ПИБ награди най-добрите български фирми за 2014 г.

В четвъртото издание на конкурса участваха над 240 компании

Съоснователят на "Доместина" Владислав Симов (вляво) прие наградата за най-добра стартираща фирма
Съоснователят на "Доместина" Владислав Симов (вляво) прие наградата за най-добра стартираща фирма    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Съоснователят на "Доместина" Владислав Симов (вляво) прие наградата за най-добра стартираща фирма
Съоснователят на "Доместина" Владислав Симов (вляво) прие наградата за най-добра стартираща фирма    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"Доместина", "Велдим 1", "Балкан" и "Индустриални батерии" бяха сред наградените компании в конкурса на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за "Най-добра българска фирма". Съревнованието се организира за четвърта поредна година, а в тазгодишното издание на инициативата взеха участие над 240 компании от 80 бранша. От организаторите отбелязват, че най-активни са били проектантските и строителни фирми, следвани от дружествата от текстилната индустрия.

Конкурсът има за цел да насочи обществения интерес към предприемачеството, като класира компаниите в няколко категории според техния размер – "Средни и големи фирми", "Микро- и малки фирми" и "Стартираща фирма". Гласуване на интернет страницата на инициативата naidobrafirma.bg определя и носителя на наградата за "Фирма на публиката". Условието за всички кандидатстващи компании е те да бъдат с български капитал, да имат българско ръководство и да представляват българска марка.

И победителите са...

Първото място в категория "Стартиращ бизнес" спечели създадената от Владислав Симов (който прие и наградата) и Николай Казмин онлайн платформа "Доместина", която предлага услуги за професионално почистване на домове и офиси. На втора позиция журито класира софтуерната компания "Скейл фокус", а челната тройка допълни друг представител на технологичния сектор – мобилният разработчик "Призмос".

Победител в категория "Микро- и малки фирми" стана варненската "Велдим 1", която произвежда системи за сигурност, електроинсталации и климатични системи. Отличието беше получено от търговския директор на компанията Станислав Филипов. На второ място остана добричкото дружеството за търговия със стъкло "Глас дизайн", а третата позиция е за строителната "Ди Ай Ди билдинг".

Тазгодишният отличник в категория "Средни и големи фирми" е монтанският завод за производство на метални изделия "Балкан", който е един от поддоставчиците на шведската мебелна верига IKEA. Наградата прие главният счетоводител Теодора Илиева. Втората позиция е за шуменския производител на емайлирани домакински съдове "Купро емайл", а на трето място остана дружеството за производство и търговия със стъклопакети "Милкана".

Специалните награди

За пръв път в тазгодишното издание на конкурса беше включена и категория за "Проектно финансиране на бизнес таланти", която подкрепя български предприемачи за развитието на бизнес идеите им и е с паричен стимул, за разлика от горните категории. Първата награда в размер на 15 хил. лв. получи Георги Халачев за реализирането на своя идеен проект bilid за софтуерна система за управление на бизнес и жилищни имоти. На второ място бе класиран Живко Стоянов, чийто проект за автомати за рециклиране на найлонови бутилки за вода получава финансиране от 10 хил. лв. Третата награда, от 5000 лв., е за Мария Подобедова и нейната бизнес идея за продажба на ръчно рисувани еспадрили.