Расте, но и боледува

Продажбите на лекарства отново се увеличават, но оптимизмът в сектора се топи заради огромната държавна намеса

Огромна за България сума от 3 млрд. лв., ниски цени, свръхрегулация, а оттам и липси. В тази среда пазарът на лекарства все пак расте, и го прави вече над десета поредна година, макар и от 2012 г. насам темпът на увеличение постоянно да се смалява. Скокът сега не е гигантски: в стойност продажбите са нараснали със 7.5% спрямо 2014 г. по данни на анализаторската компания IMS Health или 2.583 млрд. лв. при 8.2% предишната година. Ако към тях се прибавят медицинските консумативи, изделия, хранителни добавки и козметиката, продадени през аптеките или използвани в болниците, продажбите на пазара надминават 3.1 млрд. лв. Ръстът идва от два фактора - болните се увеличават, а и влизат нови, съответно по-скъпи лекарства.

Данните са почистени от друго растящо събитие - паралелния износ на лекарства от България. Според официалната статистика на IMS Health през миналата година около 7% от продажбите на лекарства всъщност са били на медикаменти, които са предназначени за паралелна търговия и не са достигнали аптеките и болниците. Неофициалната статистика сочи, че минимум 10% от внесените в България лекарства са били изнесени за друга европейска държава с по-висока цена. Явлението не е ново, но предходни години делът е бил в пъти по-малък. Сделките от този тип не са забранени, но проблемът е, че създават дефицити тук.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  Пазарът е ефективният оптимум от намеренията на всички играчи - предлагащи и клиенти. Почне ли да се меси държавата, тази присъща оптималност изчезва и секторът започва да работи като напълнена с пясък скоростна кутия. В подобно положение на свръхрегулация и държавна намеса, т.е. перманентно хвърляне на лпоати пясък в механизма, са твърде много сектори от стопанството - енергетика, здравеопазване, образование почти изцяло, транспорт и търговия с лекарства - в значителна степен, туризмът - в голяма степен. Тези отрасли скрибуцат, вместо да летят напред. Там конкуренцията не е на основата на нови технологии и ефективно управление, а (и) на връзки с властта и уреждане на административни предимства. Когато половината икономика е спъната по този начин, надявай се да настигнеш някога държави 3 пъти по-богати от нас.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 3

  Пример за псевдо-статистика: "При пазар от 2.6 млрд. лв. платената терапия в болниците от здравната каса е около 1.4 млрд.лв., а пациентите сами доплащат 1.2 млрд. лв., което е най-високото ниво в ЕС."

  Само да се разберем, че в много от държавите обществените здравни каси държат малък дял от пазара, за сметка на частните. При частните вече има различни видове покритие, подобно на каското при колите. Или висока вноска с много покритие, или ниска с много доплащане. И в двата случая си го плаща пациентът, под една или друга форма. В случая с една обществена каса на пациента му го плащат данъкоплатците, обложени с квази-данъка "здравна вноска".

  Нередност?
 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 2

  От обширната статия и многото мнения в цитирани в нея, за мен се оформя едно мнение, че става дума за желание компаниите д си осигурят увеличение на приходите, като им е все едно дали то да е за сметка на разходите на конкретните пациенти или за сметка на обществените разходи за здраве в частта медикаменти.
  И почти никъде не става дума за пациент и ефективността на медикаментите при тяхното прилагане.
  Понеже темата е чувствителна и предизвиква силен отзвук сред хората, призива е плащайте повече.
  А какви с разходите на производителите, за вече утвърдените лекарства - това е едно силно автоматизирано производство и би трябвало производствените разходи да падат и при увеличаване на цените водят до още по-големи печалби.
  Друго което ми прави впечатление в тази сфера е, че при все повече заболявания, лекарствата не лекуват, а става необходимо болния да ги взема докато е жив. Примери много, най-простите и срещани са високо кръвно и диабет. И при тях, излизат нови, още по-добри и разбирай скъпи лекарства и ето как "обема" на тази индустрия расте и обществото плаща, дали лично, дали по каса, на тях им е все едно.

  Нередност?
Нов коментар