Нови правила за субсидиране на лозари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нови правила за субсидиране на лозари

За тази година са предвидени 24.662 млн. евро за подмяна на лози, като с предимство ще са малки и биостопанства, както и млади производители

Нови правила за субсидиране на лозари

Порочната практика за приемане на заявления в рамките на ден и до изчерпване на парите в Агенцията по лозата и виното отпада

Мара Георгиева
5455 прочитания

За тази година са предвидени 24.662 млн. евро за подмяна на лози, като с предимство ще са малки и биостопанства, както и млади производители

© Надежда Чипева


Първият подал документи във Фонд "Земеделие" вече няма да е първи по право на субсидия, както беше досега.

Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) обяви, че ще приема целогодишно заявления за участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Годишният бюджет по мярката, която финансира изкореняване и подновяване на лозя, както и техниките за управлението им, е 24.662 млн. евро. За подкрепа могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения, регистрирани като лозарско стопанство.

Кандидатстването е на два етапа – първо се подава заявление за участие в програмата, както и план за преструктуриране на насажденията в Агенцията по лозата и виното. Експерти на агенцията извършват документални проверки и проверки на място, за да издадат удостоверение за участие. След получаването му се кандидатства за средства пред фонд "Земеделие", когато има прием.

Без краен срок

Мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя" се отваря периодично за прием на проекти. Тази година обаче организацията предизвика голямо недоволство сред земеделските стопани заради липсата на предварителна информация за стартиране на процедурата, както и заради изключително кратките срокове за кандидатстване. Стигна се дотам, че при някои от приемите срокът бе само един ден. Причината - действащата по това време наредба на земеделското министерство, според която Агенцията по лозата и виното е длъжна да следи подаваните заявления да не надвишават предвидения за съответния прием бюджет. Когато той бъде достигнат, агенцията трябва да спре приемането на документи.

Този ред предполага кандидатите за финансиране по мярката да следят едва ли не непрекъснато сайта на Агенцията по лозата и виното и при обявяване на прием в рамките на часове да се явят с пълен комплект документи пред регионалните й офиси с надеждата да бъдат сред първите преди изчерпване на бюджета.

"Променяме досегашната практика, при която в рамките на един час пред регионалните офиси на ИАЛВ се извиваха огромни опашки за подаване на заявления и при достигане на определения бюджет приемът автоматично се прекратяваше. Сега приемът на заявления е целогодишен", коментира за "Капитал Daily" Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ.

С финансов таван

В досегашното прилагане на мярката критика предизвикваше и липсата на таван за финансиране на един проект, защото това на практика водеше до възможността определeният бюджет да отиде само при един кандидат. Още повече че одобрението на проектите следваше правилото "първи по време – първи по право". Различното сега е, че вече има заложен максимален размер от 3 млн. лв. на разходите по проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на приема.

"Липсата на ограничение за максимален размер на финансирането за един проект ограничаваше броя на одобрените кандидати поради изчерпване на бюджета по мярката. Освен това практиката показа, че когато проектите са на твърде голяма стойност, това създава проблеми за изпълнителите при осигуряване на банкова гаранция и на средства за реализиране на плана. Знаете, че ако проектите не бъдат завършени, средствата остават неусвоени и трябва да бъдат върнати", коментира Красимир Коев.
Променя се и досегашното правило, че първият по подаване на документи е първи и по право на финансиране. Промени в наредбата за предоставяне на финансова помощ по Националната програма за лозаро-винарския сектор вече определят критерии за класиране на получените проекти. Според тях предимство се дава на кандидати от биологични стопанства, от Северозападния район, в райони със защитени географски указания или наименования за произход, за малки лозарски стопанства (до 30 ха), за млади производители и др.

Засега не е ясно колко приема ще има по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя през следващата година. Това ще зависи от усвояването на предвидения бюджет, поясни Красимир Коев.

При последния прием през юли бяха одобрени само 13 проекта – на практика всички, които са имали удостоверение от ИАЛВ и са успели да подадат документи във фонд "Земеделие".

Първият подал документи във Фонд "Земеделие" вече няма да е първи по право на субсидия, както беше досега.

Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) обяви, че ще приема целогодишно заявления за участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.