Amazon отчете най-успешното си тримесечие, пазарите искат още по-добри резултати

Инвеститорите очакват още по-голяма печалба от компанията на Джеф Безос
Инвеститорите очакват още по-голяма печалба от компанията на Джеф Безос    ©  GARY CAMERON
Инвеститорите очакват още по-голяма печалба от компанията на Джеф Безос
Инвеститорите очакват още по-голяма печалба от компанията на Джеф Безос    ©  GARY CAMERON
482 млн. долара е била чистата печалба през последното тримесечие при 214 млн. година по-рано.
22% са нараснали продажбите за периода и са достигнали 35.7 млрд. долара.

Amazon отчете най-доброто си тримесечие, но най-големият онлайн търговец в света все още не може да покрие очакванията на Уолстрийт. Представените резултати, намерението на компанията да инвестира повече в нови области и крайно ниските маржове на печалба карат инвеститорите да си задават въпроса дали Amazon може да продължи да печели, пише Reuters.

Скок на печалбата и приходите, но недостатъчен

Чистата печалба на Amazon за четвъртото тримесечие, което включва коледния сезон, се е повишила до 482 млн. долара, или 1 долар на акция. Това е над два пъти повече от спечелените 214 млн. долара, или 45 цента на акция, отчетени година по-рано. Нарастването на оперативните разходи с близо 21% до 34.6 млрд. долара е повлияло на печалбата, като очакванията на анализаторите бяха за 1.56 долара на акция според Thomson Reuters. Въпреки че Amazon отчита за пръв път от 2012 г. трето поред печелившо тримесечие, Уолстрийт все още иска да види по-добро представяне.

Продажбите са се покачили с близо 22% до 35.7 млрд. долара, но прогнозите бяха за 35.9 млрд. Като се изключат 1.2 млрд. долара от неблагоприятното влияние на валутните курсове, ръстът на  постъпленията е 26% на годишна база. За цялата минала година приходите на Amazon за пръв път надхвърлиха 100 млрд. долара. Постъпленията са били 107 млрд., което е с 20% повече спрямо 2014 г.

"Според сравнителните стандарти за търговия на дребно нивото на рентабилност на Amazon все още е болезнено ниско", смята Нийл Сондърс, мениджър на анализаторската компания Conlumino, който все още е положително настроен за бъдещето на компанията.

Главният финансов директор на Amazon Браян Олсавски защити резултатите на компанията и отбеляза, че влиянието на чуждестранните валути е било неочаквано голямо, но като цяло компанията има "едно много силно тримесечие и силна година".

Облачните услуги със завиден ръст

Като светъл лъч е представянето на бизнеса с облачни услуги - Amazon Web Services. Приходите от него са нараснали с малко над 69% в сравнение с година по-рано и подразделението продължава да бъде най-бързо развиващото се на компанията. То обаче отговаря само за 7% от постъпленията на групата.

Най-голямото предизвикателство пред създателя и главен изпълнителен директор на компанията Джеф Безос е да балансира между жаждата на Уолстрийт за печалба срещу собствените си амбиции за използване на новите технологии - като например безпилотни дрони и интелигентни домакински джаджи. Безос е нетърпелив да мултиплицира успеха си от САЩ в чужбина включително, смята Кери Райс, анализатор в Needham & Co., цитиран от Bloomberg.

Нови услуги

От друга страна, Amazon пусна няколко нови услуги за членовете на абонаментната програма Prime, която струва 99 долара годишно. В това число влизат едночасовата доставка и оригинална телевизионна програма. По този начин компанията се стреми да привлече повече потребители на изключително конкурентния пазар на онлайн търговия.

При представянето на резултатите за последното тримесечие стана известно, че абонатите на Prime са се увеличили с 51% в сравнение с година по-рано. Част от анализаторите вярват, че програмата има около 50 млн. абонати по целия свят.

Компанията прогнозира продажбите през първото тримесечие да нараснат с около 17-18% и да достигнат между 26.5 и 29 млрд. долара. Очакванията на ръководството са оперативната печалба за периода да е в диапазона от 100 до 700 млн. долара при 255 млн. долара през първото тримесечие на миналата година.