Неочакван поръчител за 50 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Неочакван поръчител за 50 млн. лв.

През миналата година е завършено санирането на две от осемте общежития на висшето училище, като ремонтът е за общо 4.2 млн. лв. В момента приключва ремонтът на едно от най-големите общежития за 9 млн. лв. (на снимката).

Неочакван поръчител за 50 млн. лв.

Шест строителни консорциума кандидатстват за поръчка на Медицинския университет - София

Десислава Николова
26850 прочитания

През миналата година е завършено санирането на две от осемте общежития на висшето училище, като ремонтът е за общо 4.2 млн. лв. В момента приключва ремонтът на едно от най-големите общежития за 9 млн. лв. (на снимката).

© Капитал


Финансирането е със собствени средства на университета

В залеза на ерата на моловете, в периода между два програмни периода по европейските програми, които генерират над 70% от поръчките за строителство, и в момент, в който не се строят много на брой мащабни нови обществени сгради, в центъра на столицата се появи нетрадиционен инвеститор, който привлича интереса на едни от най-големите строителни компании с обществена поръчка за ново общежитие за 20 млн. лв.

Това е висше учебно заведение - Медицинският университет - София. За разлика от повечето университети, които стават популярни всяка година с липсата на места в общежитията през есента, невъзможността да си платят тока и парното през зимата и опитите на правителството да им търси допълнителни средства през цялата година, медицинският университет е намерил начин да обнови базата си с мащабни строежи за собствена сметка, без да чака помощ от държавата.

Университетът е спестил от таксите от обучение на чуждестранни студенти и през тази година планира да започне строителство на обща стойност близо 50 млн. лв.

Инвестиции от спестявания

Инвестиционната програма, приета от университета, е с дата 2008 г., като известен период от време във висшето училище очаквали да получат средства за саниране на общежитията си от образователното министерство, както всички останали университети в столицата. Когато това не се случило, институцията решила да заложи на стратегията си да направи обучението в България привлекателно за чужди студенти и да спести таксите, за да обнови базата си (виж карето).

Университетът вече разполага с около 80 млн. лв., спестени през последните осем години, които вече започна да инвестира. През миналата година е завършено санирането на две от осемте общежития на висшето училище в Студентски град, като ремонтът е на обща стойност 4.2 млн. лв. В момента приключва обновяването на едно от големите общежития, като прогнозната стойност на проекта е около 9 млн. лв., заедно с обзавеждането.

Новите проекти

Двата най-големите проекта са за чисто нови сгради и се очаква да бъдат готови до края на следващата година. Първият е за строеж на общежитие в рамките на самия университет – имотът се намира на територията на медицинския комплекс, на който са разположени девет универститетски болници – бившата Медицинска академия. Проектът е с прогнозна стойност 19.8 млн. лв. и миналата седмица шест консорциума и строителни компании са подали оферти за проектиране и изграждане на общежитието.

Идеята на университета е да бъде построен 10-етажен блок, в който да има 300 едностайни апартамента за студенти. На единия от етажите ще се настаняват докторанти, като за тях и за гостуващи лектори ще бъдат предвидени около 50 стаи. Освен това в сградата ще има 15 зали за лекции, две аудитории, библиотека, плувен басейн, спортна зала и кафенета. Университетът планира да настанява с приоритет чуждестранните студенти, които няма да пътуват до Студентски град, а ще живеят до болниците, в които се обучават.

"Ще търсим икономически най-изгодната оферта, за да си гарантираме качествено изпълнение", коментира проф. д-р Алексей Алексеев, главен секретар на учебното заведение. По думите му университетът очаква строежът да продължи между година и половина и две години.

Кой иска да строи

От Медицинския университет казаха, че все още не могат да разкрият имената на компаниите, участващи в консорциумите, като това ще стане след отварянето на офертите, и предоставиха само имената им върху пликовете. Според източници на "Капитал" зад иначе нищо незначещи имена на консорциуми се крият едни от най-големите и известни строителни компании.

Първото обединение, подало оферта, е "К2 Инженеринг", което включва строителната компания "Техно енерджи" и архитектурното бюро "К2 Архитектура". Компанията е част от групата на собствениците на "Вайс профил" - Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов. Преди години групата беше посочвана като близка до ДПС. Кулов е брат на бившия депутат от ДПС и заместник-министър на околната среда Фатме Илияз. По времето на управлението на тройната коалиция компанията печели множество обществени поръчки на общини и държавни институции, като техен клиент е и Народното събрание. В регистъра на строителите през последните години "Техно енерджи" е била главен изпълнител на проект от водния цикъл на Созопол за 3.3 млн. лв., както и на водопроводната мрежа на града и околни селища. Ремонтирала е училища и е санирала сгради на Химическия университет в София. 

Вторият кандидат е строителната компания "Калистратов груп", чийто основен собственик Павел Калистратов е бивш директор на "Главболгарстрой".  Тя е рехабилитирала част от "Цариградско шосе" в София, пътища и мостове, храмове, строила е множество обществени и частни сгради, а в момента изгражда парк "Възраждане". Неин подизпълнител е "Дими проект", която наскоро спечели обществена поръчка за изграждане на изследователски център по сеизмично инженерство в Университета по архитектура, строителство и геодезия).

Третият консорциум, който е подал документи, се нарича ДЗЗД "Медицински университет – София". В него участват най-голямата строителна група в страната "Главболгарстрой" с консолидирани приходи от 406 млн. лв. през 2014 г. За пореден път тя е в консорциум със свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски строителна фирма "Водстрой" 98. Последната вече 3-4 години е фаворит в повечето обществени поръчки. Напоследък тя често се замества с ПСТ, която също се свързва с Пеевски. В консорциума участва и проектантската компания СМС. В момента "Главболгарстрой" и "Водстрой 98" извършват заедно ремонта на Централна гара в София, участваха заедно за сградата на ББР, изградиха и колодрума в Пловдив.

Четвъртият кандидат е строителната фирма ПСГ АД, чието зараждане също е свързвано с Делян Пеевски. Тя е създадена през 2003 г. като "Проект груп", а нейният управител е тогавашната му секретарка в младежкото НДСВ. Чрез тази фирма Пеевски получи зала "Универсиада", като впоследствие тя продаде дела си на компания, свързана с КТБ. Самата строителна фирма беше прехвърлена преди около 10 години на сегашните й собственици. През миналата година и 2014 г. дружеството е главен изпълнител на поръчката за подобряване и разширяване на водния цикъл на гр. Септември, като през 2014 г. е реконструирала хотел в Кюстендил. Дружеството ПСГ печели обществени поръчки основно за саниране на сгради - държавна и общинска собственост. Те са от порядъка на 250 хиляди лева до около 1 млн. лева. През 2012 г. е спечелила поръчка на Медицинския университет - Пловдив за строително-монтажни работи на общежитие за близо 1 млн. лв. Подизпълнител на ПСГ е една от българските компании на шведския строителен концерн Свеко - "Свеко Енергоремонт."

Българското дружество на австрийския строителен концерн "Щрабаг" с подизпълнител АТМ - известно архитектурно бюро с множество награди за проектирани от него обществени сгради, офиси, пътнически терминали, спортни зали и т.н., са петият кандидат за строеж на общежитието. "Щрабаг" често участва в големи обществени поръчки, рядко ги печели и регулярно ги обжалва. Най-големият спечелен напоследък договор е за 28 млн. лв. за ремонт на булеварди в Пловдив. През миналата година "Щрабаг" стана спонсор на футболния клуб "Левски", където единият от тримата собственици е Александър Ангелов, адвокатът на Делян Пеевски.

Шестото обединение от компании, които кандидатстват, е най-многобройно. Консорциумът се нарича "БГ-АВС Инженеринг-МУ" и в него участват "БГ Груп", ямболската строителна компания "АВС Инженеринг Н", фирмата за строителни конструкции ЕТ "Металик -Иван Михайлов", едно от големите и известни проектантски студиа "АДА-Агенция Дизайн и Архитектура" и "Архитектурно студио Пантелеев". Според вписаните проекти в регистъра на строителите компанията "БГ Груп" е била изпълнител на ремонт на супермаркет в София и преустройство на жилищна сграда във Вършец, като за последните години не е посочен проект, на който тя да е главен изпълнител. "АВС Инженеринг Н" е изпълнител на множество строителни проекти в Ямболско. В регистъра на строителя е вписано, че компанията е възстановила пазарния комплекс Връбница в София.

Собствен ректорат

Другият проект е за построяване на административна сграда – ректорат на университета. От години администрацията и преподавателите са под наем, част от факултетите дори нямат собствена сграда и учебни зали и ползват такива под наем. Според инвестиционната програма ректоратът на Медицинския университет ще бъде на стойност около 15 млн. лв. Той ще се намира на мястото на запустелия бивш стол зад Майчин дом. Поръчката ще бъде обявена през следващите месеци. Университетът има нотариален акт за изоставената сграда на стола на Медицинска академия и ще обяви поръчка за нейното премахване. На нейно място ще бъде построена шестетажна административна сграда, в която преподаватели и служителите ще имат свои кабинети.

В момента ректоратът е разположен в Центъра по хигиена, медицинският факултет – в Майчин дом, Факултетът по обществено здраве – в университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Собствена сграда има само Фармацевтичният факултет, като дълго време въпросът със собствеността върху земята е бил висящ, тъй като учебното заведение дели общ двор със СУ "Св. Климент Охридски".

Липсата на сграда е причина Медицинският университет, който има 4000 студенти и 1050 преподаватели, да плаща само наеми от средно 1.6 млн. лв. годишно. В случая с Майчин дом, например болницата поиска наемът да се плати в натура и през миналата година университетът беше обявил солидна обществена поръчка за покупка на АГ-апаратура и консумативи.

Освен това университетът планира да санира и най-старото си общежитие, което е строено през 60-те години на миналия век, като прогнозната стойност на проекта е около 8 млн. лв. Висшето училище ще обнови и общежитието си във филиала във Враца за минимум 6 млн. лв.

Нови общежития от новите чужди студенти

До 1997 г. общежитията и столовете на столичните университети са част от държавно предприятие под шапката на Министерството на образованието и науката – "Студентски общежития и столове". С постановление на правителството софийските университети получават правото да стопанисват своите сгради. Медицинският университет – София получава осем блока – единият се намира в квартал "Лозенец" и е строен през 60-те години на миналия век, останалите седем са в "Студентски град" и са построени през 70-те години.

По време на управлението на тройната коалиция университетът, както и всички останали столични висши учебни заведения, бил предвиден в програма за 40 млн. лв. на образователното министерство, с която да бъдат обновени общежитията. На повечето университети били обновени по един или два блока, Медицинският университет кандидатствал за пълно саниране на най-старото общежитие в Лозенец, но не получил никаква субсидия. Така през 2008 г. Академичният съвет на Медицинския университет приел дългосрочна програма за основен ремонт, реконструкция и обзавеждане на студентските общежития със собствени средства, като решил да спестява за това таксите от обучението на чуждестранните студенти, които са около 15 млн. лв. годишно. Университетът предприел кампания за популяризиране на българското обучение по медицина. За разлика от останалите държави по света, в които студентите нямат право да общуват с пациенти или да извършват манипулации, преди да са се дипломирали, българското обучение позволява на студентите още в първите курсове да работят като санитари или медицински сестри и да имат достъп до пациентите. Така в момента в България се обучават граждани на САЩ, Великобритания, Германия, Швейцария, Индия, Китай и т.н. През тази учебна година новите чужди студенти са 725. "Всяка година обучаваме средно около 800 чуждестранни граждани във всички факултети на университета – медицинския, фармацевтичния, по дентална медицина и т.н., като годишната такса за обучение е 8000 евро", коментира проф. д-р Алексей Алексеев, главен секретар на Медицинския университет - София. Той допълва, че целта на университета през последните години е да спечели авторитет не само в България, но и в чужбина, за да привлече студенти за обучение.
Сега идеята е да обновят напълно сегашната база и да предложат по-добри условия за живот на обучаващите се. През 2014 и 2015 г. вече изцяло са санирани два блока в Студентски град – единият с 237 легла, а другият – с 498. Общо университетът разполага с 2030 легла.  

По-добри условия

Още през 1998 г. Академичният съвет приема решение, че студентите ще бъдат настанявани по не повече от двама в стая, за да имат възможност да учат на спокойствие. Освен това стаята им се полага от първи до шести курс, като през лятото договорът за ползване не се прекратява, а студентите плащат месечен наем. Той е минимум 70 лв., като в това влизат също така поддръжката и сметките за ток, парно, вода, охрана и асансьор. В най-големите тристайни апартаменти за семейства с две деца наемът е 150 лв. месечно.

Студентите се настаняват по двойки в зависимост от специалността с идеята да си помагат още от първи курс и затова медиците са настанени в стая с друг медик, а фармацевтите – с колега от този факултет. "Смятаме, че като предоставяме стая от началото до края на следването, осигуряваме спокойствие на студентите. Освен това понеже знаят, че ще живеят в тази стая шест години, те се грижат и пазят мебелировката", коментира Никола Филчев, директор на "Студентски общежития и столове" на Медицинския университет – София.
Всяка година обучаваме средно около 800 чуждестранни граждани, като годишната такса е 8000 евро, каза проф. д-р Алексей Алексеев, главен секретар на Медицинския университет - София.
Фотограф: Георги Кожухаров
Запустелият бивш стол в двора на Майчин дом и Александровска болница ще бъде съборен, а на негово място ще се намира ректоратът на Медицинския университет.
Фотограф: Георги Кожухаров
Финансирането е със собствени средства на университета

В залеза на ерата на моловете, в периода между два програмни периода по европейските програми, които генерират над 70% от поръчките за строителство, и в момент, в който не се строят много на брой мащабни нови обществени сгради, в центъра на столицата се появи нетрадиционен инвеститор, който привлича интереса на едни от най-големите строителни компании с обществена поръчка за ново общежитие за 20 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Има една сграда-гробница до Майчин дом, която съперничи на паметника пред НДК по критерий "най-упешно загрозяване на градския пейзаж, всеки турист пита какво е туй чудо!". Не какво я правим? Кой отговаря за нея?

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "cinik":


  [quote#1:"cinik"]Не какво я правим? Кой отговаря за нея?[/quote]

  Тази сграда трябваше да е педиатрия. Не ѝ се получи и вече над 30 години символизира държавната импотентност, в случая на светещите очички. Спокойно можеха да я дадат за построяването на хотел за нуждите на придружители на болни в Александровска. По мое скромно мнение, когато тази сграда и онази на Цариградско (дето я купи Мама Свинкя) се премахнат, прехода ще свърши. Засега не свършва :-)

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Техническия университет и този по строителство има какво да научат от медицинския.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "misho73":

  Цялата история звучи сякаш ангел и е бдял през цялото време. 1.Университет да събере 80 милиона
  2. Парите не са изгорели в КТБ
  3. В университета да не накацат парашутисти - одиозни личности родом от Делиормана, които да почнат да определят обществените поръчки
  4. Да прескочат целия момент с "Бате к*ре, изпуснАли сме ги теа, че им е*а майката! 80 милиона и ти едно телефонче ъ не дзвоннеш!"
  6...
  7...

 • 5
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  Ако трябва да бъдем честни другите университети няма как да генерират големи приходи от такси от чужденци , не са много желаещите , които ще дойдат да учат в учителският институт , който наричаме Алма Матер бастион на лаладжии, ТУ и УАСГ имат малко по голям потенциал да генерират приходи от чужи студенти, но и те са далеч от Медицинска Академия. Иначе наистина както отбелязват , колегите е странно как парите не са откраднати , вероятно и там има кражби и отклоняване на пари , но всичко по европейските стандарти краде се , но с мярка и внимателно и да остане , а не както на другаде не просто се краде до кокал , а се и взимат заеми , които да се откраднат. Та спокойно това можем да го квалифицираме като Странният случай с Медицинският университет - София. Една от причините според мен е , че там е малко като държава в държавата , те не се месят в политиката , ама и политиците не им се месят и партийно квотните назначения липсват.

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#4:"cinik"]Цялата история звучи сякаш ангел и е бдял през цялото време.[/quote]
  Абе то може и ангел хранител да е, ама то и пуйките имат ангели хранители цяла година, докато ангела не излезе в коледна ваканция и някой вземе че опраска угоената пуйка...

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Един пример, като какво могат и трябва да правят ректори и администрация на висшите учебни заведения, като това не отменя основната им дейност свързана с програми и добро обучение.
  Някой казва, чè другите заведения нямат такива приходи от чуждестранни студенти, но като не могат да съберат милиони за подобни поръчки, могат да правят и предпоолагам някои все пак правят по-малки такива.
  И още нещо, това е чудесен стимул, да си прегледат работата и да я подобряват непрекъснато, та да станат още по-привлекателни за наши и чужди студенти, а не да хленчат пред министерството за повече публични пари. Това е път, по който много такива заведения по света вървят и са доказали, че могат да си осигуряват по-голямата част от средствата по съвсем нормален начин и затова и системата на рейтингите трябва да се въведе, за да може студентите и техните родители да се ориентират по-лесно.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Време е за уволнения. Тия хора очевадно не знаят в коя държава го играят добросъвестни управители.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK