Три милиона клиенти повериха файловете си на българската pCloud

Основаната от Туньо Зафер и Антон Титов компания вече е получила външно финансиране от 3 млн. долара

Туньо Зафер (вляво) и Антон Титов са основателите на компанията
Туньо Зафер (вляво) и Антон Титов са основателите на компанията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Туньо Зафер (вляво) и Антон Титов са основателите на компанията
Туньо Зафер (вляво) и Антон Титов са основателите на компанията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Ако запазим този темп на работа, смятам, че е възможно до две години да сме в топ 3 на някои от местните ни пазари."

Туньо Зафер, изпълнителен директор на pCloud

Поглед към 2016 г.

За следващата година плановете на pCloud остават амбициозни и включват няколко нови партньорства, двойно увеличение на екипа, ръст на потребителите до 20 млн., както и нови офис локации - по една в Западна Европа, САЩ и евентуално Азия.

Като най-интересно се очертава бъдещото партньорство с няколко местни и чуждестранни телекома, които да предлагат разработките на pCloud под собствените си брандове. На този етап се водят преговори с компаниите, като се очаква услугите да станат факт през 2016 г.

Щети за над 3 трлн. долара и 160 млн. засегнати потребители са последиците от осемте най-големи пробива в киберпространството за последната година. Това обяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела през миналата седмица, когато компанията съобщи, че ще наблегне на киберсигурността.

Ето защо една от водещите тенденции при разработването на облачни услуги е именно в подобряването на сигурността. Българската стартираща компания pCloud също се е насочила натам, като от месеци разработва криптирана система. За да демонстрира високото си ниво на сигурност, през октомври pCloud обяви предизвикателство с награда от 20 хил. долара за хакер, който успее да пробие системата ѝ Crypto. За по-малко от два месеца над две хиляди хакери от цял свят безуспешно са се опитали да пробият защитите на облака, съобщават от компанията.

pCloud разработват услуги за съхранение на данни на виртуален сървър, а основният фокус на продуктите им е върху сигурността и скоростта. От началото си преди малко повече от две години българското предприятие има 3 млн. потребители, които продължават да се увеличават с 10% месечно (много голяма част от тях ползват услугата безплатно).

Официалното стъпване на пазара на pCloud е през септември 2013 г. чрез тогава изцяло българската фирма "пиКлауд". Основателите на pCloud са софтуерният инженер Тунджел Шакир (Туньо Зафер) и известният в хакерските среди създател на панамската хостинг платформа hotfile.com Антон Титов. Впоследствие българската фирма става изцяло притежание на едноименно швейцарско акционерно дружество, регистрирано в началото на октомври 2014 г. От компанията не пожелаха да уточнят кои са собствениците на регистрираната в Баар pCloud AG, но казаха, че няма акционери с мажоритарен дял. Като директори в актуалния учредителен акт на регистрираната в Швейцария компания са вписани д-р Филипе Майер и д-р Силван Хюрлиман, както и Туньо Зафер и Георги Хорозов. "В представянето на продукта най-важното е сигурността, а Швейцария има репутация и законодателство в това отношение", обясни Зафер решението за смяна на локацията с имиджа на бизнеса. Екипът и цялото ноу-хау остават български.

От нула до три милиона

Освен три милиона регистрации в края на лятото pCloud получиха и 3 млн. долара финансиране от частен инвеститор, чието име от компанията засега не разкриват. До момента въпреки големия брой потребители приходите на дружеството не са високи. В края на 2014 г., когато клиентите са малко под 1 млн., приходите са 353 хил. лв., а финансовият резултат е загуба от 361 хил. лв., сочи справка в Търговския регистър. През тази година приходите нарастват с между 35 и 50% на месечна база, но плащащите потребители са под 1%, а излизането на печалба не може да се фиксира заради непредвидимостта на пазара, коментира техническият директор Титов. "До около година много от клиентите ни ще започнат да опират таваните на безплатното си пространство", допълва Зафер. Амбицията на pCloud е да достигнат 20 млн. потребители, като 1% от тях да са плащащи до края на 2016 г. В момента безплатният обем за съхранение в облака на pCloud е 20 гигабайта, а цената за един терабайт е 7.99 долара месечно. Според Зафер в този бизнес е необходимо търпение, докато потребителите изградят доверие в услугата.

Всъщност идеята на pCloud е да генерира приходи по-скоро от бизнес сектора, отколкото от крайни потребители. За целта приоритетно се работи върху скоростта и сигурността чрез криптооблака Crypto.

Ключовата сигурност

Crypto се появи на пазара в края на септември с амбиции да предложи неразбиваема шифрована система за сигурност, като достъп до информацията си имат само потребителите. Освен 2000 неуспешни опита за пробив доказателство за защитата е и одитният доклад на норвежката компания Mnemonic, споделят от pCloud. Криптирането става чрез копиране на файловете в папка, чиято информация се криптира и се качва в сървърите на компанията в Далас, обясняват от pCloud. Екипът няма достъп нито до паролата, нито до файлове на потребителите, с което се гарантира максимална защита на информацията, но едновременно с това е невъзможно възстановяването на забравени или изгубени данни за достъп.

Скоростта на трансфера на данните е другият елемент, на който компанията с българско IT ноу-хау залага, за да се позиционира на пазара. По оценка на изпълнителния директор Туньо Зафер по този показател предлаганите от pCloud решения изпреварват разработки

на пазарни лидери като DropBox и Google Drive. В момента pCould са около сто пъти по-малки по обем на съхраняваните данни от най-големите в сегмента, твърди Зафер, което според него не е особено голяма разлика в този бизнес.

Бизнес в облаците

На този етап услугата pCloud for Business, която започна да се предлага през август, се използва от около 50 български компании. Продуктът предлага начин за управление и максимална достъпност на файлове за всички служители в едно предприятие, обяснява Антон Титов, технически директор на pCloud. Бизнес облакът позволява различни нива на достъп според фирмената йерархия, обединяване на служителите в различни екипи и работни групи в рамките на платформата. Задължителен елемент от бизнес пакетите е и Crypto.

С концентрацията си върху разработка на повече инструменти за тези услуги от компанията се надяват да увеличат броя на плащащите си клиенти до 1% през 2016 г. Засега pCloud for Business е насочена изключително към българския пазар. Според Зафер целта е да се наместят като лидер в сегмента и да привлекат около 50% от средните и малките местни предприятия. Следващата стъпка е излизане на международните пазари, където ще се гонят дългосрочни резултати.

Технологични особености

pCloud не работят на принципа на синхронизацията, по който действат останалите конкуренти. Тяхното облачно приложение за работен плот pCloud Drive представлява мрежова файлова система, т.е файловете стоят отдалечени от сървърите, но могат да се ползват в реално време. "С Dropbox например всички файлове от облака директно слизат на диска на компютъра", обяснява Tитов. При pCloud се свалят единствено ползваните в момента файлове. Като единствен конкурент в тази услига pCloud виждат разработката One Drive на Microsoft.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • Boris Dimitrov

  Викам си аре да ги подпомогна ще се регистрирам, а то 7-8 минути стои и върти една иконка неще да приеме. Аман от търговци на въздух 3 млн. $ за такава пишка , дето никви обороти не праи кво е тва 350 хил. лева приходи за 2014 смееешна работа и гУлемия ръст от 35-50% на месец през 2015 тоест тая година ще продадат за 600 хил. лева. Какво се случи с ума на хората, които инвестират такива суми тая фирма е лайно, което в следващите 7-8 години я ще изплати 10% я не. Почна да ми писва от целия тоя ИТ/Софт вманиачен сектор ууупс "бързоразвиващия" се в, който 9от10 компании няма да оправдаят и стотика от налетите стотици милиона само парадиране с обещания и мечти .Дай ми на мене 3 мил. $ долара и първата година ти обещавам >5 мил. $ оборот втората 70-100% ръст налети в нормален бизнес, който иска да отваряме магазини, аптеки, супермаркети, хипермаркети, дрогерии, фаст фууди на франчайз(Събуей) и да строим жилищни и офис сгради да се обади +359879350881 (да приготви и парички че съм ученик още)

 • 2
  monika_emanuil avatar :-|
  monika_emanuil

  Инвеститор "чието име от компанията засега не разкриват" ?
  Ми да си припомним кои са господата, колко закони нарушиха и колко милиони платиха ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hotfile

  За детското порно и какво ли още не хост-нато на сървърите им.
  "In February 2011, Hotfile and its alleged owner Anton Titov (a foreign national residing in Florida) were sued by the MPAA on behalf of Disney Enterprises" ...
  "On December 4, 2013, Hotfile ceased all operations, on the same day as signing a $80 million settlement with the Motion Picture Association of America (MPAA)."

  А колко милиони са укрили вече можем дамо да гадаем. Така че инвеститорът най-вероятно се нарича панамска сметка :)

  "въпреки големия брой потребители приходите на дружеството не са високи." Някой учудва ли се, че то останаха ли фирми в България, които да са на печалба (така че да им се налага да плащат данъци за нея)

  Защо Капитал не проверяват по-обстойно героите на деня, особено от ИТ сферата, с които често пълнят страниците си ?

 • 3
  jnu23508607 avatar :-|
  jnu23508607

  Не обръщайте внимание на първия коментар,явно не му е било ден на този човек.Програмата на pcloud е страхотна, не само че ти дава дисково пространство ами ти излиза като 10 гб.дял от компютъра P:\ .Аз си качвам там програмки за прясно инсталиран комп. и когато ми трябват само качвам драйвери на ново инсталиран комп. за интернета инсталирам програмката и газзз...Евала на нашите момци каква са я свършили ВСИЧКО Е СТРАХОТНО .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал