Проекти за горивни клетки могат да получат общо 117.5 млн. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проекти за горивни клетки могат да получат общо 117.5 млн. евро

В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни

Проекти за горивни клетки могат да получат общо 117.5 млн. евро

Открита е процедура и за създаване на две нови европейски общности на знания и иновации

3465 прочитания

В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни

© FRED PROUSER


Предложения за финансиране по "Хоризонт 2020" се приемат до 3 май.

 

Общо 117.5 млн. евро ще бъдат разпределени за проекти в областта на горивните клетки по програмата за иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020". До 3 май се приемат предложения по 24 различни теми, които се очаква да помогнат за въвеждането на нови технологии главно в транспортния сектор. Сред основните цели са намаляване на енергийните разходи и вредните емисии. Стандартно условие е в един проект да участват поне три партньора от три различни страни.  

Транспорт на фокус

По повечето теми финансиране ще бъде осигурено за един проект. Предвидените суми са от 2 до 6 млн. евро, но не са ограничаващи, като могат да бъдат подавани предложения и с друга стойност. Очаква се та бъдат изпълнени за срок от 3-4 години. В процедурата могат да участват консорциуми, включващи поне три партньора от три различни държави от ЕС или асоциираните страни.

Ще бъдат финансирани и няколко големи проекта, свързани с въвеждането на модерни горивни клетки в градски транспортни средства. Едната от процедурите например е за камиони, които се използват в градска среда, като разработките трябва да са базирани на хибридни или електрически платформи. В предложенията трябва да бъде предвидено и изграждане на необходимата инфраструктура като зарядни станции. Ще бъде финансиран един проект на стойност до 5 млн. евро. Подобна процедура на стойност 32 млн. лв. е обявена за един проект за въвеждането на градски автобуси с горивни клетки, използващи новите технологии. Големите проекти могат да се изпълняват от консорциуми, включващи транспортни компании, оператори на инфраструктура, търговци на горива, промишлени предприятия, местни и регионални органи и т.н.

Една от интересните процедури е за разработка на процес за директно производство на водород от слънчева светлина. Ще бъде финансиран един проект с ориентировъчна стойност 2.5 млн. евро, който се очаква да бъде изпълнен в рамките на 4 години.

Партньорства в "триъгълника на знаниeто"

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) откри процедура за създаване на две нови партньорства между бизнес, образование и изследователски организации ("триъгълник на знанието"). Приоритетните области са устойчивото осигуряване на храни (Food4Future) и производството с висока добавена стойност (Added-value Manufacturing). Предложения се представят до 14 юли 2016 г.

EIT е базиран в Будапеща орган на Европейския съюз, който беше създаден през 2010 г. с цел да насърчава създаването на партньорства (т.нар. общности на знания и иновации – KIC). Досега са създадени общо пет общности, всяка от които има конкретен фокус и цели да разреши определено предизвикателство. Те включват общност по климата, дигитална общност (за информационни и комуникационни технологии), общност за устойчива енергия, общност по здравето (с фокус върху здравословния начин на живот и активното стареене) и общност по суровините.

В рамките на програма "Хоризонт 2020" институтът ще получи над 2.4 млрд. евро финансиране, което освен за подкрепа за съществуващите пет KIC ще се използва и за създаването на нови три общности. Сегашната процедура е за първите две партньорства, а още една ще бъде обявена през 2018 г. Задължително условие е висока ангажираност на участниците, включително финансова. Затова EIT финансира до 25% от разходите, а останалите средства се осигуряват от партньорите, като не се изключват национално финансиране и еврофондове.

Партньорствата се създават като юридически лица с управленска структура. Те са автономни организации на водещи висши образователни институции, развойни организации, компании и други заинтересовани страни в иновационния процес, които разрешават обществени предизвикателства чрез разработването на продукти, услуги и процеси и подкрепа за иновативни и предприемчиви хора. В портфейла на тези общности обичайно влизат дейности като образование и обучения по предприемачество, развойни и иновативни проекти, подкрепа за стартъпи.

Предложенията за нови KIC трябва да включват поне три независими партньорски организации от три различни държави членки. Поне един от участниците трябва да е висше учебно заведение и един – частна компания. Оценката минава на няколко етапа, като важно значение има опита на участващите организации в проекти. Определените нови общности ще могат да получат до 4 млн. евро от EIT като начално финансиране за разходи по създаването на юридическото лице и подготовката на бизнес плана си.

Предложения за финансиране по "Хоризонт 2020" се приемат до 3 май.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  ijj avatar :-?
  ijj

  "Една от интересните процедури е за разработка на процес за директно производство на водород от слънчева светлина. Ще бъде финансиран един проект с ориентировъчна стойност 2.5 млн. евро, който се очаква да бъде изпълнен в рамките на 4 години."

  Вероятно става въпрос за високотемпературно разлагане на водна пара, без преди това да има преобразуване на слънчевата енергия в електроенергия (затова е използвана думата "директно"). При температури над 1500 оС водната пара започва да се разлага и се получава смес от H2, O2, H2O, O, H и OH. За постигането на тази температура може да се използва концентриране на слънчевото лъчение с огледала.

  Любопитно е дали този процес ще излезе по-ефективен от "класическия" начин за производство на водород със слънчева енергия (с генериране на електроенергия и електролиза).

 • 2
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  това би било интересено за нашите профилирани средни училища и ВУЗ

 • 3
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Автомобилите на водород са отдавна умряла идея. Както винаги, ЕС доказват, че са изостанали поне с 10 години по отношение на технологиите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.