Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 22 ное 2015, 17:40, 10650 прочитания

Измами ме, ако можеш

Какви са особеностите на forensic accounting и защо овладяването на тънкостите му е важно в съвременния бизнес свят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Измами ме, ако можеш

[Shutterstock]

Още по темата

Business Essentials: 5 урока, за да управляваме успешно бизнеса и кариерата си

С какво ускорените курсове за мениджъри и предприемачи могат да бъдат полезни за развитието ви? Споделяме подхода на организаторите, препоръките на лекторите и впечатленията на участниците в първото издание на Ниво 1

16 май 2016

Хората на ръководни постове трябва да създават екипи от съмишленици

Какво е най-важното, което трябва да знаят мениджърите и предприемачите в областта на правото, разказва преподавателят в модул "Право" на ускорения курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials - ниво 2 адв. Людмил Карауланов

28 апр 2016

Мениджърите се фокусират върху финансовите резултати и забравят, че те се правят от хора

Акцентите в модул "Финансов мениджмънт" на ускорения курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials представя преподавателят в ускорения курс Георги Кирилов

25 апр 2016

Пазар под напрежение

Какви са предизвикателства пред либерализацията на търговията с електроенергия

24 апр 2016

Два нови курса Business Essentials започват през юни

Курсовете започват в началото на юни, а записаните до 10 май ползват 10% отстъпка от цената

14 апр 2016

Два нови курса Business Essentials започват през юни

Пилотното обучение с основни бизнес понятия и техники се повтаря поради засилен интерес. Ще има и второ ниво с по-висока степен на трудност, повече казуси и практически инструменти

7 апр 2016

Как мениджърите и предприемачите да подобрят бизнеса си

Първият ускорен курс Business Essentials започва през февруари, но вече започнаха записванията и за второто му издание

24 яну 2016

Формулата на успешния бизнес

Първият ускорен курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials стартира през февруари, но вече започнаха записванията и за второто му издание

21 яну 2016

Предстои безплатен демо ден на обученията Business Essentials

На 20 януари можете да се запознаете с преподавателите в модул "Стратегия и маркетинг"

15 яну 2016

Първа помощ за мениджъри

Остават броени дни до крайния срок за записване за ускорения курс за предприемачи и хора на ръководни позиции Business Essentials

18 дек 2015

Забрави ме, ако можеш

Или за правото да бъдеш информиран vs. правото да бъдеш забравен

2 дек 2015

Столичният съвет прехвърли 5 млн. лв. от бюджета за инвестиции към чистота

Средствата са от 4 проекта, които се обжалват и няма да се реализират тази година.

от Дневник,19 ное 2015

Бюджетът на здравната каса е компромис

Той не отразява по никакъв начин заложените здравни реформи

16 ное 2015

Какво очаква бизнесът през 2016 г.

Собственици и мениджъри на компании ще очертаят плановете и прогнозите си за следващата година на организирана от "Капитал" конференция

11 ное 2015

Последният пощенски бастион

Две компании за парични преводи оспорват монопола на "Български пощи" върху раздаването на пенсиите. Залогът е пазар за 37.5 млн. лв.

8 ное 2015

Бюджетно отстъпление

Финансовият план на държавата за 2016 г. е рисков, изземва повече ресурс от хората и не предполага реформи

30 окт 2015

На имотния кантар

Заради спада на лихвите по ипотечните кредити балансът се променя и покупката на апартамент става по-изгодна от наема

30 окт 2015
В контекста на проблемите с корупционни практики и нестабилност на финансовата система, с които се сблъсква бизнесът в България, представата за измама е като нещо, в което участва цяла фирма, банка или друга институция. В действителност обаче голямата част от тях се извършват вътре в отделна компания, от конкретни служители и без знанието на собственици или мениджъри. Благодарение на широкия публичен интерес вече знанието за измами не е запазено само за тесните специалисти. И все пак експертният подход винаги е много по-ефективен. Неслучайно анализите и проучванията на Американския институт на дипломираните експерт-счетоводители сочат, че водещите компании инвестират в обучения в областта на счетоводството и контрола на финансовите резултатите с фокус именно върху т.нар. forensic accounting.

Въведение в тайнството на счетоводството

Forensic accounting се използва като дефиниция на широк спектър от счетоводни дейности, насочени към разследване на потенциални стопански измами. То e базирано на счетоводни техники за анализ на данни и тълкуване на причинно-следствена връзка между входящи данни, икономически фактори и резултати.

Целта на forensic accounting е чрез подобен на одита процес да се установи дали действително има измама. И ако е така - да се идентифицират участниците, да се калкулира размера на щетата, да се съберат и представят релевантни и допустими доказателства, които да послужат пред съд при нужда.

Ключовото тук е, че самите стопански измами са трудни за установяване, но в същото време е относително лесно да се идентифицират типични ситуации, в които рискът за компаниите би бил съществен.Психология на измамата

Стопанските измами произтичат от външните фактори, които директно влияят на бизнес резултатите. Такива са появата на засилена конкуренция, необходимост от представяне и доказване на съществено бизнес развитие, подкрепено от ключови индикатори (KPI, от англ. key progress indicators) и ръст на финансовите резултати като предпоставка за бизнес ходове като сливания и придобивания.

Чрез установяване и разбиране на външните фактори на влияние може да се изгради първоначална представа за потенциалните зони за манипулация на финансовите отчети. След това шансът да се идентифицира механизмът на измамата е по-голям.

В допълнение на външните фактори компанията може да е изложена и на висок риск, произтичащ от вътрешни източници. Вътрешните фактори могат да са под формата и на цели, поставени от компанията майка или ръководството. Винаги е добра идея да се установи в кои отдели екипите са под заплаха от съкращения или намаление на възнаграждението поради влошени резултати.

При компаниите с високо ниво на дълг също има риск, тъй като обикновено те са обвързани със стриктни клаузи в банкови договори и дължат неустойки, ако не се съобразяват с целевите показатели за успех, които трябва да поддържат (KPI).

Крайната цел на forensic accounting е да се получи самопризнание от злоупотребяващия, в случай че се докаже наличието на измама. Ето защо разследващият вероятно би избягвал директната конфронтация, докато не събере достатъчно доказателства, предизвикващи признанието. Затова и интервюто със заподозрения в измама е ключов компонент от разследването.

Внимавайте с бонусите

Компаниите промотират етичното поведение много по-усилено в сравнение с предходни години. В същото време се наблюдават доста високи нива на бонусите, дори значително несъответстващи на стандарта на живот на получателя. При равни други условия, колкото тази диспропорция е по-осезаема, толкова и вероятността от стопанска измама за постигане на бонусните критерии е по-голяма.

Факторите, които водят до поведение, свързано с потенциални злоупотреби, както и вида на злоупотребите са далеч по-разнообразни от това финансово неудовлетворен служител да реши да присвои част от наличните средства в касата на компанията.

Най-големите злоупотреби в следващите години се очаква да бъдат в резултат от високата степен на дигитализация в компаниите.

Въпрос на мащаб

Ако ефектът от стопанската измама е съществен, тя би могла да бъде лесно забелязана и при повърхностен анализ на финансовите отчети чрез идентифициране на области, в които представянето на компанията съществено се разминава с общите типични тенденции за индустрията, историческите показатели или сходни като размер и дейност компании на пазара.

В случай че стопанската измама е несъществена като еднократен ефект, е малко вероятно да бъде забелязана на стратегическо ниво, а по-скоро може да бъде идентифицирана на оперативно управленско равнище като част от регулярните анализи и равнения между отделните прозводствени/продуктови отчети и тяхното отражение във финансовите отчети. Това дава нова перспектива за смисъла на управленската информация на оперативно ниво и необходимостта от динамична взаимовръзка между оперативните данни на ниво продукт/клиент/доставчик/звено/отдел и др. и съответните им отражения в същия разрез в поддържаната финансова отчетност.

Без съмнение най-големи трудности при разкриване на манипулирани финансови данни се срещат в частта, която изисква субективна професионална преценка - приблизителни счетоводни оценки като полезен живот на активите, остатъчна стойност, обезценка на съмнителни вземания, дългосрочни договори. Тези преценки често включват предвиждания за бъдещи събития с ниска степен на вероятност и вярност.

В заключение, разследването на финансови и счетоводни измами е ангажимент с изключително висока степен на трудност, който изисква отлично подготвени служители, с опит не само в техниките за счетоводство и одит, но и познаващи съответните правни и законови рамки. И все пак не бива да забравяме, че специалистът по измами е точно и само счетоводител по професия.  Неговата роля е да предложи експертно мнение и анализ на фактите, но той не може нито да приложи закона, нито да действа като обвинител или съдия. 
 
Видове разследвания

Forensic accounting обичайно покрива 3 основни категории от измами:

1. Корупция
- Конфликт на интереси – например управляващ одобрява разходи на служител, независимо че те са необосновани
- Подкуп
- Изнудване.

2. Злоупотреба с активи
Това е най-обичайната форма на стопанска измама, като тя може да бъде в следните разновидности:
- кражба на материални запаси на компанията
- физическо присвояване на парични средства, съхранявани в компанията
- използване на средствата на компанията за финансово-измамни схеми: включително възлагане на доставки и разплащане с несъществуващи доставчици; назначаване и изплащане на възнаграждение на т.нар. мъртви души или несъществуващи служители и т.н.
- злоупотреба с активи на компанията за лични цели.

3. Манипулиране на финансови резултати     
Такъв тип измама може да бъде свързана с умишлено фалшифициране на счетоводни входящи данни, с пропуск при отразяване на транзакции, пропуснати пояснителни бележки или креативно приложение на Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО). Често се наблюдава и в случаи, когато трябва да се постигнат целеви нива на ликвидност и задлъжнялост във връзка с банкови договори.
 

Линкълн Майлс разработва и представя обучения за следдипломна квалификация, работилници и семинари за професионалисти в сферата на счетоводството. Той подготвя студенти и за изпитите им в квалификациите на ACCA и ICAEW. Майлс ще бъде и сред преподавателите в ускорения курс за мениджъри Business Essentials, организиран от "Капитал" и MDV Professional Education.

През годините той е заемал редица значими постове, сред които национален ръководител за ICAEW Advanced Stage Corporate Reporting and Audit and Assurance, управител на офиса на BPP Professional Education Jersey, водещ оценител на изпитите на ACCA и ICAEW Case Study. Майлс често посещава България, за да води корпоративни обучения по различни теми като IFRS, IFRS Update, UK GAAP, US GAAP, както и като лектор на специализирани форуми за професионално развитие за членове на професионални организации (АCCA, ИДЕС). Сред клиентите на Линкълн Майлс по света са правителствени структури, търговски и финансови организации, застрахователни и одиторски компании, регулаторни органи.
 
Линкълн Майлс ще бъде и един от преподавателите в ускорения курс за мениджъри Business Essentials, организиран от "Капитал" и MDV Professional Education. Ускореният курс за мениджъри Business Essentials /Семестър 1 стартира през февруари 2016 г., а за записвания до края на ноември ползвате 10% отстъпка от таксата. Обученията включват 4 модула - Финансов мениджмънт (19-20 февруари), Техники за финансов анализ (26-27 февруари), Стратегия и маркетинг (11-12 март), Правен наръчник на мениджъра (18-19 март). Може да се запише цял семестър или само един от модулите. Повече за програмата, лекторите, както и за записвания – capital.bg/BЕssentials.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Новосъздадено дружество купи активите на "Мандра-Рилци" с кредит от ПИБ 1 Новосъздадено дружество купи активите на "Мандра-Рилци" с кредит от ПИБ

Банката е отпуснала 13.4 млн. лв. на компанията регистрирана от две дами без други фирмени участия

23 мар 2018, 2460 прочитания

Петролният разрив Самуилов - Златев 1 Петролният разрив Самуилов - Златев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напусна петролната асоциация и упрекна Валентин Златев заради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други

23 мар 2018, 2608 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Pfizer и Allergan договориха сливането си

Сделката, с която се създава най-големия производител на лекарства в света, може да срещне съпротива от страна на властите в САЩ

Ипотека в евро или лева

Лихвите в местна валута по жилищните заеми са по-ниски и те се отпускат масово в тях

Унгарският Wingholding купи две офис сгради в София за 10 млн. евро

Контролираното от милионера Тибор Вереш дружество прави първата си инвестиция зад граница в България

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в изобилие всичко онова, което смятаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътуване до Севиля. Защо да побързаме, как да планираме, какво да не пропускаме – ценна информация, предоставена от местен жител

Как се калява инфлуенсър

Какво представлява инфлуенсър маркетингът и защо става все по-предпочитан канал за реклама и в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете