Марк Шнайдер: Още се интересувам от покупката на БТК

Американският кандидат за оператора, инвеститор и мениджър с над 30-годишен опит в телекомуникациите

Това, което се случи през ноември, е, че БТК беше продадена и купена от VTB, обобщава Шнайдер
Това, което се случи през ноември, е, че БТК беше продадена и купена от VTB, обобщава Шнайдер    ©  Капитал
Това, което се случи през ноември, е, че БТК беше продадена и купена от VTB, обобщава Шнайдер
Това, което се случи през ноември, е, че БТК беше продадена и купена от VTB, обобщава Шнайдер    ©  Капитал

На 20 ноември миналата година БТК се сдоби с нов предизвестен собственик. Контрол над телекома придоби българският бизнесмен Спас Русев в партньорство с руската финансова група VTB за 330 млн. евро. Това ще стане чрез регистрираната в Люксембург Viva Telecom, която купува 100% от регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment. То държи изцяло собствеността на БТК през междинна компания. Странността на продажбата беше, че продавачът VTB се яви и купувач, като според близки до сделката банката предоставя на Русев голямата част от финансирането, а според някои - и цялата сума. Плащането на цената и прехвърлянето на собствеността се очаква да приключат през следващата седмица.

Преди търга акционери в БТК бяха Цветан Василев с 43.33%, VTB с 33.33%, а останалите 23.33% бяха на група кредитори на телекома начело с Майкъл Тененбаум, като собствеността минаваше през сложна верига от дружества. През ноември 2013 г. операторът през InterV взе мостов кредит от 150 млн. евро от VTB. Падежът настъпи на 22 май 2015 г., когато Цветан Василев вече беше с фалирала банка и преследван от българската държава. VTB реши осребри обезпечението си по заема - 100% от акциите на собственика на БТК - InterV Investment. Според споразумението по мостовия кредит банката е длъжна да организира процедура по продажба на InterV Investment, а не просто да го усвои. Така се стига до търга през ноември миналата година, за който основателните подозрения бяха, че ще бъде проформа, а купувачите ще са предварително избрани. Продавач беше лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital. А директор на клона на институцията в България е Милен Велчев - финансов министър в правителството на Симeон Сакскобургготски, лансиран на поста именно с подкрепата на Спас Русев. Неизвестността колко точно и как се дължи на КТБ покрай предишната покупка на телекома правеше сделката рискова и неатрактивна за стратегически инвеститори. Освен това процедурата беше организирана с къси срокове, кандидатите можеха да се запознаят с кухата фирма собственик от Люксембург, но не и със самия телеком и т.н. На самия търг за радост се появи и втори участник - консорциумът между гръцката Olympia на основателя на веригата Germanos Панос Германос и американския хедж фонд Third Point. Включването на Германос вдигна цената до 330 млн. евро. Те ще отидат за мостовия заем, който заедно с лихвите и таксите вече е около 180 млн. евро. Останалите 150 млн. евро ще бъдат разпределени между акционерите според размера на участието им в капитала. И тъй като дяловете на Василев и VTB от общо почти 77% са платени с пари от КТБ, държавата трябва да се опита да вземе пропорционален дял от парите - в случая 115 млн. евро.
Сделката за прехвърлянето на контрола над телекома все още не е приключена, но заявеното още при процедурата през ноември е, че целта е новите собственици да препродадат компанията до края на 2016 г. По време на процедурата през ноември имаше и трети кандидат, който обаче не подаде обвързваща оферта и не се яви на търга. Това беше Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор UPC, заедно с американския фонд за дялови инвестиции CVC. Офертата на Шнайдер и фонда, която изтече с пълни подробности в публичното пространство, оценяваше БТК на 850 млн. евро, но беше индикативна и така не отговаряше на изискванията на VTB. Разговаряме с Марк Шнайдер за това има ли все още интерес към БТК, ако се стигне до нова препродажба на телекома. 

 

Марк Шнайдер е американски предприемач, инвеститор и мениджър с интереси основно в медиите и телекомуникационния бизнес, като има повече от 30 години опит в областта. Шнайдер е адвокат и икономист по образование. Сред най-известните компании, в които е участвал през годините, са United International Holdings, United Global Communications, United Pan-European Communications (UPC), Chello Broadband и Chellomedia, които заедно стават един от най-големите доставчици на широколентов интернет извън САЩ и сега са ядрото на Liberty Global, която оперира в 14 държави и от която Шнайдер излиза през 2005 г., за да започне други свои инвестиции. Участвал е в придобиването и развитието на кабелни, сателитни, телевизионни и радиодоставчици и на множество канали и услуги за доставка на съдържание в повече от 30 страни в Европа, Латинска Америка и Азия. Наскоро Шнайдер основава East Africa Capital Partners, която през Africa Telecommunications, Media and Technology Fund контролира Wananchi Group - групата развива  широколентов интернет и медиен бизнес в 14 африкански държави. 

Имате ли все още интерес към покупката на БТК?

Краткият отговор е да, още се интересуваме както аз, така и моите партньори. Все още виждаме една много добра възможност, ако успеем да решим основните структурни въпроси в компанията.

Бихте ли взели участие, ако има нова процедура за продажба на телекома?

По всяка вероятност бихме се включили в нова реална процедура, както и бихме преговаряли в момента, за да стигнем до споразумение със сегашните собственици. 

Водите ли вече преговори ли с новите собственици на БТК?

Съобщихме им, че имаме увереност и способности като група да направим добри неща за тези активи и все още оставаме високо заинтересовани и мотивирани. Но това не са преговори, а просто уведомление.

С кого разговаряте от българска страна?

Имам няколко души, които ми помагат в това. Аз лично не съм в центъра на тези дискусии, но те са в контакт с хората от консорциума, които спечелиха търга. Това, което се случи, е, че БТК беше продадена и купена от VTB.

Вие били ли сте в България?

Бил съм в България няколко пъти преди. Не съм бил в страната от миналата есен.

Срещали ли сте се с Георги Велчев?

Знам кой е. Срещали сме се веднъж. Мисля, че говорихме с него по време на процеса на продажбата на обезпечението. Моите съдружници познават него и брат му. Те управляват VTB поделението в България и имахме няколко разговора по време на процедурата с тях.

Сам или със CVC ще участвате в една бъдеща процедура по продажба?

Аз и CVC сме партньори. Ще бъдем партньори и за в бъдеще в тази процедура.

Подадохте необвързваща оферта. Защо се отказахте на следващата стъпка и не внесохте обвързваща оферта миналата есен?

Ние напуснахме процедурата, защото не чувствахме, че инвеститори като мен или CVC могат да бъдат част от подобен процес заради начина, по който той беше структуриран. Не бихме се чувствали комфортно да бъдем в процес, в който толкова много се подценява даденият бизнес под пазарната му стойност. Това, че една част от VTB продава на друга част от VTB, ни се стори странно и не видяхме много прозрачност. Ние искахме да изкупим дяловете на всички инвеститори в компанията и да рефинансираме дълговете. Това щеше да бъде предложението ни, това казахме на правителството и на продавача. Те избраха другия път и ние решихме, че не можем да бъдем част от процедурата, а и нашата оферта не отговаряше на правилата на търга. На практика бяхме изритани, защото не следвахме техните правила, а те не бяха логични от търговска гледна точка. 

Мислите ли, че следващият рунд на продажба ще бъде по-различен?

Това е доста нестабилна ситуация и не знам как ще изглежда следващият рунд. Ние все още запазваме интереса си и контакта си, защото сме собственици от естествен вид, гледаме дългосрочно на инвестициите, влагаме капитали в активите, за да ги развиваме. Не сме руска банка, която само притежава активите. Ние сме хора, които сме отдадени на тази индустрия, както аз, така и CVC. Това е хубав, добър бизнес и заслужава да може да се развие от нивото, на което е, до следващите нива. 

В необвързващата си оферта бяхте оценили компанията на 850 млн. евро. Това ли е лимитът?

Не знам какъв е финалният отговор, но мога да кажа, че това е разумна цена. Много по-добра цена от тази, която беше очевидно платена. Това е реалистична, разумна цена.

Доколкото ни е известно, те търсят поне милиард евро сега. Чували ли сте подобно нещо?

Мисля, че е малко вероятно, не мисля, че може да се направи, тъй като сега глобалните финансови пазари са нестабилни и не мисля, че позволяват някой да извади такива пари.

Защо българска телеком компания е интересна за вас?

В този бизнес съм от години и за мен е интересна, защото винаги съм се интересувал от сектора. Имам опит в Източна Европа от падането на Берлинската стена. Започнах в Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Словения. Всички тези активи сега са част от Liberty Global, които купиха моята компания. Днешната пазарна стойност на тези активи е милиарди долари. Изградили сме големи бизнеси, имаме голям опит и като погледнах БТК, ръководена сравнително добре и с добри позиции на пазара, реших, че е добра възможност и мисля, че мога да поема развитието й оттук нататък.

Какви са слабите места на компанията?

Конкуренцията на пазара е доста силна. Това не е точно слабост на компанията, но пазарът е много конкурентен. Средномесечните проходи от абонат са много ниски, защото във фиксирания интернет има много компании. Около 50% от пазара са в малките независими доставчици, но това също представлява възможност, защото смятам, че този пазар ще се консолидира. Целият телеком сектор обаче се свива с 5-6% в сравнение с 2010 г. Това будеше известно притеснение у нас, когато започнахме да разглеждахме компанията, но отново повтарям - дружеството е доста добре позиционирано, силно е и има покритие и позиции в цялата страна. Традиционният гласов бизнес е нещо, което си отива навсякъде. Цените на едро за входящ трафик са доста ниски, но като цяло компанията постига доста добра оперативна печалба, мисля че беше почти 40% от приходите, което е много добре за телеком, така че смятам, че силните страни са много повече от слабите.

Знаете ли дали други инвеститори сега се интересуват от БТК и водят ли разговори с новите собственици?

Не съм сигурен, не съм запознат дали някой говори с тях. Мисля, че всички имат един и същ проблем - има твърде много неясноти, така че това дисквалифицира доста инвеститори. Трябва да си като мен - склонен към поемане на рискове, наистина да се интересуваш от този бизнес, а и заради начина, по който се случи тази сделка, трябва да отделиш доста време, за да обърнеш внимание на всичко, което се случва зад сцената. Винаги има хора, които може да видят добра възможност и да се появят, но не мисля, че са твърде много тези, които наистина ще дойдат.  

Знаете ли кога може да започне следващата процедура?

Първо трябва да приключи сегашната сделка. Може да отнеме доста време, преди да има следваща възможност за продажба. Има правни и политически въпроси, които трябва да бъдат уредени, така че е трудно предвидимо.

По-скоро като стратегически отколкото като финансов инвеститор ли възприемате себе си?

Гледам на нещата стратегически и съм построил бизнесите си на основата на дългосрочното развитие. Този бизнес изисква големи капитали. Не може просто да го купиш и да го препродадеш все едно е имот. Това е нещо, което се нуждае от много ресурси и внимание. 

Колко дълго се задържате в компания и от какво зависи?

Зависи. Първата е от двайсет и няколко години и все още е активна и вече е част от Liberty Global.

Активен сте сега в Африка. Кои са другите атрактивни пазари за вас?

Намирам Африка за интересен пазар. Там има много бурен ръст. Гледам за някои възможности в Австралия и Нова Зеландия, гледам за възможности в Азия. В САЩ почти не останаха възможности, защото пазарът е доста консолидиран. В Европа от време на време. Намирам за интересна Източна Европа. 

А Балканите?

Не бих ги изключил като възможност, особено ако успея да вляза със CVC в България. Това ще е добра база за нас за разширяване в региона.

Отново в сектора на телекомуникациите?

Да, телекомуникациите и медиите.

Бихте ли проявили интерес към нещо друго в България?

Ако имате предвид инвестиции в недвижими имоти, понякога правя такива, но принципно се опитвам да се придържам към нещата, които познавам.  

Какво предстои в скоро време между вас и собствениците на БТК?

Нямаме официални разговори. Влязохме в контакт, за да сме сигурни, че собствениците са запознати с нашия все така съществуващ интерес към активите. Ще наблюдаваме процеса внимателно и ще видим какво трябва да направим. Каквото и да се случи оттук нататък, ще трябва да е сделка на пълна цена. Всички въвлечени трябва да са доволни от сделката - правителството, миноритарните акционери. Никога не съм виждал нещо подобно. VTB да купи от VTB.

Това исках да ви попитам, дали сте виждали в кариерата си подобна сделка.

Не мога наистина да си спомня. Това са доста необичайни обстоятелства. Доста странен процес за толкова голям актив.

Мислите ли, че сега ще бързат да продават компанията, или ще я оперират известно време?

Не са декларирали ясно какви са плановете им, така че не мога да кажа. Трябва да попитате тях. Ако ние бяхме собственици на компанията, щяхме да я управляваме като дългосрочна стратегическа инвестиция. Тя е номер едно в много от категориите на пазара, като може да бъде и много повече. Не мисля, че група хора и банкер без стратегически опит могат да осигурят добра възвращаемост. Компанията се нуждае от стратегически инвеститори със западен корпоративен опит, какъвто ние имаме. Няма официален процес, в който да участваме сега, но на мен ми изглежда, че естествената ситуация подсказва, че собствеността ще се смени отново или ще има стабилизиране и след това смяна. Отделихме доста време за компанията и имаме интерес да останем наблизо.