С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
14 8 мар 2016, 17:01, 16992 прочитания

Губещ държавен ТЕЦ даде поръчка за 30 млн. лв. на "Водстрой 98"

Свързваната с Делян Пеевски компания участва в консорциум, който е получил договора с "Марица-изток 2" по рамково споразумение от времето на кабинета "Орешарски"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
62
млн. лв. е загубата на държавната централа за деветте месеца на миналата година.

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" възложи договор за близо 30 млн. лв. на консорциум, в който 50% участие има свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98". Поръчката е част от подписано преди малко повече от година рамково споразумение за инженеринг и изграждане на различни системи за охрана на централата. Тогава за изпълнение на всички подобни дейности през следващите четири години са избрани "Тагатис" ДЗЗД ("Водстрай 98" и БММ) и "Ат-Атлас" ДЗЗД ("АТ инженеринг 2000" и "Атлас Ко"), така че сегашната поръчка е възложена без състезание.

Нуждата от сключване на такова споразумение е обоснована с обследване за оценка на риска, възложено като специална обществена поръчка, за която няма публична информация. Това е станало през 2011 г. и не е ясно кое налага изпълнението да започне пет години по-късно, и то в момент, когато държавната централа е с влошаващи се финансови резултати.


Избрани участници

Поръчката е възложена в края на февруари и най-общо е за проектиране и строителство на ограда и охранителни съоръжения в северната част на площадката. В съобщението няма повече информация какви задачи включва договорът, но от ТЕЦ "Марица-изток 2" уточниха, че той не покрива целия обем от дейности, предвидени в споразумението. Стойността е 29.3 млн. лв. без ДДС и е по-ниска от индикативната стойност, казаха от компанията.

Началото на сегашната поръчка на практика е поствено по времето на кабинета "Орешарски", когато "Водстрой 98" печелеше най-активно поръчки. Покани да представят оферти сега са изпратени до двата консорциума, с които през 2014 г. е сключено рамковото споразумение. Победителят "Тагатис" включва компанията "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски и която активно участва в държавни поръчки и за последните пет години има участие в договори за над 600 млн. лв. Партньорът й в сдружението е софийската БММ, която се занимава с инженеринг на системи за безопасност. Фирмата е собственост на Максим Бенвенисти, Матей Матеев и Николай Маринов.Връзките при другия участник в рамковото споразумение - "Ат-Атлас", също водят до депутата от ДПС. В него влизат "АТ инженеринг 2000" и охранителната фирма "Атлас Ко". Първата компания е собственост на Атанас Терзиев и Георги Пенев и е известна с това, че през 2012 г. приватизира "Техноекспортстрой". Година по-късно обаче компанията беше продадена на друго свързвано с Пеевски дружество - "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", което формално е собственост на панамската Cibole Services Incorporated. От края на 2014 г. като собственик на "Техноекспортстрой" се води фирмата "Тамос", която е регистрирана на същия софийски адрес като "Сиболе". Самата "Сиболе" беше и в основата на атаките срещу КТБ, като по нейно искане беше назначен временен синдик в едно от ключовите дружества на Цветан Василев – ТЦ-ИМЕ. Ексбанкерът в свои интервюта пряко посочва "Техноекспортстрой" като компания под контрола на депутата от ДПС.

По време на поръчката (2014 г.), а и досега, член на борда на "ТЕЦ Марица-изток 2" е определеният от Цветан Василев като "човек" на Пеевски Илко Желязков. Той беше назначен през декември 2012 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов. До септември 2014 г. Желязков беше и в съвета на директорите на БЕХ.

Споразумение по рамка

Двата консорциума, участвали в сегашната поръчка, са единствените кандидати и контрагенти по подписаното през 2014 г. рамково споразумение със срок 4 години. Предметът му е "Разширение чрез инженеринг на съществуващите централизирана система за мониторинг и допълнение към главната командно-контролна система за сигурност с изграждане на нови системи за различни обекти от критичната инфраструктура в ТЕЦ "Марица-изток 2" като стратегически обект от значение за националната сигурност". В това влизат две основни дейности – строително-монтажни работи, включващи изграждане на физическа ограда с дължина 9500 м, контролно-пропускателни пунктове, охранително осветление, патрулни пътища и др., и проектиране и изграждане на технически системи за сигурност и безопасност като алармени системи, система за телевизионно наблюдение и т.н.

От ТЕЦ "Марица-изток 2" уточниха, че рамковото споразумение няма конкретна стойност. В него са заложени цени за изпълнение на отделните дейности, които не може да бъдат надвишавани при сключването на конкретните договори, казаха от компанията. От документите по процедурата се вижда, че гаранцията за участие, която не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на договора, е определена на 230 хил. лв., т.е. поръчката се предвижда да струва около 23 млн. лв. Кандидатите е трябвало да докажат достъп до финансов ресурс в размер на 5 млн. лв., както и участие в подобни поръчки през последните три години в размер на не по-малко от 30 млн. лв. Освен това те е трябвало да имат достъп до класифицирана информация на ниво най-малко "Поверително".

Сигурността е тайна

Процедурата за сключване на рамково споразумение е започнала през юни 2014 г. и е мотивирана с обследване за оценка на риска, което е проведено през 2011 г. "с цел да се определят заплахите и щетите от неоторизиран достъп, терористична дейност или саботаж, а също така и последиците от евентуална атака". От ТЕЦ "Марица-изток 2" обясниха, че това е направено в изпълнение на постановление на Министерския съвет от 2009 г. и на ДАНС и МВР от 2010 г. Самото обследване е приключило с препоръки за подобряване на системата от мерки за защита на централата като стратегически обект със значение за националната сигурност. От ТЕЦ "Марица-изток 2" не дадоха информация кой е извършил обследването, като само посочиха, че е проведена процедура за възлагане на специална обществена поръчка и в резултат на това е сключен договор с изпълнител - външен експерт. Според валидния по това време Правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки процедурите на закона не се прилагат, когато изпълнението на обществената поръчка трябва да е придружено със специални мерки за сигурност.

Интересното е, че държавната компания възлага първата поръчка за изпълнение на препоръките близо пет години след като те са направени. В същото време по последни данни за деветмесечието на 2015 г. ТЕЦ "Марица-изток" увеличава загубата си над четири пъти (до 61.8 млн. лв.). Компанията дори беше поискала да увеличи капитала си чрез апорт на задълженията си към собственика си БЕХ. Досега обаче такова решение не е взето.
 
Нова временна поръчка за охрана
ТЕЦ "Марица-изток 2" е открила нова временна поръчка за охрана с договаряне без обявление. Съобщението е публикувано на 18 февруари и е с очакван срок на изпълнение до шест месеца. За участие по двете обособени позиции – за вътрешния и външния периметър на централата, са поканени Ей Ес Пи и "Арми секюрити БГ", които имаха временен договор за същите дейности до края на февруари. Като аргументи за сегашната процедура от компанията посочват нуждата да се осигури охрана на стратегическия обект, докато върви обжалването на избора на охранител за срок от три години. С решение от 30 септември 2015 г. съветът на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" определи за победител "Арми секюрити БГ". Решението беше обжалвано пред КЗК и отхвърлено, но след това спорът се пренесе във Висшия административен съд, където делото е насрочено за 9 април.
Любопитна подробност е, че Ей Ес Пи и "Арми секюрити БГ" подписаха изтеклия наскоро временен договор на 1 септември отново по бързата процедура. Мотивите за това бяха подобни на сегашните - ТЕЦ "Марица-изток 2" е направила всичко възможно да осигури охраната на територията и имуществото си, като е стартирала процедура на договаряне с обявление на 25 март 2015 г., но тя още не била приключила.
Според договора с Ей Ес Пи, който изтече в края на февруари, за охрана на вътрешния периметър и сервизно обслужване на техническите средства за охрана компанията трябва получи 807 хил. лв. за шест месеца. Договорът с "Арми секюрити БГ" е за охрана на външния периметър и пратките на централата и е за 450 хил. лв.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Калин Пенчев: Ударът върху сиренарската индустрия ще бъде голям Калин Пенчев: Ударът върху сиренарската индустрия ще бъде голям

Създателят и собственик на сайта malincho.com за ефекта от решението на САЩ да въведе мита върху някои европейски стоки

15 окт 2019, 343 прочитания

Потребителите на Revolut в България надхвърлиха 100 хил. души 2 Потребителите на Revolut в България надхвърлиха 100 хил. души

Компанията е наела JP Morgan и планира да проведе нов кръг от финансиране за 1.5 млрд. долара

15 окт 2019, 1513 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
General Motors и Ford влошават представянето си в Китай

Продажбите на коли в страната се забавят през февруари

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма