С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 16 мар 2016, 11:40, 7822 прочитания

Калина Трифонова: Очакваме всички стопански клиенти да излязат на свободния пазар до юли

Заместник-председателят на управителния съвет на "EVN България" пред "Капитал Daily""

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Все още в регулирания сегмент цената на битовите потребители се кроссубсидира чрез цената на бизнес клиентите.


За съжаление предишните натрупвания на дефицити са прекалено големи, за да може за една година да се преодолеят.
Разговаряме с Калина Трифонова за етапите на либерализация на пазара на електроенергия и интереса на бизнес клиентите да се възползват от свободно договорените цени. За това кога и при какви условия за битовите потребители също ще стане изгодно да излязат на свободния пазар.


"ЕVN България Електроснабдяване" вече обяви своето предложение за нови цени на електроенергията от 1 юли 2016 г. То обаче не се отнася за стопанските потребители на ниско напрежение, а само за битовите потребители. Какво всъщност целите с така направеното предложение?

- В нашето ценово намерение предлагаме цена само за битови потребители, тъй като през последните няколко месеца се наблюдава много динамичен пазар в сегмента на бизнес клиентите, присъединени към мрежа ниско напрежение. Поради тази причина не може да се направи прогноза какво количество енергия ще е необходимо за тези потребители, дали ще има бизнес клиенти, които ще останат на регулирани цени, или всички ще се възползват от предимствата на либерализирания пазар. Друга причина са сигналите, които получаваме от държавните органи, че либерализацията ще стане поетапно. Нашето разбиране е, че на първия етап това ще са бизнес клиенти на ниско напрежение, след което на регулирания пазар ще остане сегментът бит, който на следващ етап също ще бъде либерализиран.

Това означава ли, че според вашето предложение стопанските клиенти на ниско напрежение трябва да излязат изцяло на свободния пазар?

- Това е едно от нашите очакванията, че така ще се случи либерализацията. Още сме началото на март, надяваме се следващите месеци да има по-голяма яснота как ще се развие регулирането, но засега сигналите са такива.

Според данните, които представихте (по време на семинар, организиран от ЕVN - бел. ред.), голяма част от енергията, потребявана от бизнес клиентите на ниско напрежение в Югоизточна България, вече се търгува на свободния пазар. Това означава, че либерализацията на този сегмент е започнала активно още през миналата година.

- Точно така. Активно е започнало излизането на тези клиенти, поради което и ние правим предложение за цена само за битови клиенти.

На какво се дължи този интерес към свободния пазар от страна на стопанските клиенти?

- Напълно пазарни са причините. Знаете, че все още в регулирания сегмент цената на битовите потребители се кроссубсидира чрез цената на бизнес клиентите. Това означава, че ние купуваме по една цена енергията и я продаваме по-евтино на битовите потребители за сметка на бизнес клиентите. Така, когато последните отидат на свободния пазар, те могат да си оптимизират разходите за електроенергия с 15 до 30% в зависимост от режима и интензивността на потреблението и търговеца, с който сключат договор.

Какво е необходимо, за да има стимул и за битовите потребители да излязат на свободния пазар?


- Тези потребители ще имат стимул, когато регулираната цена отразява реалните разходи за покупната цена на енергията. Тогава вече наистина ще се приближим до пазарните механизми и стимули и преходът към свободен пазар ще бъде много по-лесен.

Според вас трябва ли да има срок, в който битовите потребители да трябва да излязат на свободния пазар?
- Ние също очакваме с нетърпение доклада на Световната банка как те виждат пазарния модел и как може да се направи оценка кои са уязвимите потребители. Всъщност защитата на тези потребители е не да имат енергия на ниска цена, а да имат гарантирана доставка на енергия, но на цена, която не е под себестойността на енергията.

Какви изменения на финансовите параметри за компанията са залегнали в ценовото ви предложение?

- Ние предлагаме крайният снабдител да има 3% марж. В момента той е 2.29%, но с оглед на нарасналите задължения, които ни налага Законът за енергетиката и обслужването на 1.5 млн. клиенти, този марж е необходим, за да може да изпълнява адекватно дейността си.
За разпределителното дружество сме във втората година от регулаторния период и там нямаме възможност да искаме изменения. Там обаче също много ни тежат нереалистично определените нива на технологичен разход и норма на възвращаемост, както и непризнатите оперативни разходи.

Финансовите ви резултати за 2015 г. все още не са готови, но може ли да се каже, че миналата година беше по-добра от предходната?

- Като цяло през 2015 г. наблюдаваме желание на институциите да предприемат реални стъпки към стабилизиране на сектора и преодоляване на натрупаните проблеми. За съжаление предишните натрупвания на дефицити са прекалено големи, за да може за една година да се преодолеят, но виждаме стъпки в правилната посока. Искрено се надяваме борсата да бъде една прозрачна платформа, която да се доразвие, и регионалното сътрудничество да се утвърди като механизъм за по-голяма конкуренция. Надяваме се наистина всички предприети стъпки да заработят.

Специално за ЕVN имаше ли подобрение в средата?

- Рамковите условия, в които работим, продължават да са същите, но се наблюдава позитивно желание за стабилизиране на сектора. Вие видяхте през март миналата година, когато беше голямата криза, която засегна 200 хил. клиента, че всички институции успяхме да работим съвместно, така че за минимално кратко време да я преодолеем.

А има ли подобрение по отношение на финансовите ви параметри?

- Финансовите параметри са определени от регулатора, така че засега не се наблюдава някаква сериозна промяна. Все пак полагаме големи усилия и благодарение на инвестициите, които направихме, успяхме да намалим технологичния си разход под 10%. Това ни коства доста големи усилия и при една нормална ценова рамка през предходните 3-4 години можеше да постигнем значително по-добри резултати.

ЕVN готова ли е да поеме по-масовото излизане на клиентите на свободния пазар?

- Това е предизвикателството пред оператора на разпределителната мрежа, тъй като той е основен играч в този процес и се явява негов администратор. Надяваме се регулаторът в най-скоро време да разгледа и одобри общите условия на мрежата. Така процесът по смяна на доставчика ще е по-бърз и лесен.
Какви са вашите предложение за облекчаване на този процес?

- Има нужда процесите по смяна на доставчик и документи, които към момента са ориентирани към бизнес клиенти, да бъдат облекчени, така че да могат да се ползват лесно от клиентите на масовия пазар.

Как се отразяват на "EVN България Топлофикация" промените по отношение на изкупуването на високоефективното комбинирано производство?

- Знаем, че през последните години голяма част от усилията за стабилизирането на сектора бяха насочени в ограничаване на енергията, която НЕК е задължена да изкупува. За съжаление част от тези ограничения бяха направени чисто механично, без да се отчита, че в случая на топлофикациите става въпрос за услуга от обществен интерес. Когато преди 5 години инвестирахме в най-високоефективната когенерация на Балканите, рамковите условия бяха други и инвестицията беше икономически ефективна. Сега имаме коренна промяна в условията, които не стимулират такива инвестиции и поставят пред сериозно предизвикателство вече направените и топлофикационния сектор като цяло. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Bayer продава ветеринарния си бизнес на Elanco за 7.6 млрд. долара Bayer продава ветеринарния си бизнес на Elanco за 7.6 млрд. долара

Сделката ще направи купувача втората по големина компания в сектора

21 авг 2019,

Американските производители на уиски страдат от европейските мита Американските производители на уиски страдат от европейските мита

Производителите в САЩ не могат да се възползват от най-силните дни на търсене на световния пазар

21 авг 2019, 161 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
През 2015 г. пазарът на бира нарасна по обем за пръв път от три години

Бранимир Братанов, маркетинг директор на "Карлсберг България", пред "Капитал Daily"

Арх. Борислав Игнатов: Всеки лев от данъците трябва да добавя качество на живота

Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" пред "Капитал"

Новият безплатен брокер

Търговията с акции без комисиона става по-достъпна благодарение на млади подривни компании

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" идва на мястото на затворилото врати Percolate

Вдъхновението Хидра

Малкият, но изключително красив гръцки остров е не просто ваканционна дестинация, но и център на модерното изкуство