Българска фирма създаде биоразградими четки за зъби

Nordics са бамбукови, а продажбите им са нараснали три пъти за осем месеца

Всичко е от 100% рециклиран картон и е напълно разградима.
Всичко е от 100% рециклиран картон и е напълно разградима.    ©  Юлия Лазарова
Всичко е от 100% рециклиран картон и е напълно разградима.
Всичко е от 100% рециклиран картон и е напълно разградима.    ©  Юлия Лазарова

"Всяка година в света се произвеждат над 4.7 милиарда пластмасови четки за зъби. След като се изхвърлят, те започват да отделят доказано вредни токсични вещества", казва Атанас Арсов от софийската семейна фирма "Норте", ръководена от майка му - арх. Светла Тумангелова. Компанията е новосъздадена и от април т.г. предлага биоразградими бамбукови четки за зъби под бранда Nordics.

И Атанас Арсов, и арх. Светла Тумангелова се числят към "онези хора", които прибират фасовете си от плажа, събират след себе си отпадъците в планината, пазаруват биопродукти и въобще "уважават света около себе си". Искали да "дадат тон за нещо добро" и така се родила идеята за четка за зъби, щадяща околната среда.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  tehnolog avatar :-|
  Технолог

  Съмнявам се, че този предприемач е наясно какво продава, за сметка на това го е докарал да звучи екологично. Обаче:

  1. "намерили и доставчик на бамбук в Малайзия, който започнал да произвежда корпуса и влакната за четките по поръчка на българската фирма".

  Не се връзва някой да е специалист едновременно по влакна и по бамбук. Двете са коренно различни технологии.

  2. "В България продуктите подлежат на допълнителна обработка и опаковане".

  Може би има предвид дезинфекция?

  3. "Влакната са от висококачествен рециклиран найлон на DuРont".

  Съмнявам се, че DuРont ще рискуват да продават рециклиран материал за контакт с устната кухина. При рециклираните материали, производителя не може да има достатъчен контрол за състава на продукта, защото може този, който доставя суровината за рециклиране да допусне замърсяване.

  Най-лошото е, че бамбуковата четка (и въобще биоразградимите отпадъци) съвсем не са полезни за природата. Попаднали в сметището, те отделят въглероден двуокис или (ако са по-надълбоко) метан. Тези газове са парникови, всички знаете. А пластмасовите четки си стоят в сметището и никакви токсични вещества не отделят. В ЕС има директива за намаляване на биоразградимите отпадъци за депониране. България е приела и вътрешно законодателство за това. Глупаво е да се предлагат биоразградими продукти в страна, която 99% ДЕПОНИРА отпадъците си.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Заглавието може да съперничи на най-добрите постижения на Меридиан мач. Заглавие: "Ивелин Попов в Барселона от лятото". Текст: "Ивелин Попов избра Барселона за лятната си ваканция"

 • 3
  tesloev avatar :-?
  tesloev

  Интересно решение. Поздравления за предприемаческия дух и желанието за развитие на екологично насочен продукт, и пожелание за късмет на пазара.
  Интересно е че има и други начини да се намали потребление на пластмасовите материали при четките за зъби, просто трябва горната част да бъде направена на винтова основа (разбира се с определена якост на материала) и стандартизирана. Така вместо да се купува цялата четка, ще се купува само горната част и така може да се намали 70-80% от материала който се използва за изработването и. Разбира се това ще доведе до опредлено нарастване на технологичната комплексност но, с оределени иновационни решения, това ще бъде пренебрежително на фона на мамаляването на материалите.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Технолог":

  Никой нямаше да му се разсърди, ако беше написал, че е намерил такъв OEM производител и си е поръчал да му брандират името на фирмата отгоре. Иначе ако прилагаме тази логика, една разходка покрай рафтовете на Офис 1 и Бертони ще е достатъчна, за да има заглавия "Българска фирма създаде....(+ артикул)" за 10 години напред.

 • 6
  mto48482994 avatar :-|
  mto48482994

  Идеята е хубава, а и четките са супер.
  Важното е да има идеи, които да се реализират, а не да се намират кусури :)

 • 7
  smurfieta_00 avatar :-|
  smurfieta_00

  Четките хич не са приятни. 2 пъти им дадох шанс. Твърди са много, направо нараняват венците. Не съм доволна.
  Още доста имат да работят върху продукта, преди да стане качествен аналог на съществуващите четки.

 • 8
  innsomnia avatar :-|
  innsomnia

  Страхотен продукт от млад, находчив човек. Оправете си соц мисленето и започнете да се радвате на младите иноватори. Подкрепете ги. Веднага започвате с критиките си, "не разбирал", "не бил открил нищо ново", "не било еко", защо не се замислите, че млад човек се опитва да успее в страната си с нещо ново и хубаво...

 • 9
  j.h.jazz avatar :-|
  j.h.jazz

  До коментар [#1] от "Технолог":

  Не виждам никакво мнение по-долу, оборващо аргументите, но за сметка на това са ти нацвъкали минусите. Изглежда от криворазбран патриотизъм...

 • 10
  yir1427179211395725 avatar :-|
  Mariola Ognyanova

  Купих си вече от тях от един китайски сайт.Дръжките им се чупят дано тези са по стабилни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход