Турската централна банка подготвя затягане на политиката

Властта оказва политически натиск лихвите да не бъдат вдигани

   ©  MURAD SEZER
   ©  MURAD SEZER

Централната банка на Турция повиши лихвите, които плаща по изискваните деноминирани в щатски долари резерви на търговските банки. Това се приема като първа стъпка към затягане на паричната политика, което инвеститорите се надяват да бъде прието по време на заседанието на централната банка през тази седмица. Срещата на 22 декември се очаква от пазарите като решителен тест за доверието към банката, пише Reuters.

Тест за доверие

Предишните месеци ръководството на централната банка сигнализираше, че ще изчака решението на Федералния резерв на САЩ, за да определи посоката на своята политика. Ако банката не последва примера на Фед, който повиши основните лихви през миналата седмица, това ще потвърди опасенията на инвеститорите относно независимостта на институцията и политическия натиск, упражняван от президента Тайип Ердоган.

Лихвите по доларовите резерви, държани в централната банка, са повишени от 0.24 до 0.49%. "Този ход представлява само символична подкрепа на пазарите, но дава сигнал, че на заседанието на 22 декември може да има повишение на лихвите", коментира представител на банковия сектор, пожелал анонимност. "Тъй като пазарната реакция на това повишение беше много положителна, очакваме централната банка да започне да прилага вече обявената нормализация на паричната си политика", заявява Odeabank в бележка към клиентите си.

Политически натиск

Икономистите настояват, че Турция отдавна е трябвало да предприеме повишаване на лихвените проценти, за да спре ръста на инфлацията и да подкрепи курса на лирата. Отказът на централната банка да го направи доведе до срив на курса на националната валута до рекордни нива. В момента основната лихва на банката за репо сделки е 7.5%. Някои представители на пазара наричат този лихвен процент "политически", тъй като не отразява реалната цена на кредитирането. Тя е отразена по-добре от среднопретеглената цена на финансиране на централната банка, която се задъжа на нива около 8.80%.

Президентът Ердоган обаче приравнява високите лихви за кредитиране с държавна измяна. Според главния му икономически съветник Югит Булут, подобрението на пазарите след решението на Фед дори трябва да бъде използвано като възможност за понижаване на лихвите. "Позитивната тенденция на пазарите вероятно ще се задържи поне следващите 60 дни. Единствените развития, които могат да нарушат позитивната амосфера, се свързани с Русия и моментни наушения на баланса", заявява той. След решението на Фед миналата сряда, турската лира поскъпна леко спрямо долара. Акциите на борсата в Истанбул също възстановиха част от натрупаните загуби.

Още от Капитал