Балканската борсова платформа SEE Link се очаква да заработи в края на март

Инвестиционната общност приветства новата платформа.

Балканската борсова платформа SEE Link се очаква да заработи в края на март

Системата ще даде повече инвестиционни възможности в региона и ще повиши ликвидността

5608 прочитания

Инвестиционната общност приветства новата платформа.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Балканската платформа, която свързва борсите на няколко държави в региона, ще започне да функционира в края на март, съобщиха от БФБ - София. В момента се провеждат финални тестове на системата за прехвърляне на поръчки. По първоначална идея тя свързва борсовите оператори в България, Хърватия и Македония, а в понеделник намерение да се включат заявиха и борсите в Белград и Любляна. С новата система инвеститорите ще има достът до около 400 компании в региона.

Какво е SEE Link?

Идеята е да се създаде регионална, иновационна платформа, която да предоставя по-голям избор на инвеститорите и увеличаване на ликвидността на пазарите в региона. Реално тя ще свърже борсите в тази част на Европа, без да се налага сливането или придобиването помежду им. По този начин SEE Link ще се стреми да опази независимостта им, но и да осигури и по-лесен достъп за инвеститорите от страните участнички до капиталовите пазари на останалите.

"Една от характеристиките на платформата за пренасочване на поръчки SEE Link е, че не се прави разлика между малки и големи, индивидуални и институционални инвеститори. Всички инвеститори ще могат да се възползват от възможностите на системата чрез своите инвестиционни посредници, членове на SEE Link, към които ще могат да подават поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти от пазарите, участващи в проекта", коментираха от БФБ - София, за "Капитал Daily".

Проектът за платформата е от средата на 2014 г., когато беше създадено смесеното дружество между борсите в София, Скопие и Загреб. Впоследствие то получи безвъзмездно финансиране от ЕБВР за 540 хил. евро за изграждане на системата.

Идеята за платформата се приема с ентусиазъм както от създателите й, така и от представителите на пазара. "В продължение на много години създаването на регионална мрежа на фондовите борси беше един от нашите приоритети. Благодарение на подкрепата на ЕБВР тази цел вече е постигната и ние вярваме в успеха на платформата", коментира в официално съобщение Иван Щериев, директор на Македонската фондова борса.

Според колегата му от БФБ Иван Такев: "Предварителният интерес, изразен от страна на инвеститорите, е много окуражаващ и ние вярваме, че той ще се увеличава." Президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти намира в проекта идеален пример за регионална интеграция. Именно заради това от банката са избрали да финансират безвъзмездно проекта.

Повече възможности за инвеститорите

От българска страна към момента са се включили 8 посредника - "София интернешънъл секюритиз", "Елана трейдинг", "Бенчмарк финанс", "Юг маркет", "Карол", "Капман", "Първа финансова брокерска къща" и "Евро финанс", показва сайтът на SEE Link. По този начин те ще увеличат инвестиционните възможности за своите клиенти. Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП "Карол", коментира пред "Капитал Daily", че за тях включването в системата е в интерес на клиента.

Освен по-широкия обхват е налице достъп до регионалните пазари на страните от Източна Европа, които допреди това са били трудно достъпни и неизвестни на българския инвеститор. Той изрази оптимизъм, че още страни ще се се включат в механизма.

На сайта на SEE Link са оповестени и емисиите, които предстои да се търгуват. От около четиристотинте най-голям е делът на компаниите от Хърватия, следван от Македония със 127, а българският капиталов пазар е представен от 109 емисии.

"Предвидено е през системата на SEE Link да могат да се подават поръчки за покупка и продажба на всички акции от сегментите Premium, Standard и дружества със специална инвестиционна цел на основен пазар BSE, както и съответно правата по тези емисии в случаите на увеличение на капитала", коментираха от БФБ - София. 

Възможността за търговия с инструментите на новите пазари може да бъде само в полза на отделните участници, коментира Ангел Рабаджийски и допълни: "По-големият избор отваря нови опции за формиране на портфейли, което може да увеличи доходността на инвеститорите."

Допълнително се увеличават и възможностите за диверсификация, като се направи възможно включването на компании от различни страни. Платформата е възможност и до българските компании да достигнат нови регионални инвеститори, с което да се подобри и ликвидността им.

Балканската платформа, която свързва борсите на няколко държави в региона, ще започне да функционира в края на март, съобщиха от БФБ - София. В момента се провеждат финални тестове на системата за прехвърляне на поръчки. По първоначална идея тя свързва борсовите оператори в България, Хърватия и Македония, а в понеделник намерение да се включат заявиха и борсите в Белград и Любляна. С новата система инвеститорите ще има достът до около 400 компании в региона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 • 3
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 • 4
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 • 8
  deqnvasev avatar :-|
  Деян Васев

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 • 9
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 • Нейчо Валентинов

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход