Фондовата борса пак ще се размине със силния растеж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фондовата борса пак ще се размине със силния растеж

Фондовата борса пак ще се размине със силния растеж

Какви са очакванията на представителите на капиталовия пазар

6020 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


За Българската фондова борса 2015 година беше една от най-слабите след кризата от 2007 г., като Sofix загуби 11.7% от стойността си. Това е първото понижение от 2011 г. насам, кога индексът се прости с 11%. През 2014 г. той реализира ръст от малко над 6%.

Условията за спада през миналата година бяха заложени още в края на 2014 г., когато правителството предложи спорни промени в закона за пенсионните фондове, засягащи операциите им на борсата. Въпреки последвалото възстановяване в началото на годината през пролетта средата се влоши допълнително със забраната чужденци да имат собственост в дружества, които да са притежатели на земя. В противен случай компаниите бяха заплашени от глоби. Това ограничение също отпадна впоследствие, но допълнително напомни за несигурната и непредвидима среда в България, която държи настрани инвеститорите.

Към тези проблеми за борсата се добавят и пословичната ниска ликвидност, недостатъчната прозрачност, злоупотребата с правата на миноритарните акционери, както и двойният стандарт, прилаган от финансовия регулатор. Все пак на борсата се случиха и добри неща - първото първично публично предлагане от няколко години насам, направено от "Сирма груп", показа, че на борсата има място за качествени компании. Освен това има компании, чиито резултати са доста добри, което се отразява и в ръста на акциите им. За догодина представителите на капиталовия пазар показват по-скоро плах оптимизъм заради все още големите рискове в българската икономика, показва анкетата на "Капитал Daily".

Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт"

Пред пазара все още има доста рискове

Фотограф: Капитал

След като загуби 30% от средносрочния си връх (625 пункта - април 2014), основният измерител на българския фондов пазар SOFIX най-вероятно няма да може лесно от обърне негативния тренд през 2016 г. Ликвидността продължава да пресъхва, обемите остават ниски, а пазарните участници изглеждат уморени да гонят постоянно дъна. Немалка част от тях са изместили фокуса си от БФБ, липсва интерес и от чуждестранни играчи. Интензитетът на натиск от продавачи на тези нива също вече не е голям. Така че може би отчаянието е достигнало близки нива до тези от лятото на 2012 г., когато, след като падна с 37.5% за година и половина, пазарът намери дъно.

Дали може да се търси подобна аналогия и сега? Най-логично изглежда да видим една консолидация, която да се развие през годината в рамките на -5/+10 % от сегашните нива. Налице са доста рискове пред пазара (геополитически, вътрешнополитически, социални), но едновременно с това редица местни износители - индустриални компании и от леката промишленост се представят добре, възползвайки се от предимствата си и очертаващото се възстановяване на европейската икономика. Вероятно те ще бъдат и сред най-добре представящите се позиции през годината на БФБ.

Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи", "ЕЛАНА трейдинг"

Условията за ръст са добри, нови компании ще дадат импулс

Фотограф: Капитал

През 2015 г. пазарът бе движен от фундамент и резултати. Инвеститорите предпочитаха онези компании, които показваха стабилни резултати с добра възвращаемост на капитала. 2016 г. няма да се различава драстично с няколко изключения. Например раздвижването на имотния пазар от продължаващия аутсорсинг на финансови/аналитични услуги вече осезаемо се усеща и съответно ще рефлектира върху дружествата със специална инвестиционна цел с фокус имоти.

Лисването на "Сирма груп холдинг" и увеличението на капитала на "Елана агрокредит" пък показаха, че инвеститорите са гладни за нови инвестиционни възможности със стабилен фундамент и висок потенциал за растеж дори напук на случващото се на политическата сцена в страната. Те са и пример, че пазарът има акумулиран ресурс, с който да се финансира този растеж, стига да му бъдат представени добре структурирани предложения с приемлива възвращаемост и потенциал.

Затова очаквам през 2016 г. редица компании да последват примера на "Сирма" и да възобновят инвестиционните си планове. Това ще даде импулс на целия пазар. На фокус естествено ще са още прегледът на активите в банковия и небанковия сектор и развръзката на политическата сцена предвид предстоящите президентски избори и турбуленцията около неслучилата се до момента, но належаща съдебна реформа.

Иван Иванов, инвестиционен консултант, "Скай Управление на активи"

Печалбите на компаниите може да са единственият катализатор

Изминалата 2015 г. не донесе особени радости на инвестиралите на БФБ. Към момента изглежда, че и 2016 няма да е особено успешна. В общи линии смятаме, че акциите, включени в Sofix, са реалистично и дори леко оптимистично оценени към момента. Това не дава големи възможности за ръст през следващата година, базиран на експанзия на коефициентите. Същевременно е малко вероятно и рисковете пред България да намаляват. Политическата нестабилност отново се засилва, задлъжнялостта на държавата се увеличава и по всичко изглежда, че тези тенденции ще се задържат и през следващата година.

От тази гледна точка не може да се очаква особен растеж на борсовите котировки нито от страна на сентимента, нито от страна на намаление на риска. Единственият останал катализатор е по-висок ръст на печалбите. Към момента и това изглежда слабо вероятно. Прогнозите за 2016 се движат около минимален реален растеж, но същевременно запазване на дефлационните импулси. А това сваля номиналния растеж до между 1% и 2%.

Реалистичното очакване е, че и печалбите на компаниите средно ще се движат в подобен диапазон. Все пак положителното развитие в ЕС и в Източна Европа е вероятно да създаде известен стимул и за БФБ. Централният ни сценарий е ръст на Sofix от около 5%. Или да се движи към и около 460 пункта. При рязко повишаване на рисковете в България – което всъщност е също доста вероятен сценарий, спад на основния индекс до 400 пункта. И ако растежът в еврозоната и в България изненада в посока нагоре, рисковете намалеят и положителният сентимент се върне, е възможно да достигне до 510.

Красимира Паунина, портфолио мениджър, "Селект асет мениджмънт"

Без адекватни мерки за по-добра бизнес среда оптимизмът няма да се върне

Моето мнение е, че към момента оптимизмът почти отсъства от българския капиталов пазар и ще продължим да наблюдаваме тази ситуация и през следващата година, докато не бъдат предприети адекватни действия от страна на правителството за справяне с важните икономически, административни и политически проблеми, които създават препятствия за предприемачите, които искат да развиват бизнес в България. "Котвата" за БФБ – нейната слаба ликвидност – може да бъде вдигната чрез привличането на нови инвеститори, местни и чуждестранни, когато се завърне доверието в родния ни пазар, а това изглежда трудно на този етап.

Евентуален допълнително утежняващ фактор е възможността да бъде прието предложението за промяна в ЗППЦК от страна на КФН, при която да отпадне изискването за публикуване на тримесечни финансови отчети. Това от своя страна неминуемо би влошило прозрачността на публичните дружества пред инвестиционната публика.

Също така борсата има огромна нужда от нови компании, които да предоставят алтернативи с потенциал за развитие за пазарните участници. Този факт се потвърди от успешното първично публично предлагане на софтуерното дружество "Сирма груп холдинг" през октомври 2015 г. въпреки сравнително тежкия период за БФБ през последната година. Добър сигнал беше и сравнително положителното развитие с акциите на "Феърплей пропъртис" след обявяването на намерението за увеличение на капитала на дружеството, свързано с нови инвестиционни планове.

Това е пример какво може да се случи с една компания, когато е налице сериозен интерес към нея, въпреки слабите обороти на пазара. Според мен при евентуална промяна в приоритетите на управляващите, насочена към подобряване на инвестиционната среда, проява на реална политическа воля, включително провеждането на съществени реформи, каквито наблюдаваме в съседна Румъния през последните години например, бихме могли да станем свидетели и на възстановяване на интереса към БФБ в средносрочен план.

Мненията имат аналитичен характер и не представляват препоръка за вземане на инвестиционно решение.

За Българската фондова борса 2015 година беше една от най-слабите след кризата от 2007 г., като Sofix загуби 11.7% от стойността си. Това е първото понижение от 2011 г. насам, кога индексът се прости с 11%. През 2014 г. той реализира ръст от малко над 6%.

Условията за спада през миналата година бяха заложени още в края на 2014 г., когато правителството предложи спорни промени в закона за пенсионните фондове, засягащи операциите им на борсата. Въпреки последвалото възстановяване в началото на годината през пролетта средата се влоши допълнително със забраната чужденци да имат собственост в дружества, които да са притежатели на земя. В противен случай компаниите бяха заплашени от глоби. Това ограничение също отпадна впоследствие, но допълнително напомни за несигурната и непредвидима среда в България, която държи настрани инвеститорите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  bgmusquetaire avatar :-|
  bgmusquetaire

  Кога ли 5-10% от спестяванията на физическите лица в България ще навлязат във фондовия пазар?!? При тези убийствено ниски депозитни лихви, дори и твърде ниската инфлация им изяжда жалките 0,8-1% год. лихви по влоговете. Толкова ли се страхуват хората или не знаят за диверсификация на портфейла и за инвестиции в различни финансови инструменти?

 • 2
  bzm avatar :-|
  bzm

  Тази ще е още по-зле :)

 • 3
  bzm avatar :-|
  bzm

  До коментар [#1] от "bgmusquetaire":

  Че нали инвестирахме?Боновете си от масовата приватизация и какво ? Ами вноските ни за втора пенсия не са ли своево рода инвестиция и пак-от трите най-дългото.Доверие нямаме в тези фондове! Лъжат като за световно!

 • 4
  bgmusquetaire avatar :-|
  bgmusquetaire

  До коментар [#3] от "bzm": 1. Боновете нямат много общо с БФБ....; 2. Който не рискува, трудно ще излезе от депозитния капан; 3. Може да се инвестират средства в нискорискови инструменти, но с по-голяма поне 3-4 пъти доходност от 0,8-1 % годишна лихва по депозит; 4. Смятам, че цените на имотите в РБългария са относително неправдоподобни при средна заплата от 800 лв...но по-добре купи някакъв имот/земя, отколкото лихва от 80 лв....на всеки 10 000 лв. депозит!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK