Москва продава черноморския комплекс "Камчия" за 130 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Москва продава черноморския комплекс "Камчия" за 130 млн. лв.

През 2010 г. кметът на Москва и премиерът Бойко Борисов прерязват лентата на първата нова сграда от почивен комплекс "Камчия" - детския оздравителен лагер "Радуга"

Москва продава черноморския комплекс "Камчия" за 130 млн. лв.

Проектът се простира върху 300 дка и разполага с около 600 стаи, но приходите са едва 15 млн. лв.

50943 прочитания

През 2010 г. кметът на Москва и премиерът Бойко Борисов прерязват лентата на първата нова сграда от почивен комплекс "Камчия" - детския оздравителен лагер "Радуга"

© Мария Съботинова


244

млн. лв. е балансовата стойност на имотите на "СОК Камчия". За 2014 г. приходите от дейността са 15 млн. лв. плюс още 2 млн. лв. от лихви, а загубата е 5.8 млн. лв.
Търгът може да е част от политиката за приватизация в Русия, започнала със срива в цените на горивата.

Една от най-големите руски инвестиции в страната от последните 12 години се продава - морският комплекс "Камчия" е обявен на търг с първоначална цена от близо 130.2 млн. лв. (6.05 млрд. рубли). Активът е в българското дружество "СОК Камчия", еднолична собственост на правителството на Москва, откъдето е и официалното съобщение за продажбата.

Причината за продажбата не е обявена, а в посочената московска дирекция не отговаряха на телефоните си. Предположението е, че търгът е част от политиката за приватизация в Русия, която търси нови източници на приходи заради срива в цените на горивата.

На пръв поглед началната цена е ниска. Според последния отчет на българското дружество към края на 2014 г. имотите са оценени на 244 млн. лв. Обявеният публично размер на инвестицията е 120 млн. евро. Компанията обаче е със спадащи приходи, на загуба е, а посетителите пълнят половината от капацитета. От друга страна, няма и лев задължения, а в отчета има банков депозит от 54 млн. лв., който обаче може да е изтеглен.

Наддаване за 300 декара и много сгради

Търгът за продажбата на комплекса, който е разположен на площ от 300 дка при устието на река Камчия, е за 100% от акциите. Активите на "СОК Камчия" включват земята, върху която са разположени хотелски комплекс, два детски оздравителни лагера, лечебен и балнеологичен център, учебно-възпитателен център и вилно селище (виж карето). Общата площ на всички сгради е 101.2 дка, а комплексът разполага с около 600 стаи и възможност да бъдат настанени едновременно до 2000 гости.

Заявления за участие в търга се подават до 12 април, а наддаването ще се проведе на 19 април 2016 г. Ръководителят на Департамента по конкурентна политика на Москва Генадий Дегтев казва в съобщението, че за пръв път търгът ще се проведе по електронен път като "средство за по-прозрачни и разбираеми механизми за реализиране на имущество от градската хазна". Според продавача от обекта може да се заинтересуват едри руски туроператори или международни хотелиерски вериги. Възможно е "Камчия" да привлече вниманието и инвеститори от Централна и Източна Европа, които по традиция имат интерес към черноморското крайбрежие, смята заместникът на генералния директор на имотната агенция Praedium Александър Ошурко, цитиран в съобщението.

13 години в "Камчия"

Българската компания е учредена през 2003 г. като дружество със специална инвестиционна цел за изграждане и управление на санаторно-оздравителен комплекс (СОК) за деца и младежи със здравни, образователни, културни и възстановително-рехабилитационни функции чрез отдих и туризъм. През 2004 г. е придобито от сегашния едноличен собственик на капитала - правителството на Москва, действащо чрез своя орган - Департамента за градско имущество.

Компанията се представлява и управлява от изпълнителния директор Станка Шопова, а в съвета на директорите освен нея са още петима руски граждани. Въпреки че капацитетът на комплекса позволява в него да почиват повече от 25 000 гости годишно, планът явно не е успешно изпълнен, особено след като Москва насочи учениците към детските лагери в Крим и курортите в Русия. През 2013 г. в комплекса край река Камчия са почивали почти 15 000 туристи, а през следващата година - 12 465. Основните посетители на селището са руски граждани, като най-голям дял от тях са учениците и ветераните. Според отчета на "СОК Камчия" самоиздръжката на цялата база би могла да се осъществи само при целогодишното й натоварване при много висока степен на запълняемост. Невъзможността това да се изпълни вероятно е и сред причините Москва да иска да продаде комплекса.

Изпълнителният директор на дружеството Станка Шопова не коментира причината за продажбата му и обясни, че единствено собственикът може да обяви какво е продиктувало решението. Пред "Капитал Daily" тя обясни, че "СОК Камчия" работи в режим и се подготвя за предстоящия сезон, който според нея ще бъде активен за комплекса.

С падащи приходи

През 2014 г. приходите и печалбата на дружеството падат. Предходната постъпленията от основната дейност са 20 млн. лв., но дружеството има лихви от депозит от 2.7 млн. лв. За 2014 г. приходите от дейността са 15 млн. лв. плюс още 2 млн. лв. финансови, като загубата расте до 5.8 млн. лв. Според отчета отрицателният резултат освен на намалелия брой посетители се дължи и на прекратяването на работата на училището, в което целогодишно са се обучавали ученици от Москва. Влошената международна обстановка и особено в отношенията между България и Русия, както и рязкото изменение на курса евро-рубла също са посочени като причина за слабото финансово представяне.

Историята на лагера

През януари 2004 г. Москва прави сделка с частното "Камчия турс" за хотел "Лонгоз" и прилежащите към него 128 дка в една от най-живописните части на българското черноморско крайбрежие. През 2008 г. напълно обновеният хотел е открит, а през следващата година е отворен и нов блок към комплекса. Строежът на всички сгради, част от руския проект, се случва с бързи темпове и приключва изцяло през 2013 г. Инвестицията на община Москва според изявления на нейни представители възлиза на около 120 млн. евро.

 
Какво има комплекс "Камчия"?

- Хотелски комплекс "Лонгоз" за 400 деца

- Три ресторанта

- Многофункционална зала "Атриум"

- Спортен център с покрит басейн, фитнес зала и маси за тенис

- Два детски оздравителни лагера: "Радуга" и "Черноморски"

- Кино-концертна зала

- Обществен център

- Вилното селище "Пирин" - хотел и единадесет двуетажни вили

- Плаж - 700 м плажна ивица

- Лечебно-диагностичен и балнеологичен център "Здравец"

- Учебно-възпитателен център "Юрий Гагарин" - с училище, планетариум с авио-космически център и музей на славянската култура

- Спортен комплекс "Камчия" по олимпийски стандарти

- Летен амфитеатър за 2000 зрители.
244

млн. лв. е балансовата стойност на имотите на "СОК Камчия". За 2014 г. приходите от дейността са 15 млн. лв. плюс още 2 млн. лв. от лихви, а загубата е 5.8 млн. лв.
Търгът може да е част от политиката за приватизация в Русия, започнала със срива в цените на горивата.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 2
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Защо не попитате Станка Шопова колко пъти е била рекетирана от Пеевски и как е убедила руските си шефове да обявят комплекса за продажба, така че да бъде купен от братя Велчеви и ВТБ. С любезното съдействие на Пеевски и Борисов.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Ако Лужков е заинтересуван, съпругата му спокойно може да го купи този комплекс от базата си във Виена, разбира се като редовно регистрирано австрийско дружество. Все пак жената седи на над 2.5 мииарда и се е изтеглила овреме. Явно започва препредаване на собствености на проксита от които не може да се конфискува или запорира в рамките на санкциите.

 • 4
  tanazius avatar :-P
  tanazius

  Шиши ш'го вземе! На цена под данъчна оценка...
  А сериозно — добре е, че руснаците обедняват, така ще има по—малко пари за петата колона.

 • 5
  wpo34378687 avatar :-?
  wpo34378687

  айде сега, а що не попитате Станка Комсомолката откъде открадна кинти за комплекса. лужков колко бгфирми изпържи не без нейна помощ. И варненските браншовици/в туризма/ не бяха ли ощетени от милиардите на лужков. А ББ първа копка,лентички и прочие,а колко бг хотела останаха празни,там бг полиция не влиза и тн.И каква война Бг/Ру, просто някой е седнал с молива и е напрвил проста сметка и който произвежда загуба-отпада =нали другарко Шопова. И какъв рекет от КОЙ и Феса,то братя велчеви са достатъчни.....

 • 6
  mfmfmf avatar :-|
  mfmfmf

  - Плаж - 700 м плажна ивица

  Как точно разполагат с това ???
  Освен ако държавата не се е отказала
  от тази територия в полза на Русия....

 • 7
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Ха на бас, че някой съвсем случаен ще го купи, т*шак бе Уили. ;)

 • 8
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Москва продава защото Лужков го няма вече. И не си мислете, че някой българин ще го купи.

 • 9
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До коментар [#6] от " mfmfmf ": Концесия бе тъпак

 • 10
  reckless avatar :-?
  Consumer

  музей на славянската култура???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK