Седмични новини за ритейл

Мениджъри в ритейла не очакват ръст в дела на модерната търговия през 2016 г.

"Не очакваме съществена промяна в пазара на бързооборотни стоки в България през 2016 г.", казва Димитър Спасов, управител на "Кауфланд България", в традиционната анкета на сп. "Регал" на тема "Какви ще са основните тенденции в сектора през 2016 г.". Според управителя на най-голямата търговска верига в България пазарният дял на повечето компании от модерната търговия ще се запази, а при някои и леко ще се увеличи. В същото време процесите на консолидация в сектора ще продължат.

Очакванията на Димитър Спасов са пазарният дял на "Кауфланд" през 2016 г. да бъде в рамките на 13-14% от пазар, който при различните методики се оценява в границите на 10-15 млрд. лева. И през следващата година "Кауфланд България" ще продължи да открива нови магазини. В момента компанията строи втори хипермаркет в Стара Загора и проучва други възможни обекти.

"В България модерната търговия изостава значително в развитието си в сравнение с повечето страни от Централна и Източна Европа. Делът на неорганизираната търговия заема над 50% от ритейл пазара в страната и моите очаквания са това да остане без промяна през 2016 г.", казва в анкетата и Бойко Сачански, управител на "Билла България". Според него се очертават три ясни лидера на българския ритейл пазар на бързооборотни стоки – "Кауфланд", "Билла България" и "Лидл", като всички останали играчи са далеч след тях в пазарния си дял. Сачански предвижда, че през следващата година ще се увеличи консумацията на български стоки.

Новият закон за храните ще регулира и онлайн търговията

Онлайн търговията с храни е един от секторите, който ще бъдe регулиран в новия закон за храните, чийто проект се очаква да влезе в парламента в началото на май 2016 г. Това съобщи Илия Костов, съветник на земеделския министър. Според новите изисквания вече само търговци с регистрирани обекти за търговия с храни ще имат право да търгуват с хранителни продукти от разстояние. Целта е институциите да могат да проследяват доставките и да знаят дали те идват от регистриран склад или обект. Нови изисквания ще има и за транспортните средства, които превозват хранителни продукти.

Контролът на сивия сектор също е обект на готвените регулации. Костов съобщи, че успоредно със закона за храните се работи и по закон за хранителните вериги. В него ще бъдат записани текстове, които ще осигурят по-бърз достъп на контролните органи до нелегалните производствени обекти за производство на храни. За да може в момента да се извърши проверка в обект, който е частна собственост, трябва разрешение от съда.

Работи се и по оптимизиране на санкциите при нарушения, но какви ще бъдат те ще стане ясно едва когато проектът стане факт. По новия закон ще бъде създаден национален консултативен съвет по храните към министъра на земеделието, който да координира държавната политика по безопасност и качество на храните.

Сега действащият Закон за храните е изработен и приет през 2003 г. и е променян много пъти. Необходимостта от нов закон се мотивира от авторите на предложенията за промени с непълнотите в сега действащия, както и с необходимостта от нова философия и архитектура, която да съответства на европейските принципи. Според Костов новият закон, по който в момента се работи, ще доведе до опростяване на правната рамка.

Два мола отварят в Пловдив през 2016 г.

Два забавени проекта за молове се очаква да бъдат реализирани в Пловдив през 2016 г. Това стана ясно на среща на кмета на града Иван Тотев с новите собственици на мол "Марково тепе", който в момента се строи, и мол "Галерия", който е затворен от известно време, съобщиха пловдивски медии.

"Марково тепе" се очаква да отвори през септември 2016 г. В момента обектът се прекроява, за да се освободи пространство за кинозали, които не са предвидени в стария проект. Изграждането на търговския център започна през 2009 г., като инвеститор беше българско-израелската компания "Мелина". След известно време строителството спря, а като основна причина инвеститорът обяви отказ на кредитора "Инвесткредит банк АГ" да дофинансира строежа. След няколко години бездействие в началото на тази проектът беше придобит от "Джи Пи груп".

Общината е поела ангажимент към другия мол - "Галерия", като предвижда да разсрочи дълга му от около 90 хил. лв. В замяна новият собственик е обещал да направи мащабен ремонт и сградата да заработи през следващата година. Заради необслужван кредит през 2014 г. управлението на мола беше поето от Райфайзенбанк, която прехвърли вземането си в размер на 47.77 млн. евро към дружеството "Алфа младост девелопмент".

КЗП ще поверява реални ли са коледните намаления

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва активни инспекции в търговските обекти в навечерието и по време на предстоящите празници. Ще се проверява главно дали обявените намаления са реални. "Колкото и да е голямо намалението, потребителят не губи правото си на рекламация. Правилата са едни и същи и при стоките на редовна цена, и при тези в промоция", изтъква председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Инспекторите ще проверяват и промоциите на подаръчни комплекти, като ще следи дали ако се анонсира, че те са по-изгодни за потребителя, това действително е така. Обект на проверки ще бъдат и кампаниите на големите вериги магазини, извършвани чрез брошури, разпространявани по домовете. В случая ще се търси достатъчна наличност на стоките, защото невинаги търговците осигуряват съответното количество продукти на промоция, което да задоволи потребителското търсене, отбелязват от контролния орган.

В онлайн търговията ще се проверява дали търговците са реални и дали потребителите имат възможност да се откажат от стоката в предвидения от закона 14-дневен срок.

"Билла България" обновява магазини в София

Магазинът на BILLA в софийския квартал "Подуяне" беше обновен. Обектът е с освежена фасада и подновена търговска зала, с изцяло нови хладилни витрини, снабдени с енергоспестяващо LED осветление, съобщиха от "Билла България". В него има нова зона за хляб, където изделията се пекат на място. Новост е и витрината с прясна риба и морски деликатеси. Управителят на веригата Бойко Сачански коментира, че поредицата от обновявания на обектите е част от дългосрочна бизнес стратегия на компанията, която цели повече услуги и удобства за българските потребители. Магазинът в "Подуяне" предлага асортимент от над 11 хил. стоки. През миналата седмица приключи реконструкцията и в други два магазина на веригата в София – на бул. "Владимир Вазов" 70 и на бул. "Братя Бъкстон" 96, а вчера и два софийски магазина на Penny отвориха врати под бранда BILLA.

***

ВАС потвърди санкцията от 542 662.50 лв. за "Кауфланд България", наложена от КЗК за заблуждаваща реклама. Проучване на комисията през 2014 г. установи, че рекламното послание "най-ниски цени" е заблуждаващо, тъй като дружеството не предлага най-ниска цена на пазара.

***

КЗК глоби с 253 960 лв. "Олинеза" за заблуждаващо рекламно послание. Сумата е 1% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2014 г. Комисията е започнала проверка по искане на производителя на майонеза "Краси" - "Консул" ООД.

***

Млекопреработвателното предприятие "Тирбул" получи приза "Най-големи приходи от експорт за 2014 г." от годишните награди "Експортьор на годината", организирани от сайта exporter.bg под патронажа на Министерството на икономиката.

***

Coca-Cola започна благотворителна кампания за деца в неравностойно положение. Всички приходи от пътуващия коледен магазин на марката ще бъдат дарени на програмата "Топъл обяд" на БЧК.

***

Walmart е първата верига в САЩ със собствена мобилна платежна система. Функцията ще влезе в действие от декември в избрани магазини, а на национално ниво въвеждането й ще бъде завършено до първата половина на 2016 г.

Страницата е подготвена от екипа на "Регал" (regal.bg)

Вашите новини от сектора очакваме на е-mail: е[email protected]