САЩ удължават облекченията за ВЕИ

Данъчните кредити за соларни и вятърни проекти се подновяват за пет години

Облекченията са издействани от демократите в Конгреса в замяна на премахването на забраната за износ на петрол
Облекченията са издействани от демократите в Конгреса в замяна на премахването на забраната за износ на петрол    ©  PAWEL KOPCZYNSKI
Облекченията са издействани от демократите в Конгреса в замяна на премахването на забраната за износ на петрол
Облекченията са издействани от демократите в Конгреса в замяна на премахването на забраната за износ на петрол    ©  PAWEL KOPCZYNSKI

Ползите

- Благодарение на облекченията се очаква през следващите две години инсталираните вятърни мощности да достигнат съответно 9.4 и 7.7 гигавата.

- При соларните централи се прогнозира ръст от 9.1 и 9.6 гигавата.

Компаниите за възобновяема енергия в САЩ ще са облагодетелствани от договорената миналата седмица бюджетна сделка, тъй като тя включва удължение на данъчните облекчения, което ще гарантира поддържането на бума в индустрията още няколко години.

Според постигнатото в Конгреса споразумение ще бъдат удължени с пет години както производственият данъчен кредит за вятърната енергия, така и инвестиционните облекчения за соларни и други зелени технологии. Досегашните облекчения за вятърните централи изтекоха в края на миналата година, но продължиха да действат за проекти, чието изграждане е започнало преди това. Данъчните кредити за останалите ВЕИ проекти изтичаха в края на 2016 г., като компаниите от сектора вече се подготвяха за рязко свиване на инвестициите.

Приятна изненада

Макар някои компании да критикуват сделката, като цяло секторът приветства удължаването. Рон Реш, президент на Solar Energy Industries Association, заявява, че сделката в Конгреса "утвърждава САЩ като глобален лидер в чистата енергия". Според Итън Зиндлер, анализатор от Bloomberg New Energy Finance, решението представлява "много приятна изненада за индустрията".

Новината за споразумението доведе до рязко поскъпване на акциите на ВЕИ компаниите. Акциите на  SolarCity, чийто председател на борда е магнатът Елън Мъск, се оскъпиха с 34%, а книжата на друга компания от сектора, Sunrun, напреднаха с 23%. Дори компания със сериозни финансови проблеми като Sunedison, чиито акции са сринаха с 80% през последната половин година, отбеляза ръст от 23%.

Вторият най-голям производител на електроенергия от вятърни централи в САЩ, Avangrid, обяви, че ще ускори разработката на нови проекти в отговор на удължаването на данъчните облекчения. "Това ни дава добри възможности да разширим инвестиционните си планове", коментира Игнасио Галан, председател на Iberdrola, която е мажоритарен собственик на  Avangrid.

Труден компромис

Бюджетната сделка в Конгреса беше постигната благодарение на трудни компромиси. Републиканците наложиха свои искания като отмяна на забраната за износ на петрол, за което отдавна настоява нефтената индустрия. В замяна на това демократите издействаха удължаването на облекченията за вятърна и слънчева енергия.

Данъчните кредити за соларните централи са в размер на 30% от стойността на системите. При вятърната енергия кредитите са на стойност 2.3 цента на генериран киловатчас. След удължението срокът на действие ще е 2019 г. за вятърните и 2021 г. за соларните централи.

Цената за изграждане на соларни и вятърни мощности спадна значително през последното десетилетие и дори без данъчни кредити в САЩ би имало пазар за енергия от възобновяеми източници. Без облекченията обаче обемите биха били значително по-малки. Според изчисленията на Bloomberg, без данъчни кредити инсталирането на нов вятърен капацитет в САЩ би спаднал до 2.1 гигавата през 2017 г., спрямо прогнозираните 10.8 гигавата за 2016 г. Благодарение на облекченията, се очаква през следващите две години инсталираните мощности да достигнат съответно 9.4 и 7.7 гигавата. При соларните централи се прогнозира ръст от 11.9 и 3.4 гигавата през 2016 и 2017 г. без облекченията и по-стабилен ръст от 9.1 и 9.6 гигавата при запазване на данъчните кредити.

"Стабилността, която се дава на пазара чрез удължаването на данъчния кредит, ще позволи инвестициите в нови технологии да поддържат спада в цената на възобновяемата енергия", коментира Том Вернер, главен изпълнителен директор на SunPower. Той изтъква, че една от сферите на свиване на разходи може да е автоматизация на процеса по продажба на соларни инсталации, тъй като сега тези операции изискват голямо количество човешки труд.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане