ПИБ директно взе активите на "Кремиковци"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ПИБ директно взе активите на "Кремиковци"

Новият собственик казва, че преговаря с чуждестранни инвеститори, като условията по сделките са предмет на договаряне

ПИБ директно взе активите на "Кремиковци"

Сделката от края на 2015 г. оценява имотите на 274 млн. лв. и вероятно цели да подобри баланса на банката преди стрес тестовете

Десислава Николова
26356 прочитания

Новият собственик казва, че преговаря с чуждестранни инвеститори, като условията по сделките са предмет на договаряне

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Още при покупката на терена купувачът беше финансиран и се свързваше с ПИБ.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече официално е собственик на земята и сградите на фалиралото "Кремиковци". Четири години и половина след като финансирана от банката компания придоби от синдика активите за 316 млн. лв., от 17 декември те са директно прехвърлени на финансовата институция. Става въпрос за гигантски терен от 8 хил. декара в индустриалната периферия на София. Освен с размера си сделката е интересна и заради момента, защото тя става дни преди края на годината - а към тази дата ще бъде оценявано качеството на активите на ПИБ.

За сделката съобщи самата банка, а от Имотния регистър се вижда, че тя е оформена като "прехвърляне на недвижим имот в изпълнение на дълг" и е оценена на 271.2 млн. лв. Продавачът "Елтрейд къмпани" премества към ПИБ и друга своя инвестиция - съседният Феросплавен завод, като схемата на сделката е пак дълг срещу собственост, а посочената сума е 2.7 млн. лв. Новият стопанин планира продажба на придобивката си, като обяви, че вече преговаря с чуждестранни инвеститори.

Покупката на гиганта

През април 2011 г. с кредит от 316 млн. лв. от Първа инвестиционна банка създаденото един месец преди това дружество "Елтрейд къмпани", собственост на 26-годишен младеж, придоби активите на бившия металургичен комбинат. Той и присъствалите на търга бяха близки до холдинга за събиране и обработка на скрап "Надин", чийто най-голям кредитор също беше ПИБ. Няколко месеца по-късно собствеността отиде в офшорка на Британски Вирджински острови. След придобиването кредитът беше разбит между три дружества, всички кредитирани от ПИБ - самата "Надин металс трейд", "Елтрейд" и "Валпет консулт".

През тези четири години основната дейност на "Елтрейд" беше да реже на скрап част от съществуващите мощности на площадката. По оценки експерти, близки до завода, малко над 1/3 от площадката е разчистена. Това обаче е задната част, откъм Стара планина, а входът е от юг и там все още има големи ненужни сгради.

Според съобщението на ПИБ досегашните собственици са продавали непроизводствени активи, извършвали са транспортни и жп услуги и са се занимавали с пренос на електроенергия. През годините собствениците на активите периодично оповестяваха, че ще се възстанови част от дейността на дружеството и че има кандидат-купувачи за бизнеса му. Единственият официален кандидат за "Кремиковци" беше българската фирма "Крис мит", която през 2013 г. получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да купи "Елтрейд", "Вапет" и "Надин". "Крис мит" беше компания с миниатюрен оборот, също свързана с ПИБ, а до сделка не се стигна.

На площадката трудно може да се възстанови производство - първо, заради старата енергоемка технология, но и и заради слабия световен пазар на метали. Затова според анализатори най-изгодната стратегия за бъдещето е цялостно изчистване на терена и продажбата му на парчета на различни индустриални и логистични инвеститори. Той има запазена нужната инфраструктура - ток, газ, вода, така че интерес е логично да има.

От кредитната институция отбелязват, че ще търсят стратегически инвеститор за активите, а дотогава за тях ще се грижи дъщерната й фирма "АМС имоти" (бившата "МКБ Юнион имоти" придобита заедно с Юнионбанк, която се вля в ПИБ).

"В процес на разговори сме с чуждестранни инвеститори, като условията по сделките са предмет на договаряне", отговориха от ПИБ на въпрос на "Капитал" в какъв срок и как смятат да продадат терена - като индустриална мощност или като терен и на цяло или на части.

Продавач на хронична загуба

Досегашният собственик "Елтрейд къмпани" няма много поводи за гордост от сделката. От отчета на дружеството за 2014 г. се вижда, че заемите към банки (вероятно само ПИБ) са общо за 269 млн. лв., т.е. почти колкото е стойността и на операцията сега. Приходите за последните две години варират около 20 млн. лв., предимно от продажба на скрап, като основни партньори са посочени "Хефти металс", "Валпет консулт", "Надин металс трейд", "Стомана индъстри", "Екометал инженеринг". Дружеството е на традиционна загуба от около 20 млн. лв. през последните 2 години, като вече е натрупан общ минус от 68 млн. лв. Оценката на имотите и машините е 130 млн. лв., а инвестицията в дъщерно предприятие - вероятно Феросплавния завод, е оценена на 7.66 млн. лв.

От ПИБ твърдят, че дружествата са погасявали редовно задълженията си, като освен това са правени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Освен това част от територията на комбината е била рекултивирана и облагородена.

"Сделката се осъществява с цел улесняване на преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор и ще е положителна към предстоящата проверка на качеството на активите ни. Балансовата позиция на банката не се променя, финансовият резултат - също", коментираха пред "Капитал" причината на сделката от ПИБ.

Въпреки това при влошените данни за кредитополучателя вероятно сделката поне частично е мотивирана с това ПИБ да изглежда по-добре пред външната компания, която ще я оценява. Самото сключване на сделката в последните дни на 2015 г. е знак, че тя вероятно е част от подготовката за престоящия стрес тест. Вероятно ако банката не беше придобила имота директно, регулаторът и извършващите проверката и стрес тестовете щяха да поискат значителни провизии за кредита.

Още при покупката на терена купувачът беше финансиран и се свързваше с ПИБ.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече официално е собственик на земята и сградите на фалиралото "Кремиковци". Четири години и половина след като финансирана от банката компания придоби от синдика активите за 316 млн. лв., от 17 декември те са директно прехвърлени на финансовата институция. Става въпрос за гигантски терен от 8 хил. декара в индустриалната периферия на София. Освен с размера си сделката е интересна и заради момента, защото тя става дни преди края на годината - а към тази дата ще бъде оценявано качеството на активите на ПИБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  lekapoleka avatar :-P
  lekapoleka

  Сега старите поточни линии ще бъдат превърнати в модерни ски писти!!!

 • 2
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#1] от "lekapoleka":

  ...и като повее една индустриална зима...

 • 3
  pavla avatar :-?
  ПАВЛА

  Само на мен ли ми намирисва на ... нездраво месо?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Купуването на Кремиковци от някаква месец преди това регистрирана фирма с кредит от ПИБанка още тогава беше миризливо, защото беше отвсякъде видимо придобиване на огромен актив на безценица от подставено лице.
  Авторката на материала съвестно е доразкрила схемата.
  И като сложим и въртопа от офшорни фирми около офшорната ПИБанка, завихрени около Кремиковци, нещата си идват на мястото.

  Преди година-две ПИБанка придоби по сходен начин 6 дка горичка до Варна на пътя на неслучилия се Южен поток за - по спомени - 160 000 000 долара. Това е цена като да купиш петролен кладенец в Саудитска Арабия, а не горичка!!!

  Както се вижда, на ПИБанка не им е необходимо да използват някаква фантазия, за да прикриват далаверите си, защото никой не се интересува какво правят...
  Така беше и с КТБ, ако още помните...

 • 5
  mammita avatar :-|
  mammita

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Бъркаш се за горичката. Не беше 6 декара, а към 150 някъде. Тогава я придобиха за около 30 млн. лева и я продадоха за 100 млн. евро. Доста добра сделка беше за банката това. Няма да се изненадам да имат и нещо замислено за тук и банката да излезе с добра печалба от тази сделка.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "mammita":

  Благодаря за уточнението.
  Механизмът на придобиване, обаче, е идентичен - необслужван кредит от последния собственик на актива.

  Да, с подобни "гумени" сделки, ПИБанка ще се окаже най-стабилната българска банка.
  За такава беше обявявана и банката на Цв.Василев. Особено през лятото на м.г...

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "mammita":

  Много сте точна за горичката на ПИБанка.
  Ето линк за материал в Капитал по темата:
  http://www.capital.bg/biznes/imoti/2014/11/28/2428569_gazovata_nahodka_na_pib/

 • 8
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Е това е бързоликвиден актив - като почне сега една разпродажба на отровената и радиоактавна кремиковска земя и разпадащите се сгради.

 • 9
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Гледам някои форумци правят паралел между КТБ и ПИБ. Защо ли, ах, защо ли!?!

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Когато разкостиха КТБ какво се случи? раздвижване в икономиката.. държавата взе кредити.. и на края всички доволни, всъщност има ли загубили от КТБ? май всички са на печалба и то добра.. освен държавата дето взе кредит и който ние всички ще връщаме.. както и фондът за защита на влоговете.

  Та като се замисля.. ако още една банка последва КТБ.. дали пак няма да имаме голям ръст? пак ще има нови кредити и т.н. т.е. ще има много свежи пари.

  Реално това ни е икономиката последните няколко години - еврофондове и кредити.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.