те управляват ресторанти от тази верига. Така че от "Синема ентъртейн-мънт" се свързали с него, когато започнали да се оглеждат за нови възможности в бизнеса за бързо хранене. Според тях има място за още една верига за пилешко на българския пазар. Така се запознахме и след около една година подписахме сделката, а след още осем месеца отворихме и първия ресторант - това са нормални срокове за нашия бизнес. Отварял съм заведения в много държави - България е 25-ата страна, в която развиваме бизнес. И местният ни партньор е най-важната част. А със "Синема ентъртейнмънт" попаднахме на много добър партньор.

С местен производител на пилешко ли работите?

Да. Само пет съставки от менюто ни се внасят. Бизнес моделът ни е да работим с местни доставчици. Ако погледнете митата и въпросите около ГМО храните, е трудно да внасяш много неща в ЕС. Само медените ни бисквити идват от САЩ, а маринатата и подправките за пилешкото месо всъщност се правят във Великобритания. Всичко останало е локално - най-вече хората. Ние като франчайзьор получаваме комисионите, но всичко друго остава в българската икономика - инвестиции, работни места и т.н.

Защо извън САЩ компанията не се казва Church's Chicken, каквото е оригиналното име на веригата?

Брандът е създаден през 1952 г. от Джордж Чърч. Но не можехме да използваме името му в някои други държави както по религиозни причини, така и заради произношението - думата с две букви "Ч" е трудна на някои езици. Тъй като компанията е създадена в Сан Антонио, Тексас (вече е базирана в Атланта), решихме името да е Texas Chicken. Днес в Северна и Южна Америка използваме Church's Chicken, а във всички останали региони е Texas Chicken. И отваряме два пъти повече такива заведения. Така че един ден те ще надминат "домашния" ни пазар.

Доколко можете да променяте менюто според местните вкусове в дадена страна?

Можем да променяме само някои неща. Имаме основно меню, 95% от което е едно и също във всички страни. Имаме парчета пиле - пикантно и обикновено, както и сандвичи. Единственото нещо, което променяме при пилешкото, е нивото на пикантност, тъй като някои държави ядат по-люти храни от други. Установихме, че българските потребители ядат среднолютиви храни. Все още нямам точни данни, но по първи впечатления българите ядат еднакво и пикантно, и обикновено пиле. Живял съм във Варшава и там хората не искат и да чуват за такива храни.

Сред другите неща, които променяме в менюто си, е оризът - например в Китай продаваме много ориз и потребителите там не ядат пържени картофи. В България засега не сме променяли нищо по менюто. Обсъждахме дали да предлагаме студени салати - картофена, с майонеза и т.н., но решихме засега да не ги продаваме. Ако хората все пак пожелаят, ще променим менюто. Имаме и свежи салати.

Навсякъде ли работите с Pepsi?

На повечето места по света работим с Coca-Cola. Но в България "Синема ентъртейнмънт" си имат дългосрочни отношения с Pepsi и затова в заведенията на Texas Chicken се предлага Pepsi.

Как се развива глобалният сектор за бързо хранена, при условие че все повече потребители наблягат и искат по-здравословни храни?

Секторът все още продължава да расте. Смятам, че ще продължи да расте и в бъдеще, ако има баланс. Така че веригите ще трябва да добавят повече предложения към менютата - например още видове салати. В някои държави предлагаме и пиле без панировка. Опитът ми показва, че в крайна сметка хората все пак ядат това, което намират за вкусно. Няма да станем ресторант за здравословно хранене - не сме позиционирани така. Но сме пределно честни с клиентите си какво ядат, коя храна колко калории има и ще им предоставяме все по-голям избор.

Профил

Зак Колиас е вицепрезидент по международните операции на Church's Chicken в 25 държави. Базираната в Атланта компания отчете продажби от над 1 млрд. долара през миналата година. Той и екипът му отговарят за глобалната експанзия на веригата. Преди това е работил в Planet Hollywood.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    maddrum avatar :-|
    maddrum

    Колко струва едно такова интервю, за един приятел питам :D

    Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK