Гърция приватизира курорт за 400 млн. евро

Турско-арабски фонд ще поеме контрола над хотелския комплекс Astir Palace

Гръцката приватизационна агенция обяви, че е подписала сделка на стойност 400 млн. евро с фонда Jermyn Street Real Estate Fund за продажба на луксозния курорт Astir Palace, намиращ се в близост до столицата Атина.

Съдебни пречки

Продажбата на хотелския комплекс Astir Palace беше блокирана от Върховния административен съд на Гърция през март, припомня Reuters. Аргументът за това бяха плановете за развитие на града от гръцките власти, включващи строителство на голям брой жилищни сгради, което според съда застрашава природата и градската среда.

Според съобщението на приватизационната агенция от края на миналата седмица продажбата е станала възможна, след като Jermyn Street Real Estate Fund е подписал споразумение, изискващо да представи изменен план за зониране и устройствено развитие на Astir Palace. Фондът представлява инвеститори от Турция, Абу Даби, Дубай, Кувейт и други страни от Персийския залив.

Според агенцията споразумението гарантира, че плановете за развитие на курорта ще бъдат съобразени с мнението на административния съд. Властите очакват целия процес по продажба да бъде финализиран през първото полугодие на 2016 г. Приватизационната агенция заявява, че ще получи около 100 млн. евро от стойността на сделката. Останалата част от приходите ще отидат в National Bank of Greece – най-голямата банка в страната, която притежава 85% от капитала на курорта.

Забавена приватизация

Приватизацията е сред ключовите условия за трите сделки с международните кредитори, сключени от Атина след 2010 г. Досега от продажбата на държавни активи правителството е реализирало слаби приходи заради бюрократични процедури и липса на политическа воля за прилагане на плановете. Гърция е набрала едва около 3.5 млрд. евро от раздържавяване при първоначално обявена цел 50 млрд. евро. В края на миналата година беше даден ход и на друга забавена приватизационна сделка – отдаването на концесия на 14 регионални летища.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България