Бойно поле "Петрол"

Първият опит на синдиците на КТБ да използват новата си власт да връщат имущество с произход банката очаквано показаха недъзите на закона

Контролът над бензиностанциите на "Петрол" е при Гриша Ганчев
Контролът над бензиностанциите на "Петрол" е при Гриша Ганчев    ©  Юлия Лазарова
Контролът над бензиностанциите на "Петрол" е при Гриша Ганчев
Контролът над бензиностанциите на "Петрол" е при Гриша Ганчев    ©  Юлия Лазарова

Ако попитате някой банкер дали може лесно да си събира обезпеченията по необслужвани кредити, подгответе се за дълги истории за многогодишни съдебни саги от прехвърляния, кухи дружества, мними кредитори, фалити със задна дата и още много иновативни похвати, използвани от недобросъвестни длъжници. Има обаче една институция с думата банка в името, макар и вече без лиценз, която поне на теория може да заобиколи всичко това.

Да, става въпрос за Корпоративна търговска банка, чиито синдици през пролетта бяха снабдени с ново оръжие в борбата им да попълнят масата на несъстоятелността. Накратко, след като временната парламентарна комисия по случая КТБ се запозна с плетеницата от фирми, чрез които са заобикаляни правилата и са придобивани активи за стотици милиони, депутатите окачествиха банката като "пирамида" и приеха поправки в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), с които се дават права на синдиците да предявяват искове за връщане на получено имущество с произход банката срещу трети лица. А идеята, която прозира зад новия член 60а е независимо колко прехвърляния са ставали с нещо, купено с пари от КТБ, то да може да бъде възстановено.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се