Консорциум с "Оптикс" ще създава европейската антидрон система

Българската компания ще разработи камерите за дневно и нощно наблюдение

В новия проект "Оптикс" ще включи екип от 10 души
В новия проект "Оптикс" ще включи екип от 10 души    ©  Капитал
В новия проект "Оптикс" ще включи екип от 10 души
В новия проект "Оптикс" ще включи екип от 10 души    ©  Капитал
5 млн. евро е стойността на системата, финансирана по програма "Хоризонт 2020".

Консорциум между българската компания "Оптикс", европейски университети и компании спечели и ще реализира проект Safeshore - система за прехващане на дрони, на обща стойност над 5 милиона евро. "Оптикс" е единствената засега българска фирма, спечелила проект, свързан със сигурността и финансиран от ЕС по програма "Хоризонт 2020", от която ще дойдат средствата.

Проектът е тригодишен и в него участват още Кралската военна академия на Белгия, лондонският университет Queen Mary, Институтът по оптоелектроника в Румъния, два университета от Италия, румънска фирма и специализирана европейска полицейска организация. Българска гранична полиция също е изразила готовност да се включи в тестването на готовия прототип на антидрон локаторите.

Капан за дронове

"Системата Safeshore е предназначена да пази въздушното пространство от малки и нисколетящи дронове, които могат да представляват опасност за националната сигурност", обясни Желязко Гагов, главен маркетолог и водещ екипа на "Оптикс". Досега тези летателни средства не могат да бъдат засечени от военните и гражданските радари по две причини - летят много ниско и много бавно, обясни още той. Основните заплахи от тези дронове са, че могат да се използват за пренасяне на дрога и за тероризъм.

Антидрон системата на проекта Safeshore включва мултиспектрални технологии, радарна и акустична детекция и алгоритмичен анализ на събраната информация за засечените цели. "Оптикс" ще е водеща в разработката и производството на оптоелектронното оборудване. Това са камери за дневно и за нощно виждане, които ще бъдат монтирани на мрежа от стационарни локационни устройства, която ще покрива големи територии.

Според Желязко Гагов обхватът на всяко локационно устройство ще бъде не по-малък от 2 километра и освен камерите на "Оптикс" ще има още радарни и акустични устройства. Радарите и акустичните устройства ще действат постоянно, а при засичане на цел се включват и дневните или нощните термовизионни камери на българската компания за разпознаване и проследяване на дроните. Екипът, който "Оптикс" заделя за разработка на проекта, е от 10 експерти.

Срок 3 години

В края на февруари участниците в консорциума, спечелил европейски проект по сигурността Safeshore, се събират в Брюксел. Там ще бъдат окончателно разпределени задачите между участниците и сроковете за изпълнение на поетите ангажименти. "След 3 години ЕС ще разполага със своя антидрон система, която ще бъде готова за масово производство и внедряване", заяви Гагов. Той каза също, че по същата тематика се работи в САЩ, вероятно в азиатските страни, както и в отделни частни фирми в Европа, така че конкуренцията ще бъде много силна.

"Оптикс" е една от динамично развиващите се компании в България, която не спира да инвестира. Специализирана е в производството на оптикоелектронна техника - от оръжейни прицели до телескопи, които се използват за охрана на границите в България, но и от армии и полиции в света. Компанията има 4 производствени бази в Панагюрище, инвестира и в нова база в Божурище, където организира производство на оптични уреди и елементи и фотографска зона.

Класификация на дроните

Според различни международни класификации, които все още не са унифицирани, дроните се делят по тегло - до и над 150 килограма, и по височина на летене - до 400 метра, от 400 до 1000 метра и над 1000 метра. Най-нисколетящите дрони са на свободна продажба и използване, до 1000 метра се завеждат в регистър, а над 1000 метра се изисква от операторите да имат сертификат за управление на летателното средство.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане