С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 19 фев 2016, 17:38, 23750 прочитания

Чиста сделка

Двете най-големи компании за поддръжка на сгради се обединяват и имат нов основен собственик

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Чисто х4

След първото обединение на две големи компании за почистване и поддръжка на сгради двата фонда Empower и KJK купиха още две дружества от сектора

30 юни 2017

Стани мой оценител

Най-голямата компания в сектора – "Адванс адрес експертни оценки", има нов собственик и планове за разширяване на бизнеса

10 фев 2017

Два фонда купуват трета компания за поддръжка на сгради

След като придоби двата лидера във фасилити мениджмънта, "Мундус" се е договорила и за "Ей.Ес.Ес - България"

11 яну 2017

Велосипеди от Рогош към Финландия

Фондът KJK придоби 60% от пловдивския производител "Лидер - 96" с инвестиция от 7 млн. евро

16 сеп 2016

"Еврохолд" излиза на 92.1 млн. лв. загуба заради румънския си застраховател

Събития с еднократен ефект водят до негативния резултат

6 мар 2016

Млечна фабрика за серийни предприемачи

Производителят на My Day е с нов собственик, финансиран от фонда Empower на Елвин Гури и компания на мениджъра на Григор Димитров

11 дек 2015

Сделки на хоризонта

Големи активи като банки, БТК и "Летище София" ще се продават догодина. Купувачи ще поглеждат и към експортни фабрики, IT компании и имоти

7 дек 2015

А сега да минем на втора...

Стартъп екосистемата в България се развива добре, но тепърва трябва да се доказва като устойчива

13 ное 2015

Не само инвестиции, но и съвети

Компаниите в региона трябва сами да осъзнаят, че се нуждаят от партньори, смятат консултанти и мениджъри на фондове

28 окт 2015

Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

24 май 2015

Да направиш верига болници

Шестото по приходи частно лечебно заведение "Сити клиник" планира да стане най-големият здравен холдинг в България

9 яну 2015

Съдружникът с милионите

Два фонда с евросредства търсят дялово участие в работещи компании

19 сеп 2014
"Фасилити мениджмънт" за мнозина звучи като хипотенузата-хипопотам от "Автобиография"-та на Бранислав Нушич. Зад термина всъщност стои бизнес - по почистване, техническа поддръжка, безопасност, климатични системи, енергийна ефективност, пожарна безопасност и т.н. на сградите на дадена компания.

Раздробеният и сравнително млад пазар на тази услуга в България постоянно расте, а от понеделник е на път да се сдобие с първия си местен гигант. Това ще стане чрез обединяването на двете най-големи местни компании в сектора - "Вики комфорт 2004" и "Фасилити оптимум България" в обща структура с нови основни собственици - инвестиционните фондове Empower Capital и KJK Capital, които заедно ще вложат 5 млн. евро в придобиването и развитието на обединението от двете компании с годишен бизнес за 20 млн. лв.


Сделката ще създаде местен пазарен лидер, който по изчисления на инвеститорите ще бъде около два - два и половина пъти по-голям от следващите в сектора – с цялата условност на определянето на размера на пазар, на който има множество играчи, но почти всички от тях са се фокусирали върху отделни негови сегменти. Пак по техни сметки целият обем на пазара е около 700 млн. лв., но само около половината от тази сума включва бизнеса на компанииите за фасилити мениджмънт – останалата част са всички такива дейности, които дружествата извършват вътрешнофирмено. Иначе, измерено в числа, новосъздадената "Мундус сървисиз", под чиято шапка се обединяват "Вики комфорт 2004" и "Фасилити оптимум България", ще обслужва над 300 корпоративни клиенти и ще чисти и поддържа над 2.7 млн. кв.м площи. Началото на историята обаче е доста по-скромно.

Да започнеш на чисто

"Винаги съм го казвал – започнал съм с една прахосмукачка в багажника на едно жигули", разказва създателят на "Вики комфорт 2004" Лъчезар Петров. В началото на историята стои клиент, който настойчиво се опитва да му продаде една машина. Въпреки първоначалния си скептицизъм, тогавашният барман от Варна решава да опита и известно време съвместява двете дейности, докато не си дава сметка, че в почистването има бизнес. Така се ражда и компанията, която първоначално кръщава "Вики 1992" на името на сина си и на годината на създаването й. От прахосмукачката в жигулито дейността й постепенно се разраства, като в първите години от развитието си варненската компания предлага само комплексно основно почистване на сгради. Някъде през 1999-2000 г. идва и първият договор за ежедневно почистване, който е сключен с каспичанския производител на санитарен порцелан "Рока България".Днес "Вики комфорт 2004" има офиси в осем града, но работи "в почти всяко едно населено място в страната", а от последните 2-3 години освен почистване предлага и техническа поддръжка и поддръжка на зелени площи. В компанията работят около 1300-1400 служители, а сред клиентите й са банки като Уникредит Булбанк и "Сосиете женерал България", доставчици на комунални услуги като "ЕВН България", летищни оператори като концесионера на аерогарите във Варна и Бургас "Фрапорт", производствени предприятия, административни сгради и други. "Над 95% от бизнеса ни е с частни клиенти. Един от големите държавни обекти, който привлякохме като клиент и от 22 февруари влизаме да го обслужваме, е НДК", обяснява Петров. През последните години бизнесът расте с двуцифрени темпове, като през 2015 г. ръстът е с близо 20% до около 10 млн. лв.

Стратегически завой

За разлика от почти случайното създаване на "Вики комфорт 2004", раждането на "Фасилити оптимум България" е добре обмислено стратегическо решение на AG Capital, която е най-големият български холдинг за инвестиции в бизнеси, свързани с недвижимите имоти.

"Преди девет години преценихме като група, че перспективата пред инвестициите в имоти е негтивна и ни очаква спад на броя на сделките. Затова решихме, че от целия спектър услуги, които можем да извършваме в недвижимите имоти, фасилити мениджмънтът е дейност, която има потенциал", разказва председателят и основен собственик на AG Capital Христо Илиев. Идеята е, че въпреки засилващия се с идването на кризата натиск за свиване на административните разходи във всяка фирма, новопостроените в годините на бума на имотния пазар сгради –  офис, търговски, логистични и т.н., се нуждаят от поддържане. "От друга страна, видяхме и тенденцията, че мениджмънтът на международните компании беше принуден да намалява числеността на персонала си, което пък създаваше благоприятни условия за аутсорсинг", допълва той.

Така се появява "Фасилити оптимум България", която от самото си създаване има ясна стратегия – национално покритие, фокус върху корпоративни клиенти, технически услуги по фасилити мениджмънт, включително и почистване. Сериозно конкурентно предимство за новата компания е фактът, че холдингът вече работи с голяма част от корпоративните клиенти, които впоследствие тя започва да обслужва. Плюс е и възможността да използва вече изградената структура на агенцията "Адрес недвижими имоти", която също е част от AG Capital. "Основната ни цел беше да привличаме клиенти, които очакват пълно обслужване и не са склонни да правят отделни търгове за отделните услуги", обяснява Илиев. По думите му, най-големите клиенти на дружеството са банките, а над 99% от бизнеса му е насочен към частния сектор.

"Към днешна дата "Фасилити оптимум България" е компания с над 1 млн. кв.м площ, която обслужваме, над 200 локации, над 1000 човека персонал и над 2000 отделни обекта, които имаме на нашите клиенти", посочва изпълнителният директор Бисера Иванова. Тя обяснява още, че 80% от услугите на компанията се осъществяват със собствен персонал. Оборотът за 2015 г. е 10.1 млн. лв., а печалбата е 1.1 млн. лв., като по думите на Илиев над 50% от бизнеса са по-рентабилните услуги по техническо поддържане – от подмяна на изгорели крушки до специализирани дейности, свързани например с UPS-и.

Избистрянето на сделката

Междувременно пазарът на недвижими имоти постепенно започва да се съживява, което кара мениджмънта на AG Capital да започне нови инвестиционни проекти в строителството и да търси възможност за продажба на "Фасилити оптимум", като едно от условията е да се намери купувач, който да придобие изцяло бизнеса. "Едновременно с това обаче за нас бяха важни и други два елемента – запазване на мениджмънта и всички над 1000 обучени служители на компанията, както и запазване нивото на обслужване на всички клиенти", обяснява Илиев. За консултант по продажбата е избрана EY (Ernst & Young), която се оказва най-запозната с конкретния пазар. Това обаче не е случайно.

Около година по-рано управляващият съдружник на консултантската компания Диана Николаева, която от доста време следи дейността на "Вики комфорт 2004", предлага на Лъчезар Петров да обмисли възможностите за следваща стъпка в развитието на бизнеса чрез допускането на външни инвеститори в компанията. Тя е и човекът, който прави връзката с изпълнителния директор на Empower Capital Елвин Гури. Фондът е едно от двете дружества, които управляват отпуснатите на България 25 млн. евро по инициативата JEREMIE на ЕС, и едно от ограниченията за дейността му е, когато влиза в дадена компания, това да става с поне още един инвеститор, който да влага при равни условия с него. В тази роля в описваната сделка е привлечен финландският фонд KJK Capital, който вече има дялови участия в "Софарма", "ЧЕЗ Разпределение" и "Еврохолд България".

"Инвестираме, защото бизнесът е стабилен и защото има възможност за консолидация, тъй като пазарът е много фрагментиран", обяснява Елвин Гури. Потенциалът за растеж е фактор, който посочва и партньорът му в Empower Capital Станислав Николаев. И допълва, че първоначално насоченият само към "Вики комфорт" интерес се е увеличил допълнително, когато е станало ясно, че могат да влязат и в още една компания в сектора, което би им дало възможност за синергии и за обединяване на добрите практики на двете дружества. "Харесваше ни собствеността на двете фирми – нямахме съмнения как са се развивали. Хареса ни и мениджмънтът им, както и това как се управляват – по наша преценка това бяха най-добрите практики във фасилити мениджмънта", разказва той.

Основателят и управляващ партньор на KJK Capital Куста Аима също отбелязва, че с доминиращата си позиция на пазара двете компании са "привлекателен бизнес с големи перспективи за бъдещ растеж". "Уверени сме, че можем да играем активна роля в подкрепа на плановете на мениджмънта за по-нататъшно разширяване на дейността на двете компании, както органично, така и чрез допълнителни бъдещи придобивания", посочва той.

Самата сделка се осъществява през новосъздаденото дружество "Мундус сървисиз" (името идва от латинската дума mundus, едно от значенията на която е "чист"), което придобива "Фасилити оптимум България" и "Вики комфорт 2004". Двата фонда притежават по 42.5% от капитала му, а останалите 15% остават собственост на Лъчезар Петров, който ще бъде начело на новата компания, подпомаган от Бисера Иванова. Част от вложените от фондовете общо 5 млн. евро ще бъдат използвани за придобиването, а останалите средства – за бъдещото развитие на бизнеса. А то, както посочват и инвеститорите, и досегашните собственици и мениджъри, предоставя най-различни възможности – както по отношение на органичния растеж, тъй като ще могат да предлагат на клиентите си много по-комплексна услуга, така и по линия на евентуалното навлизане в нови сегменти. За два от тях, които на запад традиционно са част от портфолиото на фасилити мениджмънт компаниите – т.нар. индустриален кетъринг и охрана, за момента няма специфични планове.

Интересна възможност за разширяване на бизнеса обаче предоставя сегментът на т.нар. индустриално почистване, който на местния пазар на практика не е развит. "Говорим за тежко почистване в големите заводи – това е нещо, за което можем да помислим и за каквото в България все още няма фирми, които да го предлагат. То изисква сериозни инвестиции и сериозна организация, които сега можем да направим", обяснява Лъчезар Петров. По думите му само през последния месец "Вики комфорт" е сключила договори с четири нови индустриални предприятия. "В момента тяхното желание е да влезем само с услугата, която им е най-трудна – почистването, но нашата цел ще е с всички наши клиенти да надграждаме отношенията си и да предлагаме и пълния пакет наши услуги – поддръжка на съоръжения, поддръжка и почистване в индустриалната зона, почистване във външния район, разделно събиране на отпадъците, енергийна ефективност и т.н.", допълва той.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

20 ноември 2018г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Шеста годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:


 • Банковият сектор през 2019 – приоритети и предизвикателства
 • Подготовка за банковия съюз и ERM 2 – какво е важно и какви ще са ефектите върху бизнеса
 • Тенденции при кредитирането - ще има ли промяна в цената на и какво ще е движението на лихвите
 • Нови възможности и програми за финансиране
 • Пазарът на необслужвани кредити
 • Иновации и технологични решения за по-висока ефективност на сектора​

Повече информация и програма: capital.bg/banks

Прочетете и това

Германската икономика създава главоболия на ЕЦБ 1 Германската икономика създава главоболия на ЕЦБ

Слабото представяне на автомобилните гиганти може да повлияе на паричната политика на централната банка на еврозоната

18 ное 2018, 406 прочитания

Веригата супермаркети Ahold Delhaize търси придобивания в САЩ Веригата супермаркети Ahold Delhaize търси придобивания в САЩ

Целта е онлайн бизнесът с храни, който расте бързо в Северна Америка

18 ное 2018, 324 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Като тролей, ама безжичен

Компанията "Чериът моторс" продаде първите си електробуси и има амбиции за цяла Европа

От евтин бензин до смяна на системата

Кой какво се надява да постигне с участието в протестната кампания срещу управлението

Защо Брюксел вдигна ръце от България

Основната причина за провала на мониторинга е, че ЕК просто нямаше достатъчно правомощия да наложи промените.

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ния от 9 до 5

Петата самостоятелна изложба на създателката на Water Tower Art Fest Ния Пушкарова е арт експеримент с отворено студио

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.11.2018 Прочетете