Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Борсовите компании през 2015: Повече бизнес на външни пазари

Печалбите на публичните дружества се движат разнопосочно

Заради преструктуриране на продуктовия микс към по-завършени и с по-висока добавена стойност продукти шуменският "Алкомет" отчита силен ръст на приходите
Заради преструктуриране на продуктовия микс към по-завършени и с по-висока добавена стойност продукти шуменският "Алкомет" отчита силен ръст на приходите
Заради преструктуриране на продуктовия микс към по-завършени и с по-висока добавена стойност продукти шуменският "Алкомет" отчита силен ръст на приходите    ©  Капитал
Заради преструктуриране на продуктовия микс към по-завършени и с по-висока добавена стойност продукти шуменският "Алкомет" отчита силен ръст на приходите    ©  Капитал
Отчетите не оказват почти никакво влияние върху търговията на фондовата борса, която продължава да страда от ниска ликвидност и липса на достатъчно компании и инвеститори.

Миналата година е била по-силна като продажби за повечето борсови дружества, но при печалбите групите на тези с ръст и спад са почти изравнени. Годишните отчети на публичните компании са първият индикатор за това каква е била 2015 г. за фирмите. От финансовите данни се вижда, че индустриалните предприятия се представят добре, козметичните и фармацевтичните компании успяват да се справят с изключение на ударените от проблемите в Украйна и Русия. С това изключение при всички останали основният фактор за растежа е износът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  its32487564 avatar :-|
  дебелият
  • + 6

  То хубави анализи, ама нека Ви разкажа чисто практически какви са ми наблюденията от БФФ. Имам акции в няколко дружества. Не следя ежедневно новините, просто защото на нашата борса се случва следното:

  а) Има дълги периоди, в които независимо дали дружеството публикува някакви новини или има лоши/добри новини цената на акцията не се движи съществено. Не говорим за някакви крайности. Примерно фирма Х публикува отчет, че за последната година е увеличила продажбите с 10%. Акцията ако мръдне е нищожно. Причината е ниската ликвидност. Просто никой не публикува оферти за купуване. Има си едни 10ина фирми дето горе долу се търгуват и това е. В тези дни оборотът за ден е около 100-200хил. лв. Случвало ми се е дакупя акция и това да е единствената сделка за деня за фирма Х и на практика аз да съм определил еднолично цената на акцията. И това не е за някаква измислена фирма от дъното на списъка.

  б) Излиза закон, който е тотално недомислен, може да се тълкува по поне 5 начина, някои от които тотално противоположни един на друг. Веднага някой във форумите казва, че това е закон целящ да се заграби еди-кой-си отрасъл и фирмите около него, хората се паникьосват и разпродават акциите(ако има кой да ги купи). Съответно цената на акцията за един ден пада 10-20%. След няколко седмици се разбира, че закона е просто недомислен, депутати се обясняват, че ще се преправя, но на практика не правят нищо с месеци, акцията не се покачва заради неизвестните в уравнението и хората странят от нея и това и остава новата постоянна цена. Може да отнеме година да се върне на старата цена, за растеж да не говорим.

  в) Пускаш си един ден информацията за деня и гледаш....басии еди коя си фирма скочила за ден с 15%, оборота от скромните 100-200хил изведнъж на няколко млн. лева. Новини от фирмата няма...нищо...гледаш сделките и ако по принцип сдлеките са за обеми от 100-200-1000 акции изведнъж гледаш единични сделки от по няколко стотин хиляди акции. И ти светва - пак някой пенсионен фонд е изтъргувал нещо. После се сещаш за статиите в капитал(и не само) как пенсионните фондове, банките и самите борсово търгувани дружества на практика са на няколко кръга хора и се сещаш, че просто явно тия същите си прехвърлят парички от единия в други джоб и ти няма как да хванеш този тренд. Само те си го знаят.

  Това са все мои си разсъждения, на непрофесионален инвеститор, който гледа и БФФ и NYSE и се надява еднакви принципи да движат и двата пазара. Но просто ярко се разминават. В нашия пазар няма ликвидност, няма просто хора, които да слагат парите си в него. Самата борса е изолирана и не е видима и достъпна за хора от чужбина. А и да беше те едва ли биха се избили да купуват нашенски фирми. Просто не вдъхваме доверие по редица причини.

  Моя подход на БФФ е следния:
  1) Избирам компании, които са с история не по-малко от 10 години
  2) Да нямат обвързаност с политически кръгове и да не им е клиент държавата
  3) Да имат пазари извън България и основните им клиенти да са от чужбина(по възможност повече клиенти)
  4) Надявам се някой ден след 5-10 години компанията, която съм купил да е още жива, България да е направила нужните реформи и цената на акцията да е 10 пъти по-висока.


  Нередност?
Нов коментар