Калина Трифонова: Очакваме всички стопански клиенти да излязат на свободния пазар до юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Калина Трифонова: Очакваме всички стопански клиенти да излязат на свободния пазар до юли

Калина Трифонова: Очакваме всички стопански клиенти да излязат на свободния пазар до юли

Заместник-председателят на управителния съвет на "EVN България" пред "Капитал Daily""

9815 прочитания

© Капитал


Все още в регулирания сегмент цената на битовите потребители се кроссубсидира чрез цената на бизнес клиентите.
За съжаление предишните натрупвания на дефицити са прекалено големи, за да може за една година да се преодолеят.

Разговаряме с Калина Трифонова за етапите на либерализация на пазара на електроенергия и интереса на бизнес клиентите да се възползват от свободно договорените цени. За това кога и при какви условия за битовите потребители също ще стане изгодно да излязат на свободния пазар.

"ЕVN България Електроснабдяване" вече обяви своето предложение за нови цени на електроенергията от 1 юли 2016 г. То обаче не се отнася за стопанските потребители на ниско напрежение, а само за битовите потребители. Какво всъщност целите с така направеното предложение?

- В нашето ценово намерение предлагаме цена само за битови потребители, тъй като през последните няколко месеца се наблюдава много динамичен пазар в сегмента на бизнес клиентите, присъединени към мрежа ниско напрежение. Поради тази причина не може да се направи прогноза какво количество енергия ще е необходимо за тези потребители, дали ще има бизнес клиенти, които ще останат на регулирани цени, или всички ще се възползват от предимствата на либерализирания пазар. Друга причина са сигналите, които получаваме от държавните органи, че либерализацията ще стане поетапно. Нашето разбиране е, че на първия етап това ще са бизнес клиенти на ниско напрежение, след което на регулирания пазар ще остане сегментът бит, който на следващ етап също ще бъде либерализиран. Това означава ли, че според вашето предложение стопанските клиенти на ниско напрежение трябва да излязат изцяло на свободния пазар?
- Това е едно от нашите очакванията, че така ще се случи либерализацията. Още сме началото на март, надяваме се следващите месеци да има по-голяма яснота как ще се развие регулирането, но засега сигналите са такива. Според данните, които представихте (по време на семинар, организиран от ЕVN - бел. ред.), голяма част от енергията, потребявана от бизнес клиентите на ниско напрежение в Югоизточна България, вече се търгува на свободния пазар. Това означава, че либерализацията на този сегмент е започнала активно още през миналата година.

- Точно така. Активно е започнало излизането на тези клиенти, поради което и ние правим предложение за цена само за битови клиенти.

На какво се дължи този интерес към свободния пазар от страна на стопанските клиенти?

- Напълно пазарни са причините. Знаете, че все още в регулирания сегмент цената на битовите потребители се кроссубсидира чрез цената на бизнес клиентите. Това означава, че ние купуваме по една цена енергията и я продаваме по-евтино на битовите потребители за сметка на бизнес клиентите. Така, когато последните отидат на свободния пазар, те могат да си оптимизират разходите за електроенергия с 15 до 30% в зависимост от режима и интензивността на потреблението и търговеца, с който сключат договор.

Какво е необходимо, за да има стимул и за битовите потребители да излязат на свободния пазар?

- Тези потребители ще имат стимул, когато регулираната цена отразява реалните разходи за покупната цена на енергията. Тогава вече наистина ще се приближим до пазарните механизми и стимули и преходът към свободен пазар ще бъде много по-лесен.

Според вас трябва ли да има срок, в който битовите потребители да трябва да излязат на свободния пазар? - Ние също очакваме с нетърпение доклада на Световната банка как те виждат пазарния модел и как може да се направи оценка кои са уязвимите потребители. Всъщност защитата на тези потребители е не да имат енергия на ниска цена, а да имат гарантирана доставка на енергия, но на цена, която не е под себестойността на енергията. Какви изменения на финансовите параметри за компанията са залегнали в ценовото ви предложение?
- Ние предлагаме крайният снабдител да има 3% марж. В момента той е 2.29%, но с оглед на нарасналите задължения, които ни налага Законът за енергетиката и обслужването на 1.5 млн. клиенти, този марж е необходим, за да може да изпълнява адекватно дейността си. За разпределителното дружество сме във втората година от регулаторния период и там нямаме възможност да искаме изменения. Там обаче също много ни тежат нереалистично определените нива на технологичен разход и норма на възвращаемост, както и непризнатите оперативни разходи.
Финансовите ви резултати за 2015 г. все още не са готови, но може ли да се каже, че миналата година беше по-добра от предходната? - Като цяло през 2015 г. наблюдаваме желание на институциите да предприемат реални стъпки към стабилизиране на сектора и преодоляване на натрупаните проблеми. За съжаление предишните натрупвания на дефицити са прекалено големи, за да може за една година да се преодолеят, но виждаме стъпки в правилната посока. Искрено се надяваме борсата да бъде една прозрачна платформа, която да се доразвие, и регионалното сътрудничество да се утвърди като механизъм за по-голяма конкуренция. Надяваме се наистина всички предприети стъпки да заработят.

Специално за ЕVN имаше ли подобрение в средата?

- Рамковите условия, в които работим, продължават да са същите, но се наблюдава позитивно желание за стабилизиране на сектора. Вие видяхте през март миналата година, когато беше голямата криза, която засегна 200 хил. клиента, че всички институции успяхме да работим съвместно, така че за минимално кратко време да я преодолеем.

А има ли подобрение по отношение на финансовите ви параметри?
- Финансовите параметри са определени от регулатора, така че засега не се наблюдава някаква сериозна промяна. Все пак полагаме големи усилия и благодарение на инвестициите, които направихме, успяхме да намалим технологичния си разход под 10%. Това ни коства доста големи усилия и при една нормална ценова рамка през предходните 3-4 години можеше да постигнем значително по-добри резултати. ЕVN готова ли е да поеме по-масовото излизане на клиентите на свободния пазар?
- Това е предизвикателството пред оператора на разпределителната мрежа, тъй като той е основен играч в този процес и се явява негов администратор. Надяваме се регулаторът в най-скоро време да разгледа и одобри общите условия на мрежата. Така процесът по смяна на доставчика ще е по-бърз и лесен. Какви са вашите предложение за облекчаване на този процес?
- Има нужда процесите по смяна на доставчик и документи, които към момента са ориентирани към бизнес клиенти, да бъдат облекчени, така че да могат да се ползват лесно от клиентите на масовия пазар. Как се отразяват на "EVN България Топлофикация" промените по отношение на изкупуването на високоефективното комбинирано производство?

- Знаем, че през последните години голяма част от усилията за стабилизирането на сектора бяха насочени в ограничаване на енергията, която НЕК е задължена да изкупува. За съжаление част от тези ограничения бяха направени чисто механично, без да се отчита, че в случая на топлофикациите става въпрос за услуга от обществен интерес. Когато преди 5 години инвестирахме в най-високоефективната когенерация на Балканите, рамковите условия бяха други и инвестицията беше икономически ефективна. Сега имаме коренна промяна в условията, които не стимулират такива инвестиции и поставят пред сериозно предизвикателство вече направените и топлофикационния сектор като цяло.

Все още в регулирания сегмент цената на битовите потребители се кроссубсидира чрез цената на бизнес клиентите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    Има един тънък момент със свободния пазар. Кроссубсидира се нощната енергия. Отпадането на кроссубсидирането и съответно нощната енергия ще доведе до големи дисбаланси в енергийната система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.