Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо
Огромната част от най-качественото вино се консумира на вътрешния пазар, макар цената му да е висока
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
В света на винарите няма спор кое е най-хубавото вино. Продаденото, разбира се. В този контекст за сектора в България могат да се обобщят няколко добри новини. Обемът на износа не расте в последните години, но структурата му се подобрява, а заедно с това нарастват и износните цени. Това до голяма степен се дължи на спада на руския пазар, където България традиционно изнася по-евтини вина, за сметка на ЕС и на развити пазари от трети страни, където цената за българските вина е много по-висока (виж карето).
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
8 коментара
"Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо",
думи ммм...балсам за душата.
При тази конкуренция не виждам как може да се говори за български вина на световния пазар.
Българските винари слагат захар във вината си масово докато това е забранено във Франция и Италия от столетия и повече.
Вината в тези страни и Южна Америка са нищо но са обложени с големи такси веднъж внесени в предназначените страни като САЩ за да не конкурират домашните ето как винарите от Калифорния се отблагодариха на Бил Клинтън. До ден днешен демократите печелят в тези щати на западното крайбрежие. Той специално ги спаси от конкуренцията на италиански и френски вина.
Не зам дали е по-малко но определено ме радва факта, че качеството се вдига чувствително. На последното винено изложение в София ми се набиха на очи 5-6 вина и напоследък вси по-често си купувам и вино ( по принцип съм фен на твърдия алкохол ).
Има много по-качествени вина от преди.
[quote#2:"the only easy day was yesterday"]При тази конкуренция не виждам как може да се говори за български вина на световния пазар. [/quote]Аз въобще се чудя защо се опитваме да пробием в такъв пренаситен пазар. Има страни с които няма как да се борим, които имат огромни масиви и по-благоприятни климатични условия (Австралия, ЮАР) и където милиардни инвестиции в техника и култури се правят от десетилетия.
Ние имаме много по-голям шанс при пресните плодове и зеленчуци защото географски сме по-близо до пазара, а това има значение за бързоразваляща се продукция. Да не говорим, че при този тип продукция има сравнително висок дял на ръчен труд, което пък ни дава шанс заради ниската стойност на труда у нас.
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език, и не се наслаждаваш от добро Българско вино?
Български винари вече правят вина и в Калифорния, и в Австралия, и Нова Зеландия.
http://www.lifebites.bg/bulgarin-vinar-california/
http://www.bulgarianwine.com
До коментар [#6] от "bgvinar":
Никой не казва че българина не може да прави вина.
Климата в България е просто неблагоприятен често за вина.
През лятото честите валежи и късите есенни сезони не позволяват на гроздето добре да узрее както в Калифорния, южна Франция, Италия и Испания затова в България често използват захар и веднъж като свикнеш с това си караш винаги така.
Докато в изброените горе страни ако това се случи го броят за загуба и вината им не се класират добре като годишна реколта.
Според годината и реколтата варира и цената на самото вино.
Това е. Така че няма нужда от подобен цитат "о, не разумни..."
Въпреки всичко ви слагам +
У нас вече се правят много качествени вина, винаги когато съм носила за подарък в чужбина, много са се харесвали.
Проблемът е, че са непознати, а предлагането е огромно. Освен това, не сме в състояние да изнасяме достатъчно количества от дадена марка.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход