Бърз интернет за всички

Бърз интернет за всички

Петте мобилни оператори до април ще имат достатъчно честоти, за да развиват 4G услуги

Юлиян Арнаудов
17876 прочитания

Едно съдебно решение направи щастливи едновременно трите големи мобилни оператора и двата навлизащи. След него ще има честоти за всички телекоми, желаещи да предложат мобилните мрежи от четвърто поколение (4G) и да получат приходи от услугата. За клиентите на петте компании резултатът е, че ще имат бърз интернет. А държавата ще вземе от въздуха еднократно 56 млн. лв.

Досега проблемът беше, че свободните радиочестоти не покриваха пожеланото от операторите, а в най-неизгодно положение беше "Теленор", който щеше да има осезаем недостиг. Години наред част от лентата беше блокирана от компанията "4Джи ком", която не беше платила и стотинка от дължимите милионни такси. С решението на съда честотите реално се иззеха от длъжника. Като във всяка история, има и един леко недоволен - младият оператор "Макс телеком".

Подреждането на пъзела

Освобождаването на ефира дойде през декември 2015 г., когато ВАС окончателно отхвърли исканията на "4Джи ком". Така дружеството губи лиценза си за мобилен оператор, а честотите се връщат обратно на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Сега регулаторът може да разпредели спектъра, така че да има за всички, кой колкото е заявил. Първата стъпка е направена през лятото на миналата година, като е освободена лента от 2x2 MHz от системите за морска сигурност. КРС ще премахне и т.нар. защитни ленти, които се явяват буфер между честотите, дадени на отделните оператори. По този начин заедно с освободеното от "4Джи ком" са налични точно толкова честоти, колкото са заявили операторите. Предстои и регулаторът да направи "разместване" (т.нар. reshuffling) на спектъра, който операторите в момента заемат, така че те да разполагат с по една непрекъсната лента в обхвата 1800 MHz, а не по няколко разпилени (виж графиката).

Разпределението вече е обсъдено между комисията и петте компании и се очаква КРС да излезе с официалното си решение в началото на следващата седмица. После операторите ще имат един месец, за да платят еднократната такса. Допълнителни два месеца ще са нужни, за да се осъществи разместването на лентите, без то да се усети от абонатите на компаниите. Така реално мобилните оператори ще могат да ползват допълнителните честоти най-рано през април, когато регулаторът ще пусне едновременно за всички допълнителния спектър.

Компании ще платят различни суми. Еднократната такса се изчислява на база на цена за MHz, както и на оставащите години в лиценза на съответната компания. Наскоро "Мобилтел" и БТК подновиха своите разрешителни и те изтичат през 2024 г., докато на останалите трима – през 2021 г. Затова според източници на "Капитал" и приблизителни изчисления "Мобилтел" и БТК ще трябва да платят по около 12 млн. лева, "Теленор" - около 7-8 млн. лева, "Макс телеком" - малко над 8 млн. лева, а "Булсатком" - над 16 млн. лева, защото са заявили двойно повече допълнителни честоти. Годишните такси са по 1 млн. лева за всеки, без последния, който ще плаща по 2 млн. лева. Така само от еднократните вноски за разрешителните в държавния бюджет се очаква да постъпят около 56 млн. лева.

Мини недоволство

Единият оператор обаче не е съгласен с разположението на лентите. "Макс телеком" е обявил, че иска да си размени позицията с тази на "Теленор", казаха три независими източника на "Капитал". Мотивът е, че в момента линейното разпределение е такова, че трите големи телекома са един до друг, а двата по-малки – в края на спектъра. Предложението на "Макс телеком" е да се направи така, че да се редува голям играч с малък. Това действие е продиктувано от намеренията на "Макс телеком" да развива LTE Advanced технологията, която обаче изисква спектър от 2x20 MHz, ресурс, с който никой оператор самостоятелно не разполага в рамките на един честотен спектър (1800 MHz например). Мотивите на компанията са, че с техния вариант за разпределение ще се даде по-голяма свобода и възможност за евентуални споразумения за споделяне на ефира (т.нар. spectrum sharing). При него, ако две дружества постигнат подобна договорка, тогава те заедно ще разполагат с 2x30 MHz и ако са голям и малък оператор, могат да ги поделят – да ползват заедно 2x20 MHz за LTE Advanced и останалите 2x10 MHz да ползват примерно за GSM пренос на глас, което в момента се прави и от трите наложени телекома. Аргументът на "Макс телеком" е, че като са със съседни ленти, много по-лесно, бързо и евтино може да се осъществи подобно споделяне. Тогава не е необходима вътрешна оптимизация на ефира (т.нар. refarming), нещо, което "Теленор" вече направи, за да предложи 4G услуга на своите абонати. Проблемът е, че всичките четири оператора без "Макс телеком" са удовлетворени от сегашното разпределение и разположение на лентите, а "Теленор" са твърдо против да си разменят местата с последния нареден в спектъра.

Решението е изцяло в ръцете на регулатора, защото именно той има единствен думата кой в коя част на спектъра ще бъде сложен или преместен. От "Макс телеком" не коментираха дали и какви действия ще предприемат, ако тяхната молба не бъде уважена.

Крайният резултат от историята е, че най-вероятно до края на април всичките пет оператора ще разполагат с равен брой честоти в 1800 MHz, а според източници от индустрията до края на годината и петте телекома ще предлагат 4G услуги. "Теленор" и "Макс телеком" вече го направиха, "Мобилтел" дадоха заявка преди Коледа, че до средата на 2016 г. ще пуснат собствена мобилна мрежа по тази технология, БТК също ще разработва подобна услуга, като от компанията коментираха, че планират също да са готови до средата на годината. "Булсатком" ще разполагат с достатъчно ресурс също да развият своята инфраструктура.

1800 желания

За ефективното изграждане на основна мрежа и предлагане на услуга подходящи честоти са – 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz и 1800 MHz. При останалите налични за граждански цели радиоресурси (от 2100 MHz нагоре) вълните стават прекалено къси и съответно изграждането на инфраструктура ще бъде доста по-скъпа и икономически неизгодна. Затова те се използват за уплътняване на вече изграденото покритие и са нужни впоследствие, когато основната мрежа е налична. Първата подходяща лента от 700 MHz е заета от системите за национална сигурност и цифровото ТВ разпръскване. Втората от 800 MHz е заета в момента от военните и освобождаването на честотите зависи пряко от модернизирането или закупуването на нови изтребители. 900 MHz е напълно разпределена между трите големи телекома – "Мобилтел", "Теленор" и БТК. Така остава 1800 MHz, където до декември имаше дефицит спрямо поисканото от операторите.

Едно съдебно решение направи щастливи едновременно трите големи мобилни оператора и двата навлизащи. След него ще има честоти за всички телекоми, желаещи да предложат мобилните мрежи от четвърто поколение (4G) и да получат приходи от услугата. За клиентите на петте компании резултатът е, че ще имат бърз интернет. А държавата ще вземе от въздуха еднократно 56 млн. лв.

Досега проблемът беше, че свободните радиочестоти не покриваха пожеланото от операторите, а в най-неизгодно положение беше "Теленор", който щеше да има осезаем недостиг. Години наред част от лентата беше блокирана от компанията "4Джи ком", която не беше платила и стотинка от дължимите милионни такси. С решението на съда честотите реално се иззеха от длъжника. Като във всяка история, има и един леко недоволен - младият оператор "Макс телеком".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  terko avatar :-|
  Kotarak

  Нека да се разширява ефира. Нека КРС се размърда и се надявам Макс да не правят мизерии, а ефира да почне да се ползва по-бързо.

 • 2
  bstankov avatar :-|
  Boicho Stankov

  Капитал, LTE на 20MHz е обикновено LTE. LTE-Advanced е на повече от една честота/банд. За възможността да се пусне... инфото е в карето. 800 е заделен в цяла Европа за мобилни, а 700 май има една мрежа (в Европа). "Модернизацията" - тоест привеждане на авиониката на МИГовете към НАТО стандарт и отдаването на 800 спектъра за доста пари за мен е неясно защо отлагана дейност..

 • 3
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#2] от "Boicho Stankov":

  Защото прихода от продажбата на честотният спектър няма да покрие и половината от разходите за освобождаването му. Поне това показват исканията на МО сравнени с прогнозните приходи от КРС търг.

 • 4
  simulant1 avatar :-|
  simulant1

  До коментар [#3] от "jordani":

  "Поне това показват исканията на МО". Между искания и истина има разлика, поне що се отнася до тези географски ширини.

 • 5
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Съвети за поставяне на безжичния рутер за по-бърз интернет:

  1. Поставете рутера в централна позиция.

  2. Не го обкръжавайте с метални предмети.

  3. И бетонните стени са "врагове" на безжичния интернет.

  4. Не съхранявайте рутера в близост до микровълнова фурна.

  5. Поставете рутера по-високо.

  6. Поставете антената нагоре за по-добър хоризонтален прием или странично за вертикален.

 • 6
  antubis avatar :-|
  antubis

  Изключително закъсняло решение на ВАС. КРС и КЗК са такива търтеии, където никъде ги няма.

 • 7
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#5] от "ISTORIK":

  7. Не си купувайте калпав рутер

 • 8
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Да очкваме ли да станат цените с този на фиксирания???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

NFT — що е то?

NFT — що е то?