Tesla обеща на инвеститорите да излезе на печалба през тази година

Производителят на електроавтомобили планира от 60 до 80% ръст на продажбите

Основателят на компанията Tesla Елън Мъск заяви, че компанията е готова да намали разходите си
Основателят на компанията Tesla Елън Мъск заяви, че компанията е готова да намали разходите си    ©  Reuters
Основателят на компанията Tesla Елън Мъск заяви, че компанията е готова да намали разходите си
Основателят на компанията Tesla Елън Мъск заяви, че компанията е готова да намали разходите си    ©  Reuters

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Елън Мъск обеща на инвеститорите, че производителят на луксозни електроавтомобили ще започне да реализира печалба през тази година. Това доведе до поскъпване на акциите, въпреки че компанията отчете по-голяма загуба за четвъртото тримесечие от очакваното, съобщава Reuters. Книжата скочиха с повече от 10% по време на следборсовата търговия в сряда, след като компанията предвижда продажбите й да се увеличат с 60 до 80% през годината и обеща, че ще има печалба на коригирана база.

Въпреки заявлението на Мъск акциите на Tesla все още са с 30% по-евтини от началото на годината, което отразява притесненията на инвеститорите от продължаващите загуби на компанията. Мъск и новият финансов директор Джейсън Уилър увериха в конферентен разговор инвеститорите, че Tesla е готова да намали разходите си, ще постигне целта си за производството и ще намали загубите.

Първата печалба

Според Мъск компанията ще реализира първата си нетна печалба през четвъртото тримесечие. Tesla също така планира да инвестира 1.5 млрд. долара, за да увеличи производствения си капацитет, да пусне в действие голям завод за батерии в щата Невада и да открие повече шоуромове.

Паричните резерви на Tesla са намалели до 1.2 млрд. долара към 31 декември от 1.9 млрд. година по-рано въпреки продажбата на акции миналото лято. Тази негативна тенденция притеснява някои анализатори на фона на планираните от производителя по-големи капиталови разходи. Забавянето на пускането на пазара на спортния автомобил Model X през последното тримесечие е довело до 67 млн. долара непланирани разходи, съобщиха от компанията.

Мъск отбелязва, че в момента нещата вървят добре, но признава, че "последните няколко месеца са били доста мъчителни".

Tesla съчетава в едно дигиталните технологии и автомобилната индустрия - два сектора, които тази година понесоха доста удари, а това кара инвеститорите да се притесняват, че и в двата сектора има забавяне. По-рано този месец General Motors отчете рекордна печалба, но акциите ѝ са поевтинели с 18% от началото на годината, припомня агенцията.

По-високи приходи и производство

Въпреки че нетната загуба за четвъртото тримесечие на Tesla е по-голяма от очакваното (2.44 долара на акция) при 86 цента на акция в сравнение със същия период година по-рано, книжата й поскъпнаха. Продажбите на седана Model S и Model X SUV достигнаха 17 478 броя през тримесечието - в долната част на последната прогноза. Приходите за периода са се увеличили с близо 27% до 1.21 млрд. долара.

Tesla планира да продаде между 80 хил. и 90 хил. коли Model S и Model X през 2016 г., което е над очакванията на експертите за 79 хил. броя според анализаторската компания FactSet StreetAccount. Производителят заяви още, че автомобилът Model 3 ще бъде представен на 31 март. Той ще бъде с начална цена от 35 хил. долара, преди да се ползват държавните стимули и субсидии. Колата се очаква да излезе на пазара през 2017 г.

В същото време GM обяви, че вече е готова да продава своя модел Chevrolet Bolt при сходна цена с обхват от 322 км между зарежданията.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България