"Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. за производство на ортопедични обувки

Иван Колев<br>

"Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. за производство на ортопедични обувки

Част от финансирането е по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност"

Мара Георгиева
17381 прочитания

Иван Колев<br>

© Цветелина Белутова


Софийската фирма "Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. в техника и технология за производство на индивидуални ортопедични обувки за деца. От тях 415 хил. лв. са безвъзмездни по програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи за "Капитал Daily" собственикът на компанията Иван Колев.

Бизнес от 2014

"Колев и Колев" произвежда обувки за бебета и деца от 1996 г. Бизнесът на компанията с ортопедични обувки е от 2014 г. Решението за обособяването му идва след проучване на пазара и родителски запитвания за обувки за деца с различни заболявания или със специфични потребности, налагащи изработка на индивидуални чифтове.

Миналата година компанията поканила германски експерт с опит в този специфичен бизнес. Той успял да предаде не само конкретни знания и умения на майсторите на обувки във фирмата, но и ноу-хау за управление на бизнес процесите. Една от ключовите инвестиции на дружеството е внедряване на IT система за управление на поръчките и свързаните с тях документи, включително и тези за отчетност към Агенцията за хора с увреждания.

Модерно и автоматизирано

В десет от фирмените магазини на "Колев и Колев" (в два софийски и по един във Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Русе и Сливен) служителите вземат на място мерки на децата, нуждаещи се от ортопедични обувки. Малките клиенти или техните родители могат да изберат модел и цвят от актуалните серии, изложени в магазина. Така децата със специални ортопедични потребности също получават модерна и красива обувка, обяснява досегашната практика Иван Колев. По думите му процесът по вземане на мярката е ръчен, затова целта на новата инвестиция е той да бъде автоматизиран.

"Възнамеряваме да купим 12 броя 3D скенери – 10 за търговските обекти и два за производството, специален софтуер, както и машина за производство на ортопедични стелки. С помощта на скенерите вземането на мерки ще става автоматизирано и компютризирано. Файлът с информацията ще се изпраща към сървъра във фабриката. Софтуер ще трансферира данните във файл за ортопедична стелка. След това можем с много голяма точност да изработим специална обувка, съобразена с предписанията на лекаря", обясни Колев.

20 пъти по-голям капацитет

Конкуренцията при ортопедичните обувки в страната не е голяма, изработването им е почти изцяло занаятчийско, твърди Иван Колев. През 2015 г. дружеството, което годишно произвежда около 100 хил. обувки за деца, е изработило 2000 чифта ортопедични обувки.

С новата инвестиция капацитетът на "Колев и Колев" за производство на ортопедични обувки ще се вдигне 20 пъти. "Това обаче не означава, че пазарът ще може да ги поеме. Всичко зависи от търсенето. Но ние ще бъдем в състояние да ги предлагаме и зад граница. В Македония имаме три магазина и възнамеряваме да оборудваме единия с 3D скенер", обясни Иван Колев. С инвестицията ще бъдат открити три нови работни места.

Според информацията в Търговския регистър фирма "Колев и Колев" отчита 4.711 млн. лева годишен оборот през 2014 г. срещу 4.502 млн. лв. за 2013. "През 2015 г. компанията запазва почти същия оборот като през 2014, но печалбата ще е два пъти по-висока, тъй като сме работили по-ефективно", каза Иван Колев. За 2014 г. дружеството отчита 71 хил. лв. печалба.

Инвестицията в машини и технологии за производство на ортопедични обувки е поредната за "Колев и Колев", финансирана с европейски средства. Досега фирмата е печелила два проекта по програма "Конкурентоспособност" и един – по "Човешки ресурси". Дружеството има две фабрики, 16 магазина в страната, шест от които са в София. Продава и чрез електронния си сайт.

Софийската фирма "Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. в техника и технология за производство на индивидуални ортопедични обувки за деца. От тях 415 хил. лв. са безвъзмездни по програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи за "Капитал Daily" собственикът на компанията Иван Колев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    hni17472340 avatar :-|
    hni17472340

    Истината боли - относно гръмкото заглавие бих споделил собствен опит с въпросната фирма спечелила европари по едикояси програма. 1. Обувките им нямат съвременен дизайн 2.Изглеждат сякаш са правени в час по трудово обучение(преди 1989 г.) 3.Цените им нямат връзка с "главния", при условие че са правени в България 4.Обслужващият им персонал в магазините е меко казано: - некомпетентен - клинтски дезориентиран 5.Имах "честта" да се поинтересувам относно ортопедичните им обувки - първо цените са адски скъпи(около 2 пъти повече от така или инъче скъпарските им обувки); второ се чака около 2 месеца, за да ти ги изготвят(колкото поръчка за луксозни мебели) 6. Обувките им са адски некачествени - протриват се в рамките на 1 месец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал