Много шум за "Химко"

Загадъчен кандидат за активите на завода обвини синдика и неизвестен съветник на премиера в корупция

Най-невероятно от всичко звучи заявеното твърдо намерение на американския инвеститор да възстанови производството в "Химко"
Най-невероятно от всичко звучи заявеното твърдо намерение на американския инвеститор да възстанови производството в "Химко"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Най-невероятно от всичко звучи заявеното твърдо намерение на американския инвеститор да възстанови производството в "Химко"
Най-невероятно от всичко звучи заявеното твърдо намерение на американския инвеститор да възстанови производството в "Химко"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Американската ANJ Group Corp. твърди, че са й били поискани два пъти по 500 хил. евро, за да получи врачанското предприятие.

Дни след като фирмата на депутата Делян Пеевски "НСН инвестмънт" се оказа единствен кандидат за активите на "Химко", историята придоби странен обрат. Загадъчен кандидат за неработещия торов завод обвини синдика на предприятието и неизвестен съветник на премиера Бойко Борисов в корупция. Това стана с писмо, адресирано до министър-председателя, главния прокурор и до шарже д`афера на американското посолство, което беше показано от журналиста Сашо Диков по BiT. Въпросният инвеститор е регистрираната през 2007 г. в щата Ню Джърси компания ANJ Group Corp., която твърди, че са й били поискани два пъти по 500 хил. евро, за да получи врачанското предприятие.

Макар обвиненията в корупция по принцип да звучат достоверно в България, а компанията твърди, че има свидетели, около случая изплуват няколко големи въпросителни. Като се започне със странния българско-руски език, на който е написано официалното писмо, и се стигне до любопитните стари партньорства, които представяният за собственик на ANJ Group Ян Аронов е имал в България. Споменатата искана първа сума от 500 хил. евро пък подозрително съвпада с депозита от 1 млн. лв., който се дължи от кандидатите за участие в търга за активите. А най-невероятно от всичко звучи заявеното твърдо намерение на американския инвеститор да възстанови производството в "Химко".

Всички институции под пара

Въпреки сигналните лампички в казуса обаче държавата изглежда подозрително активна, особено на фона на мудността й в други казуси за предполагаема корупция. От Министерския съвет съобщиха, че са сезирали ДАНС и прокуратурата, а от държавното обвинение казаха, че сигналът "незабавно е разпределен на прокурор от Върховната касационна прокуратура и е изпратен на териториално компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Враца". Указано е извършване на проверка с оглед съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп. Действия по сигнала извършва и Софийската градска прокуратура с оглед данните за поискан подкуп. По случая се възлага извършване на предварителна проверка на Държавна агенция "Национална сигурност". Преведено, това означава, че прокуратурата проверява данни за изискан подкуп от лице от Министерския съвет, доколкото СГП единствена има компетентост да разследва министри и премиера.

От правосъдното министерство съобщиха, че още на 19 ноември 2015 г. са получили становище, с което се оспорват действия на синдика. А месец по-късно новият министър Екатерина Захариева е разпоредила на Инспектората на Министерството на правосъдието да извърши проверка на Росица Томова в качеството й на синдик на "Химко".

От американското посолство заявиха, че до излъчване на предаването по BiT не са имали комуникация с въпросната компания. Шарже д`аферът на американското посолство не е получавал сигнала от ANJ Group Corp. "Както и при други обвинения в корупция, ние настояваме българското правителство да обърне внимание на този случай", казват от посолството.

"Криминална група"

В писмото се твърди, че ANJ Group е имала няколко срещи с Росица Томова, на които е обсъждана покупката на активите, но договор така и не е бил подписан. От компанията казват още, че Томова е получила 15 хил. евро в брой пред свидетели. Тя ги е свързала с енигматичния "г-н Богданов (който се представя за партньор на действащия министър-председател)". На среща в ресторант "Виктория" последният пък е заявил, че договорът няма да бъде подписан, докато компанията не плати 500 хил. евро в брой и още толкова от бъдещата печалба на предприятието. Според ANJ Group около продажбата на активите "се формира криминална група" за изнудване на потенциални инвеститори. Американската компания оспорва също кратките срокове за подаване на оферти, които според нея правят невъзможно участието на чуждестранни кандидати. В писмото се посочва още, че за разлика от други потенциални купувачи ANJ Group не иска да продаде активите на "Химко" за скрап, а да възстанови производството и да открие 1000 работни места.

Няма такъв човек

От Министерския съвет потвърдиха, че е получено такова писмо, но уточниха, че "нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – "г-н Богданов". От там подчертаха още, че държавата няма участие в капитала на "Химко" и премиерът не може да взима отношение по повдигнатите въпроси, тъй като това би нарушило конституционния принцип на разделение на властите. По-късно през деня от пресцентъра на кабинета уточниха, че премиерът е сезирал прокуратурата и ДАНС по случая. "Капитал" се свърза за повече информация с адвоката на американската компания в София Васко Тодоров. Той обаче уточни, че се е включил на доста по-късен етап и не знае кой е тайнственият Богданов.

Кандидат-инвеститорът

ANJ Group е непублична компания без сайт и с електронен адрес в gmail. Собственикът й Ян Аронов в момента няма бизнес в България, но името му излиза в предишни партньорства. Справка в ДАКСИ показва, че до края на юни миналата година той е бил съдружник в "Българска източна търговска компания" заедно с Валентин Димитров и Юрий Литвиненко. С последния е бил съсобственик и в "Би инвест 2014" до средата на юли 2015 г. И двамата му партньори са свързани с миналото на врачанския завод. Димитров е бивш изпълнителен директор след приватизацията на "Химко" от американската IBE Trans of New York. Украинецът Литвиненко пък подписа приватизационния договор от името на американската компания, но впоследствие лежа в затвор в САЩ, защото открадна фирмата IBE Trans of New York от нейния собственик IBE Trade. Междувременно собствеността в "Химко" беше прехвърлена на контролираната от Димитров кипърска офшорка A.V.S.T. Това беше само една от множеството последвали сделки за предприятието.

Цитираният в писмото консултант за покупката на "Химко" - "Скорпио-М.Д.",  също се свързва с някогашните му партньори. Собственикът и управител на дружеството Мариета Христова-Велинова е съдружник с Валентин Димитров в "Българска търговска корпорация". Делът на Димитров в него, както и в други компании, е запориран от Инвестбанк заради над 1 млн. лв. необслужван кредит.