Австрийската Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в нови фабрики
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Австрийската Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в нови фабрики

Австрийската компания приватизира мебелна фабрика в Бургас преди 18 години. През 2007 г. започна производство и във Велико Търново

Австрийската Kronospan ще инвестира 300 млн. лв. в нови фабрики

До юни 2016 ще изгради завод за 75 млн. лв. във Велико Търново. До три години ще има и втори, който може и да е в Бургас

31501 прочитания

Австрийската компания приватизира мебелна фабрика в Бургас преди 18 години. През 2007 г. започна производство и във Велико Търново

© Капитал


70%

от произведените дървесни плоскости ще са за износ.
Новите предприятия ще удвоят производството на "Кроношпан България", което сега е за 175 млн. лв.

Австрийската компания Kronospan ще направи една от най-големите индустриални инвестиции в България - през следващите три години ще вложи 300 млн. лв., а като начало догодина ще изгради ново производство на ПДЧ плоскости за 75 млн. лв. във Велико Търново. Планът е на финала двата български завода на групата да имат над двойно по-голямо производство. Сега дървопреработвателни предприятие в Бургас и търновската фабрика имат годишни приходи от 175 млн. лв. и голяма част от продуктите са за износ в региона.

Търновската нова линия

Производителят на плоскости "Кроношпан България" ще изгради нов завод за 75 млн. лв. във Велико Търново, съобщиха от компанията. Тази седмица дружеството получи строително разрешително от общината. "Кроношпан" работи в града от осем години, а разширението на дейността идва, след като през юни закупи производствената площадка на вече неработещото "Дървообработване-ВТ".

Проектът предвижда изграждането на изцяло нова линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) с последващо ламиниране. Инвестицията включва инсталиране на нова преса с дължина 43 метра, която според дружеството е най-модерната и нова технология в света. Освен това компанията ще изгради производствено и складово хале с над 27 хил. кв.м застроена площ, където ще бъдат инсталирани линии за производство на ламинирани плоскости. Строителните и монтажните работи трябва да приключат до края на юли 2016 г. Новите инсталации позволяват бъдеща инвестиция в производство на кухненски плотове, уточняват от "Кроношпан България". Инвестицията се финансира със собствени средства и банков кредит, обясниха от компанията.

"Очакваме с новата линия да предложим най-високото качество на пазара за този вид материали", каза изпълнителният директор на компанията Николай Банков за "Капитал". По думите му подобрените качество и ефективност ще позволят на предприятието да разшири пазарното си присъствие в страната и региона, като преобладаващ дял ще има износът. Над 70% от произведената продукция ще се продава в съседни на България страни. В завода са наети 90 души, които са бивши работници на "Дървообработване-ВТ".

Изборът на Велико Търново за изпълнение на проекта е заради местоположението на града. "Логистично Велико Търново е с централна локация не само в България, но и в региона, което ще ни осигури бърз и икономичен достъп до местния и ключови външни пазари", каза Банков. Той добави още, че заводът разполага и с железопътна връзка, която ще бъде използвана активно.

Големият проект

Новият завод в Търново е първата фаза от по-голям проект на компанията, който предвижда за три години да бъдат инвестирани над 300 млн. лв. След приключване и на втория етап на проекта капацитетът за производство на ПДЧ ще се увеличи над два пъти.

Планираните инвестиции ще бъдат направени в нови технологии за производство на различни видове дървесни плоскости. Целта е да се отговори на все по-високите изисквания на пазара за модерни, качествени и щадящи природата продукти, уточниха от компанията.

Българският проект е част от инвестиционната програма на Kronospan да модернизира предприятията си в региона. В момента се изграждат също нови линии за ПДЧ в заводите на австрийската компания в Сърбия и Хърватия.

Новите фабрики

"Кроношпан" работи във Велико Търново от 2007 г., когато закупи цех за плочести материали от "Дървообработване-ВТ". Компанията направи цялостна модернизация на линията, като инвестицията надхвърли 30 млн. лв. През юли тази година пък дружеството закупи и останалата част от производствената площадка (земята и сградите) и така разшири общата площ на завода си до над 120 хил. кв.м. Това й осигури необходимата площ за изграждане на новата инвестиция, както и за предвидените бъдещи инвестиции.

Новият план на завода е изготвен така, че да има възможност и за изграждане на нова линия за производство на плочи от дървесни влакна със средна плътност, познати на пазара като MDF плоскости, която ще е първата по рода си в България, казаха от компанията. Оттам уточниха още, че към момента имат получено разрешение за изграждане на такава линия за производство на MDF плоскости в Бургас, но все още не са взели окончателно решение къде да бъде инсталирана новата мощност.

За последните 18 години компанията е инвестирала над 130 млн. евро в страната. Според отчета на дружеството през 2014 г. инвестициите са се увеличили с 29% на годишна база и са били 7.7 млн. лв., като средствата са вложени в имоти, машини и оборудване. Финансовите данни (виж таблицата) показват леко понижаване на продажбите и печалбата, което от дружеството обясняват главно със спада в продажните цени на един от продуктите им - плоскости от надлъжно ориентирани дървесни частици.

Едно предприятие по-малко

С продажбата на земята и сградите си на "Кроношпан" "Дървообработване-ВТ" на практика остава без производствена площадка. Дружеството продължава да съществува като предприятие в Търговския регистър, но от информация на сайта му става ясно, че то на практика вече не работи. "Поради продажба на своите активи "Дървообработване-ВТ" прекратява производствена дейност. Фирмата обявява тотална разпродажба на стоки и машини", пише в съобщение от началото на август тази година.

Производителят на дървени плоскости "Дървообработване-ВТ" съществува от 1961 г. Приватизирано е през 1997 г. Към момента мажоритарният акционер в него (с 98%) е "Кетмаш", която е собственост на Алексей Кънчев. В продължение на няколко години основният клиент на компанията, и то с нарастващ дял от общите продажби, е шведската верига IKEA, с която през 2006 г. дори започват съвместен проект за производство на продукти от слоеста дървесина. Няколко години по-късно обаче отделни продукти от доставките за  IKEA започват да отпадат, а през 2014 г. дружеството напълно спира работа с шведската компания. Това води до близо 40% намаление на продажбите до 2.2 млн. лв., след като подобен спад е отчетен и през 2013 г.

 

Австрийският собственик

Kronospan е австрийска семейна компания, която е глобален лидер в производството на плочести материали от дървесина. Тя има над 40 предприятия по света, в които работят повече от 14 хил. души. Около 70% от продажбите й се формират на нововъзникващите пазари.

В България компанията работи от 1997 г., когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. Формалният собственик на "Кроношпан България" е регистрирана в Кипър фирма. През 2007 г. дружеството откри втори завод във Велико Търново, а от 2009 г. има и логистичен център в София.

Предприятието произвежда пълна гама ламинирани и всякакъв друг тип плоскости за интериор и мебелно производство. В Бургас се произвеждат плочи от дървесни частици (ПДЧ), ламинирани плоскости и такива от ориентирани дървесни частици (OSB), а във Велико Търново – ПДЧ. Основната част от продукцията е за износ. Дружеството е и основен партньор на много мебелни производители в страната, които също са експортно ориентирани.

В "Кроношпан България" работят общо 400 души, в което влизат служителите в двата завода и логистичната база на дружеството в София. Индиректно "Кроношпан" осигурява работа на близо 10 пъти повече хора чрез сключени договори за добив и доставка на дървесина, ремонтни дейности, поддръжка, транспорт, спедиторски и други услуги.
70%

от произведените дървесни плоскости ще са за износ.
Новите предприятия ще удвоят производството на "Кроношпан България", което сега е за 175 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  А дървесина от къде ? Назад към Коми ?

 • 2
  s.iordanov avatar :-P
  s.iordanov

  Юруш на евтината работна ръка.

 • 3
  babimu avatar :-|
  Babimu


  До коментар [#2] от "s.iordanov":
  а каква е алтернативата? още български емигранти в Австрия?

 • 4
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  Интересно да се наблюдава как се развиват две предприятия едно до друго - българско и чуждо. Българското ориентирано изключително към един клиент (ИКЕА) и с български шеф, който сигурно кара Х6, но няма пари за заплати

 • 5
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  ...докато другото диверсифицира пазарите и постоянно е на печалба и расте, че и прави огромни инвестиции. Не ни е виновна демокрацията, а манталитета и акъла! Това чудо на българският мениджмънт го няма никъде по света!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"s.iordanov"]Юруш на евтината работна ръка.[/quote]

  Къде виждаш работна ръка в производство на плоскости? Работна ръка гълтат пипкавите работи. Примерно, този закрит завод, който е бил доставчик на ИКЕА, там е било точно това, което предполагаш.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "s.iordanov":

  ПС. Препрочети статията. Още преди споменатата модернизация, с 400 работника са реализирали по 175 000 000 лева годишни продажби. Ако цялата ни икономика работеше с подобна производителност, за нашия БВП от 85 милиарда лева/година щяха да са нужни 200-300 хиляди човека и останалите 2,8 милиона да ги пратим у дома.

 • 8
  s.iordanov avatar :-|
  s.iordanov

  До коментар [#6] от "cinik":

  Как къде? На тая "изцяло нова линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) с последващо ламиниране" сами ли ще се произвеждат плочите и самоламинират? 90 човека обучен персонал наемат наготово. Продажбите са добре, но се запознай какви суми плаща фирмата на работниците си, осигуряващи й тези продажби!

  До коментар [#3] от "alnenkov":

  Българските емигранти са най-големият външен инвеститор в България.
  Каква алтернатива, какви 5 лв.?

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "ahasver":

  Това е надробена малоразмерна дървесина. Достатъчно е да спрем да горим по 1 млн. кубика дърва годишно и ще има за още няколко завода. Дървата да спрем да ги горим на първо място за да не ги дишаме, после заради дребните битови неудобства. За съжаление така се случва с държавното вмешателство в пазара - вместо зелена енергия, еколкогична катастрофа. На зеления ток, който вече е най-евтиният, забраняват да се включва, защото "няма квота" (запълнена е от онези с 800 лева/мвч). През това време населението се спасява от скъп ток, като гори дърва, въглища, талашит, фурни и всичко друго, що гори и се намира оставено до боклукчийската кофа.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  фурни = фурнир


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.