САЩ съдят Volkswagen заради измамата с дизеловите двигатели

Глобите за германската автомобилна група могат да надхвърлят 90 млрд. долара, но е възможно да се стигне и до извънсъдебно споразумение

За да спечели гражданското дело, правителството не е необходимо да докаже степента на умишлено въвеждане в заблуждение от компанията, а само, че е възникнала измама.

Министерството на правосъдието на САЩ е завело гражданско дело срещу германския автомобилен концерн Volkswagen в понеделник, съобщава Reuters. Това беше очакван ход, след като през септември миналата година властите разкриха, че компанията е използвала специални устройства и софтуер, за да манипулира тестовете за вредни емисии на близо 600 хил. превозни средства с дизелови двигатели, продадени в САЩ. Впоследствие скандалът се разрасна и Volkswagen беше принудена да признае, че проблемът засяга над 11 млн. автомобила в световен мащаб.

След обявяването на новината акциите на германската компания поевтиняха с над 3%, като от разкриването на скандала в средата на миналия септември книжата са се обезценили с 22%.

Мащабни глоби

Обвиненията срещу Volkswagen и луксозните й подразделения Audi и Porsche могат да доведат до наказателни глоби на стойност милиарди долара. Според представител на правосъдното министерство, цитиран от Reuters, на теория плащанията, които могат да бъдат наложени на компанията, надхвърлят 90 млрд. долара - по 37 500 долара за всеки автомобил, който е в нарушение на Закона за чистотата на въздуха. През септември регулаторите първоначално заявиха, че Volkswagen е изправен пред глоби до 18 млрд. долара.

"Съединените щати ще изпозлват всички подходящи средства срещу Volkswagen по отношение на нарушенията на законите за чистота на въздуха", заявява помощник-главният прокурор Джин Круден, ръководещ отдела по околната среда и природните ресурси. Заведеното дело е от името на Агенцията по защита на околната среда и вклюва четири отделни обвинения, включително манипулиране на системите за контрол на емисиите и неоповестяване на нарушенията. "Ние твърдим, че те са знаели какво правят и умишлено са нарушили закона, което има значителни последствия за здравето", заявявя представител на министерството.

Властите също така проучват възможността за повдигане на криминални обвинения за измама срещу Volkswagen заради заблуда на щатските потребители и регулатори. Криминалните обвинения обаче се нуждаят от повече доказателства, отколкото гражданските дела. Министерството изтъква, че гражданското дело не е пречка да се работи и върху криминални обвинения.

През септември компанията призна, че е използвала незаконни устройства и софтуер при няколко от своите двулитрови дизелови двигатели. Повдигнатото дело обвинява компанията, че е манипулирала данните за вредните емисии и в много от 3-литровите модели, включително Audi Q7 и Porsche Cayenne.

Възможност за защита

Направените през миналата година признания елиминират почти всяка възможност Volkswagen да се защити в съда, отбелязва адвокатът от ive, Paget & Riesel Даниел Рейзел, който защитава компании, обвинени в престъпления спрямо околната среда. "За да спечели гражданското дело, правителсвото няма нужда да доказва някаква степен на нарочно заблуждение от страна на компанията, а само, че нарушенията са се случили", изтъква той. Вместо това Volkswagen ще иска да договори по-ниски глоби с аргумента, че налагането на максималния размер ще осакати компанията и ще доведе до масови съкращения.

Властите обаче изтъкват, че дори след първоначалните признания за нарушенията при определени модели, компанията не е разкрила самостоятелно, че и в други нейни автомобили са инсталирани незаконните устройства. Чрез тях софтуерът на автомобилите регистрира, когато колата се тества в лабораторни условия. При движение на реални пътища, софруерът позволява на контрола над вредните емисии да работи под изизкванията или да се изключва.

Volkswagen излезе със заявление, в което се ангажира да работи в тясно стътрудничество с регулаторите, за да приведе засегнатите коли в съответствие с изисквания. Компанията също така е наела правната кантора Kenneth Feinberg, за да бъде изготвен "независима, справедлива и бърза" процедура за частните искове, свъразни с тези проблеми.