5 млн. електромера си търсят доставчик
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

5 млн. електромера си търсят доставчик

Излизането на свободен пазар на битовите потребители за сега не е изгодно

5 млн. електромера си търсят доставчик

Предстоящото пълно отваряне на пазара на ток доведе до истински сблъсъци между търговците

15402 прочитания

Излизането на свободен пазар на битовите потребители за сега не е изгодно

© Надежда Чипева


Ако ви кажем, че на пазара на ток е станало интересно, най-вероятно ще отминете твърдението ни с лека прозявка - "да, бе, електромери там, фактури, стандартизирани профили, колко да е интересно". В последните няколко месеца обаче в сектора се разгоря истинска война с обвинения в дъмпинг, фалирали търговци, крадене на клиенти, че и удари под кръста. А и ако не сте разбрали, цената на тока в последния месец падна драстично.

Причината за наелектризираната интрига е очакваното пълно отваряне на пазара на ток от април. Досега на свободно договорени цени (т.е. не определени административно от Комисията за енергийно и водно регулиране) още преди едно десетилетие излязоха няколко големи индустриални предприятия, а от средата на 2013 г. към нерегулирания пазар се запътиха и фирмите на средно напрежение. Сега битката е за привличането на малките фирми и битови клиенти, които също би трябвало да могат свободно да избират своя доставчик от пролетта. И ако кампанията, която трябва да информира тези потребители за възможностите, които ще им предостави свободният пазар, все още предстои, то търговците на електроенергия вече са в пълно бойно снаряжение.

По данни на КЕВР става въпрос за около 5 млн. електромера (но по-малко клиенти) на ниско напрежение, с 50% от годишното потребление на ток у нас. Във финансово изражение това означава над милиард и половина лева, които могат да си намерят различен търговец. В момента от 11 500-те клиента на свободния пазар близо 60% са избрали търговец, който не е част от групата на трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Дори и значително по-малък процент от фирмите и домакинствата от април да изберат друг търговец, това ще доведе до

Сериозно разместване на пазара

От началото на март КЕВР трябва да одобри стандартните товарови профили (СТП), които заместват нуждата от въвеждане на електромери с почасово измерване. След това може да започне регистрацията на всички тези, които искат да сменят доставчика си, което реално ще се случи през април. Повечето клиенти така и няма да разберат какво е това СТП, тъй като те служат само на търговците да изчисляват разходите си балансиране, т.е. моментите, в които не са прогнозирали правилно потреблението. Профилите обаче ще позволят на клиентите да си търсят доставчик, без да е необходимо да се инвестира в скъп електромер. Образно казано, те са като слота на телефона, който може да поеме сим карта на различен оператор.

Въпреки тази възможност от април не се очаква точно преселение. Първо, в момента за битовите потребители цената на регулирания пазар е по-изгодна, а КЕВР и Министерството на енергетиката дават сигнали, че няма да рискуват да допуснат евентуално поскъпване за бита. За сметка на това за фирмите свободата е по-изгодна и единственото, което може да ги спре, са чисто битови проблеми - например, ако ползват имот под наем, чийто собственик не иска да изоставя познатата му система. Предполага се, че става дума за около 200 хил. клиента (точното число не е ясно, тъй като ЕРП-тата разполагат само с броя на електромерите).  

В момента няма информация за пазарния дял на търговците. Единствено от "Енерго-про" коментираха, че тяхното дружество "Енергийни услуги" държи около 20% от пазара на електрическа енергия по свободно договорени цени. Малките играчи, които са насочили усилията си към клиенти основно на ниско и средно напрежение, пък обслужват около 5% от клиентите. Останалите потребители са към другите две ЕРП-та или по-големите търговци, които по принцип обслужват индустрията или изнасят.

В периода от юни до октомври миналата година от "ЧЕЗ разпределение" проведоха пилотен проект за регистриране на клиенти на ниско напрежение на свободния пазар, въпреки че необходимите стандартизирани профили на потребление все още не са одобрени от КЕВР. В резултат на пилотния проект на ЧЕЗ над 10 хил. обекта с мощност под 100 киловата вече са излезли на свободния пазар, като част от тях са сменили доставчика си, коментираха от компанията. По думите им в момента 30 различни търговеца имат сключени договори с клиенти на територията на ЧЕЗ. Натрупаният вече опит пък доказва, че времето, което отнемат процедурите по смяна на доставчика, е до два месеца.

Преди няколко седмици "Енерго-про" представи своята онлайн система, чрез която клиентите директно могат да подпишат договор, избирайки най-подходящата за тях оферта. Тези договори обаче могат да влязат в сила, когато излизането на ниско напрежение на пазара стане възможно, което се очаква съвсем скоро. "ЧЕЗ електро" прави оферти и сключва договори за всякакъв тип обекти по всяко време. За да влезе договорът в сила обаче, има клауза с условия, които първо трябва да се изпълнят", допълват от компанията, която обслужва Западна България.

Битката за клиенти е вече повсеместна и търговците като цяло атакуват във всички сегменти на пазара. От "EVN трейдинг" коментираха, че не разделят клиентите по ниво на присъединяване, по големина на фирмата или по бранш. "Всички клиенти, които имат желание да сменят своя доставчик на свободния пазар, могат да се свържат с нас и ще получат оферта", посочиха от компанията. "Има търговци, които се опитват да бъдат по фокусирани, но това е потенциално опасно", коментира пък Бойко Димитрачков, управител на "Фреа Акспо".

Други търговци като "Ритъм 4", която е мажоритарен собственик на "Захрани заводи" - Горна Оряховица, разчита да доставя електроенергия на клиенти, с които вече има отношения -  например на медицинския център и на мола в Стара Загора, собственост на Руси Данев, който е и собственик на енергийния търговец.

Повечето компании признават, че за тях не е важно къде териториално е разположен даден клиент или на какво напрежение е, за да получи оферта. Като цяло обаче битовите потребители ще си останат там, където са били. Например "ЧЕЗ електро", която в момента е краен доставчик на регулирания пазар, поиска промяна на лиценза на дружеството, така че да може да изпълнява и функциите на търговец на свободния пазар. Търговската компания "ЧЕЗ трейд" пък ще си остане съсредоточена към индустриалните и бизнес клиентите на всички мрежи.

Честна ли е играта

Че конкуренцията на пазара на електроенергия все повече се задълбочава, показват и обвинения за това доколко честна е играта.

Според някои компании, тъй като ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" притежават електроразпределителна мрежа, те имат цялата информация за потреблението на клиентите, което е ключово, за да може да се направи достатъчно прецизна оферта за излизането им на свободния пазар. Тази информация обаче не е достъпна за други търговци.

"Ние сме отправяли искания до трите дружества монополисти тази информация да ни бъде предоставена още през 2013 г., но беше отказано", коментира Бойко Димитрачков. Представител на друга фирма, който не пожела да бъде цитиран, коментира, че преди година е получил тази информация, но по погрешка, тъй като му е бил изпратен файл от едно от ЕРП-тата до неговия собствен търговец.

От ЕВН коментираха, че стриктно спазват процедурите и предоставят тази информация на клиентите, които са стартирали смяната на доставчик. От компанията допълват също, че не допускат преференциално третиране на който и да било участник на пазара. "ЧЕЗ разпределение" посочват, че предоставянето на данни за клиента на трето лице (друг търговец) е възможно само ако е изрично упълномощено от клиента и има нотариално заверено пълномощно. Те обаче признават, че според законодателството информация за потреблението на даден клиент може да се предоставя само на настоящия доставчик.

Освен за достъпа до данни от "Енерджи съплай" и "Фреа Акспо" коментират, че когато подадат искане от името на свой клиент за смяна на доставчика (в мрежовия оператор), той веднага е атакуван с оферта от търговеца на съответното ЕРП.

Друго наблюдение на търговци е, че техните конкуренти от ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" използват активите на крайните снабдители за регулирания пазар като коли, персонал и други, което естествено сваля техните разходи. 

"Ако рамката се запази, аз лично предвиждам, че до 3-4 години ще има три търговеца на пазара, а доколко това е изгодно за потребителите всеки сам може да се досети", коментира Димитрачков. Още през 2013 г. Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на пазара на електроенергия, имаше дори обиски и изземване на документи, но до момента то все още няма резултат.

Митьо Стойнов, търговски директор на "Ритъм 4", разказа, че процедурите по смяна на доставчика се възпрепятстват и много често не се спазват сроковете. В същото време, когато става въпрос за клиенти, които искат да преминат на свободния пазар, но към търговеца, свързан със самото ЕРП, нужните стъпки се правят много по-бързо и безплатно. От ЧЕЗ и ЕВН обаче коментираха, че всички срокове се спазват, а от "Енерго-про" ни отговориха, че конкуренцията между отделните търговци на електроенергия в привличането на клиенти би следвало да се изразява в предлагане на атрактивни продукти и все по-добро обслужване.

На пазара обаче има и първия провал - поисканата несъстоятелност миналата година на "Енемона" остави доста нейни клиенти да разчитат на доставчика от последна инстанция, чиито цени са солени. 

Въпрос на цена

Борбата за спечелването на клиенти на свободния пазар има и друго измерение, което се нарича цена. На пръв поглед търговците сякаш нямат много ходове за лавиране. Производителите, от които може да се купи на вътрешния пазар, не са много. Това са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", Националната електрическа компания и малки количества от частните централи или от централите за възобновяема енергия, които продават на свободния пазар произведеното над квотите с преференциални тарифи, определени им от регулатора. Естествено повечето търговци купуват и от чуждите борси, а отскоро и от местната. Така цената на микса от енергии, който всеки търговец формира, зависи от неговите собствени умения, но едва ли може да се говори за съществени отклонения, освен ако това не е целенасочена стратегия.

Според търговци в момента на свободния пазар в България се наблюдава точно това. "Има търговци, чието ценово поведение, меко казано, буди недоумение, но ние не можем да кажем дали те купуват електроенергия от някъде на много ниски цени, или са решили, че за някакъв период от време е приемливо да губят от ценообразуването си", коментира Димитрачков. Стойнов също коментира, че има търговци, които са наводнили пазара с ниска цена, предлагайки договори до средата на годината. В същото време той признава, че неговата фирма не може да си позволи да отговори на подобен дъмпинг.

Една от причините за подобно поведение е, че в момента на пазара на електроенергия има много излишък, като една от причините за това е топлото време, а другата е сривът на цените на регионалния пазар. В същото време обаче някои от търговците са закупили количества, които трябва да реализират на пазара, така че да намалят загубите си.

По-важното обаче е, че засега изглежда, че дерегулирането на пазара сваля цени, вместо да вдига, което е добре за потребителите и повишава доверието в процеса. Защото, няма какво да се лъжем, клиентите не искат да плащат за свободата си. 

По темата работи и Илин Станев

Ако ви кажем, че на пазара на ток е станало интересно, най-вероятно ще отминете твърдението ни с лека прозявка - "да, бе, електромери там, фактури, стандартизирани профили, колко да е интересно". В последните няколко месеца обаче в сектора се разгоря истинска война с обвинения в дъмпинг, фалирали търговци, крадене на клиенти, че и удари под кръста. А и ако не сте разбрали, цената на тока в последния месец падна драстично.

Причината за наелектризираната интрига е очакваното пълно отваряне на пазара на ток от април. Досега на свободно договорени цени (т.е. не определени административно от Комисията за енергийно и водно регулиране) още преди едно десетилетие излязоха няколко големи индустриални предприятия, а от средата на 2013 г. към нерегулирания пазар се запътиха и фирмите на средно напрежение. Сега битката е за привличането на малките фирми и битови клиенти, които също би трябвало да могат свободно да избират своя доставчик от пролетта. И ако кампанията, която трябва да информира тези потребители за възможностите, които ще им предостави свободният пазар, все още предстои, то търговците на електроенергия вече са в пълно бойно снаряжение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Тъй като трите ЕРП-а държат данните за потреблението на клиентите, то следва самите клиенти точно да опишат своето потребление и да го дадат на другия търговец, търсейки по-добра оферта.

 • 2
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Дали не би трябвало по някакъв начин да се ограничат ЕРП-тата да имат дружества които да са търговци и на свободния пазар, защото така нелоялно се конкурират всички останали фирми, които не са ЕРП-та.

 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Не го ли направят този пазар както е в Германия нищо няма да се получи - у нас има все още култ към монополите.

 • 4
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  До коментар [#3] от " chernomorski ": По-скоро има непоносимост към монополите, макар да не е изразявана с активни действия. Но при първа възможност потребителят ще гледа да ги накаже. Аз лично се отървах от един монополист, сега ще го направя и с друг вече като физическо лице - дори да имам същата цена.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Електромерите ще бъдат ли "умни"? Ще може ли с тях да се ползва евтин ток не ден-нощ, а също събота и неделя например? При 2 милиона пенсионери това е големият потенциал за орязване на студен резерв. Срещу някоя стотинка отстъпка ще си преместят потреблението извън пиковите часове.

 • 6
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  при всички случаи ,офертите дотук и за битови и за промишлени абонати са по добри ,достига се до 40-50 % на теория ,ако се включиш в голяма група абонати от един бранш например и вземете корпоративна оферта ,но ще видим

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#5:"cinik"]Електромерите ще бъдат ли "умни"? [/quote]
  Тц, щото манталитета не позволява. Ще е по схемата с личните карти. Първо ще се подменят с нови екземпляри по старата технология, а после ще се подменят новите екземпляри с други нови, но по нова технология (с чип). Така ще може да се свалят по две кожи... Сега сигурно ще питаш за електромерите, дето могат да се изключват дистанционно — споко, такива не се предвиждат щото ще се загуби гарантирания вот в изборите... ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Професия "Game Dev"

Професия "Game Dev"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK