Производството в "Аурубис България" се е повишило
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производството в "Аурубис България" се е повишило

Предстоящият мащабен ремонт в българското предприятие ще се отрази на финансовите резултати на групата Aurubis през третото тримесечие

Производството в "Аурубис България" се е повишило

Приходите на бизнес звеното, включващо заводите в Пирдоп и Хамбург, намаляват с 15% за първото финансово тримесечие

6680 прочитания

Предстоящият мащабен ремонт в българското предприятие ще се отрази на финансовите резултати на групата Aurubis през третото тримесечие

© Юлия Лазарова


По-слабите резултати се дължат главно на по-ниския добив на метал, съчетан с по-евтини метали.

 

Производството в металургичния завод "Аурубис България" в Пирдоп е останало стабилно през последните три месеца на 2015 г., като преработката на меден концентрат дори се е увеличила. Това показват резултатите на германския собственик Aurubis за първото тримесечие на финансовата 2015-2016 г., която започва през октомври. Общите приходи на звеното "Първично производство на мед", което освен предприятието в Пирдоп включва и завода в Хамбург, обаче се понижават с 15% заради по-ниските цени на металите. Предстоящото затваряне на "Аурубис България" за мащабен ремонт през пролетта ще се отрази на финансовите резултати на групата, която отчете рекорден ръст на печалбата за предходната година, посочват оттам.

Понижение

Приходите на групата в бизнес звеното "Първично производство на мед" намаляват до 1.365 млрд. евро за първото тримесечие на 2015-2016 г. спрямо 1.608 млрд. евро за същия период на предходната финансова година. Оперативната печалба преди данъци (EBT), която е един от основните показатели, следени от Aurubis, отбелязва спад от 28% до 28 млн. евро. Понижението се дължи главно на по-ниския добив на метал, съчетан с по-ниски цени на металите. Положително влияние е оказало доброто предлагане на концентрат в резултат на високото производство на мините и временното спиране на работа на някои преработващи мощности, което е повишило таксите за преработка. Въпреки всичко това не е успяло да компенсира негативните фактори, става ясно от отчета.

Приходите от продажба на сярна киселина, която заводите произвеждат като страничен продукт, са останали на същото ниско ниво като през първото тримесечие на миналата финансова година заради неблагоприятни пазарни фактори.

Общо групата Aurubis отчита спад на EBT до 36 млн. евро спрямо 39 млн. евро за същия период на миналата година. Приходите също се понижават до 2.4 млрд. евро (2.6 млрд. евро за предходния период). "В условията на благоприятна пазарна среда като цяло основните фактори, които се отразиха негативно на резултатите през първото тримесечие, са по-слабите пазари на скрап и по-ниският добив на метал, съчетан с понижени цени на металите", каза говорителят на изпълнителния съвет Ъруин Фауст.

Стабилно производство

От отчета се разбира, че през първото тримесечие на финансовата година е имало непланирани ремонти в Хамбург и Пирдоп, но въпреки това преработката на концентрат е останала висока. Увеличение в количествата с 4% се отчита както общо за бизнес звеното, така и за завода в Пирдоп, където са били преработени 307 хил. тона. От Aurubis посочват, че слабото предлагане на скрап е било частично компенсирано чрез използването на черна мед, така че заводите са били напълно снабдени с необходимите им суровини. Производството на катоди (мед с висока чистота) в българския завод е спаднало с 3% до 57 хил. т, а общо за звеното понижението е с 2% за периода. С 1% до 309 хил. т се е увеличило произведеното количество сярна киселина в Пирдоп и с общо 5% за бизнес звеното.

Прогноза

Германската група прогнозира, че до края на финансовата година таксите за обработка и рафиниране ще останат добри. В случай че няма непредвидени фактори, производството на катоди в Aurubis ще се запази на миналогодишното си ниво. Засега обаче няма видимо подобрение при цените на сярната киселина, като предлагането на международните пазари все още е в излишък.

Компанията очаква обемът на преработен меден концентрат да е по-малък, отколкото през миналата година, заради планираното спиране на работа в Пирдоп, където през април и май ще се извършат дейности по ремонт и поддръжка на съоръженията. Това ще окаже значителен натиск върху печалбата на Aurubis през третото финансово тримесечие. От общите капиталови разходи в размер на 34 млн. евро, направени през първото финансово тримесечие в рамките на групата, най-голямата единична инвестиция е била насочена към Пирдоп. Там са вложени 9 млн. евро в подготвителни работи за предстоящия ремонт.

По-слабите резултати се дължат главно на по-ниския добив на метал, съчетан с по-евтини метали.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.