"Феърплей пропъртис" увеличава капитала си с 5.6 млн. лв.

Средствата ще се използват за погасяване на задължения и финансиране на жилищен проект в "Малинова долина"

На този етап не са водени разговори с външни инвеститори, заяви изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.
На този етап не са водени разговори с външни инвеститори, заяви изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
На този етап не са водени разговори с външни инвеститори, заяви изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.
На този етап не са водени разговори с външни инвеститори, заяви изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Дружеството със специална инвестиционна цел "Феърплей пропъртис" ще увеличи капитала си с до 5.6 млн. лв., реши съветът на директорите. Това става ясно от съобщение на публичната компания до Българската фондова борса (БФБ), публикувано в четвъртък. Набраните средства ще бъдат използвани за погасяване на част от задълженията на дружеството, както и за финансиране на проекта му за жилищен комплекс в местността "Малинова долина" в София.

В процедурата ще участва мажоритарният акционер "Феърплей интернешънъл", който притежава дял от 56% от капитала, както и евентуално желаещи да се включат в увеличението миноритарни акционери. На този етап не са водени разговори с външни инвеститори, уточни за "Капитал Daily" изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.

Параметрите

В момента капиталът на "Феърплей пропъртис" е в размер на 27 912 685 лв., разпределен в 27 912 685 акции с номинал 1 лв., като плановете са той да бъде увеличен до 33 495 222 лв. За целта компанията ще емитира нови до 5 582 537 броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1 лв. за акция. Очаква се записването на новите акции да започне към края на януари 2016 г., след съответните процедури по внасянето на проспект в Комисията за финансов надзор и получаването на одобрение от регулатора.

Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани поне 1.7 млн. броя акции от новата емисия. Ако предложените книжа не бъдат записани в пълния размер на емисията, капиталът ще бъде увеличен в размер, съответстващ на записаните акции, стига да е постигната минималната цел, уточняват от компанията в съобщението си до БФБ.

Плановете

По думите на Моравенов, необходимият минимален обем акции ще бъдат записани от мажоритарния акционер, като средствата ще се използват за погасяване на текущите задължения на дружеството.

"През годините намалихме страшно много дълговата си експозиция – от около 25 млн. евро в началото на кризата до около 7 млн. евро в момента", обяснява мениджърът. Този процес на намаляване на задлъжнялостта (т.нар. deleverage) е довел до изваждането на доста средства от компанията, поради което е взето и решението за увеличение на капитала й.

При записване на максималния брой акции, които "Феърплей пропъртис" ще предложи, значителна част от привлечените средства ще бъде насочена към финансирането на изграждането на втори жилищен комплекс в района на Националната спортна академия (НСА) в София, кв. "Малинова долина". Проектът вече се изпълнява, като строителството до момента се финансира от Банка Пиреос. В края на ноември от компанията съобщиха, че са сключили с банката договор за допълнително финансиране на строителството на втората сграда от комплекса в размер на до 2 млн. евро. Инвестицията в целия проект се изчислява на над 15 млн. лв.

"Успехът на увеличаването на капитала до голяма степен ще определи динамиката на този проект", обяснява Моравенов. "Мнението ни е, че е дошъл моментът за рестартиране на активността на дружествата със специална инвестционна цел, като нашето, и обмисляме и нови проекти, които евентуално да се случат през втората половина на 2016 г.", казва той.

В края на ноември стана ясно още, че "Феърплей интернешънъл" ще изгради десететажна офис сграда на мястото на бившето чешко посолство в идеалния център на София. Проектът, разположен на терен от 3.5 дка, който инвеститорът купи на търг за 5.8 млн. евро, ще бъде финансиран със собствени средства и банков кредит.

Още от Капитал