ЕК започва да разследва McDonald's за укриване на данъци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК започва да разследва McDonald's за укриване на данъци

Reuters

ЕК започва да разследва McDonald's за укриване на данъци

Американската верига е заподозряна в сключването на нерегламентирани договорки в Люксембург

3658 прочитания

Reuters

© Reuters


От веригата обявиха, че за 2010 - 2014 г. компаниите от групата й сa платили над 2.1 млрд. долара корпоративен данък в Европа.

Европейската комисия (ЕК) започна официално разследване срещу McDonald's по подозрения в укриване на данъци в Люксембург, предава Financial Times. Проверката на дейността на американската верига заведения за бързо хранене беше обявена в четвъртък. McDonald's попадна в полезрението на ЕК през февруари по време на скандала "Люкслийкс", който разкри, че стотици компании са сключили тайни договорки в Люксембург, чрез които са спестили плащането на милиарди долари данъци. От британската правозащитна организация War on Want и три профсъюзни обединения обвиниха американската верига в това, че е избегнала плащането на данъци на обща стойност 1 млрд. евро в различни страни в Европа.

От ЕК отбелязват, че според предварителната й оценка данъчните разпоредби, приети от Люксембург за McDonald's, създават за компанията облекчен данъчен режим, нарушаващ правилата на ЕС за държавна помощ.

Активизиране на проверките

Първите "присъди" на Брюксел във връзка със скандала бяха произнесени през октомври, когато на Люксембург и Холандия беше наредено да възстановят десетки милиони евро неплатени данъци от италианския автомобилен производител Fiat и кафе веригата Starbucks. В началото на следващата година се очакват и още решения, свързани с онлайн търговеца на дребно Amazon и технологичната група Apple, отбелязва FT.

Случаят с McDonald's е особено чувствителен, тъй като властите в САЩ обвиняват антимонополните органи в Европейския съюз, че атакуват предимно американски компании за сметка на европейските им конкуренти. Брюксел отрича спекулациите за предубеденост в действията си. Управляващите във Вашингтон се опасяват и от това, че големите сметки за възстановяване на данъци на компании като Apple в крайна сметка ще бъдат платени от САЩ, тъй като дружествата имат право да искат облекчения за данъците, които са платили в чужбина.

Данъчното облагане обикновено е в компетенциите на съответната страна -  членка на ЕС, но ЕК е на мнение, че може да се намеси в такива случаи, тъй като данъчните споразумения представляват държавна помощ - област, която се регулира от комисията.

Преференциално третиране

Докладът на War on Want и профсъюзите се фокусира върху данъчните плащания в периода 2009 - 2013 г., когато McDonald's премести европейската си централа от Лондон в Швейцария и създаде холдингова компания за интелектуална собственост в Люксембург. Според авторите на изследването холдинговото дружество е било използвано за получаването на авторски и лицензионни възнаграждения (royalties) и намаляване на облагаемата печалба. Те посочват, че McDonald's е платила данъци в размер на 16 млн. евро върху авторски и лицензионни възнаграждения от 3.7 млрд. евро.

Този тип приходи, както и интелектуалната собственост са във фокуса на редица данъчни разследвания в ЕС, пише FT. Много компании посочват, че международните им операции са основни дейности, които дължат печалбите си най-вече на брандиране, рецепти и know how, генерирани извън ЕС.

Създаването на подразделението на McDonald's в Люксембург стана факт година след като Великото херцогство въведе облекчен данъчен режим, който позволява на компаниите да се възползват от данъчна ставка от 5.8% върху приходите от интелектуална собствеост. Според доклада обаче McDonald's е платила 3.3 млн. евро данъци върху приходите си от 833.8 млн. евро за 2013 г. Това според War on Want и профсъюзите показва, че Люксембург е предоставила на компанията преференциален режим при по-ниска ставка от 5.8%, което означава, че може да става дума за нерегламентирана държавна помощ. Ако разследването на ЕК установи такава, страната може да бъде принудена да изиска незаплатените дължими данъци.

От американската компания обявиха, че спазват всички данъчни закони и правила в ЕС. "За периода 2010 - 2014 г. компаниите от групата на McDonald's сa платили над 2.1 млрд. долара само от корпоративен данък в Европа. Средната данъчна ставка е била почти 27%", посочват от веригата.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK