ArcelorMittal ще набере 3 млрд. долара с продажба на акции

Компанията завърши годината със загуба от 7.9 млрд. долара и се стреми да заздрави баланса си

   ©  YVES HERMAN
   ©  YVES HERMAN

Най-големият производител на стомана в света ArcelorMittal обяви, че ще емитира нови акции на стойност 3 млрд. долара, за да заздрави счетоводния си баланс, след като завърши финансовата година с нетна загуба от 7.9 млрд. долара.

Семейство Митал, което контролира групата, ще участва в набирането на капитал в съответствие с дела си, за което ще трябва да отдели 1.1 млрд. долара. Към края на миналата година фамилията е държала 39.4% от акциите на компанията, чийто изпълнителен директор и председател е Лакшми Митал.

Намаляване на дълга

Компанията, чиято централа е в Люксембург, също така ще продаде своя 35% дял в испанската фирма за производство на автомобилни части Gestamp Automocio срещу 1 млрд. долара. Сделката ще бъде осъществена в края на юни и е част от програмата за набиране на капитал и изплащане на част от задълженията. ArcelorMittal иска да намали дълга си до под 12 млрд. долара спрямо нивото от 15.7 млрд. в края на декември.

"Набирането на капитал в съчетание с продажбата на миноритарния дял в Gestamp ще помогне на бизнеса да остане устойчив във всякакви пазарни условия и ще ни постави в позиция да се възползваме от бъдещо възстановяване", коментира Лакшми Митал, цитиран от Wall Street Journal.

Нуждата от преструктуриране на дълговете се подчертава от финансовите резултати на ArcelorMittal за последното тримесечие. Нетната загуба е нараснала до 6.7 млрд. долара спрямо 955 млн. за същия период на предходната година. Същевременно приходите са спаднали с 25% до 14 млрд. долара. За цялата финансова година загубата достига 7.9 млрд. долара. Това е свързано с отписване на стойност от активи за 4.8 млрд. долара, основно от операциите с желязна руда на компанията.

Според финансовия директор на групата Адитя Митал компанията предпочита да набира капитал от акционерите, вместо да продава повече активи, тъй като има сигнали, че спадът на пазара вече е достигнал дъното си. "Трябва да сме сигурни, че няма да унищожим стойността на компанията. Най-добрият начин да я запазим е емитирането на акции", заявява той.

Пазар на стомана

Спадащите цени на стоманата и свръхпроизводството в Китай са основни причини за слабото представяне на ArcelorMittal и другите компании в сектора. Заради спадащото търсене на вътрешния пазар Китай, който е най-големият производител на стомана в света, започна да изнася рекордни количества за европейските пазари. Средните цени на стоманата в световен мащаб са спаднали с 23%, докато основната суровина за нея – желязната руда, се е обезценила с 43%. По-рано този месец френският прозиводител на стомана Vallourec също обяви планове да набере 1 млрд. долара чрез емитиране на акции и облигации. Всички компании за суровини предприемат продажба на активи, свиване на капиталовите инветиции и спиране на дивидентите. Индийската Tata Steel наскоро обяви, че съкращава още 1050 служители от операциите си във Великобритания.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark

  Така ще бъде, тъй като на китай му се позволява да изнася милиони тонове по света, и на вече в европа. тези европейски концерни не могът да издържат на робовладелският китайско капитало комунистическо ниадертало хибриден строй. понеже на един френски работник в европа му се плащат данъци и осигуровки възлизащи почти на половината на заплатата му. в европа имат стандарти и критерии на производство на стомана, тоест тези компании трабва непрекъснато да инвестират за намаляване на замърсяването и в изследване и нови технологии. от там съкращаване на хиляди работни места в европа и свиване на производствата. докато в китай понятие за подобряване на исталации и съоражения свързани с по малко натоварване на околната среда няма. работника работи на към 200 долара заплата и осигуровките са му нищожни. условията на труд са жестоки поради липса на инвестиции. пари за търговия с вредни емисии не се отделят понеже няма кой да задължи китайските компании. Производството им се намира в робовладелските държави и съответо с тези свръх китайски капацитети на стомана и изкл. евтино производство се използва дъмпинга и нелоялна конкуренция. След като в шанхай не се вижда понякога на 10 метра нищо и се ходи с маски, можем да си направиме сметка от степента на замърсяване и натоварване на природата на огромни територии. Тоест китай се намира в първообитнообщинния строй.
  крайно време е да се вдигнат митата с 1000 % за да могат да се защитят европейските концерни и да се избегне срив в индустрията. Европа загива от китайски, виатнамски евтини производства. Една фланелка се шие в китай, изпраща се в щатите да се боядиса и етикира например и се продава в европа и америка. Само и само да има работни места в уса китай и в транспортните компании. никои не го интересува че пътя на фланелката натоварва отвратително околната среда с тези пътувания около цялото земно кълбо например..........Печалбарството унищожава природата. Като тази фланелка или трябва да се изработи в америка и след като някакви количества от нея са изработени в китай, с едно транспортиране да цъфнат в америка или европа като им се платят мита и така с паричните постъпления от тях биха се използвли например за постепенното отборчване на силно задлъжнелите държави от западна европа и америка........ печалбата би била по умерена. А не парите да се задръстват под формата на резерви в китай а от друга страна америка печата неограничено кол. долари. Това води до прогресивна експлотация на природни ресурси и работна сила и разпространява бедността както в европа, така и в америка и останалата част на света, тъй като с част от печалбите се инвестира в суровини и ресурси на фин пазари, което води до поскъпването на живота. Най вече бедни държави като бг сърбат попарата, тъй като хранителните продукти поскъпват драстично.
  Глобализацията предизвикана от мултинатионалните концерни и банки работи само за тяхна полза, като природата се съсипва със всичка сила и бедността по света се разпространява прогресивно с всяка година.........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход