Още един голям нов завод в Пловдив - на германската Osram
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още един голям нов завод в Пловдив - на германската Osram

С новия завод ще можем да отговорим на нарастващото пазарно търсене и да изпълняваме поръчките много по-бързо, каза управителят и старши вицепрезидент на бизнес звеното "Дигитални системи" на Osram Герт ван дер Меер

Още един голям нов завод в Пловдив - на германската Osram

Компанията започна строителство на предприятие за 45 млн. лв., което ще заработи догодина

37183 прочитания

С новия завод ще можем да отговорим на нарастващото пазарно търсене и да изпълняваме поръчките много по-бързо, каза управителят и старши вицепрезидент на бизнес звеното "Дигитални системи" на Osram Герт ван дер Меер

© Осрам


900

работни места ще осигури новото предприятие, от които 150 административен и експертен персонал и 750 работници.
В Пловдив ще се произвежда електроника за осветление.

Един от най-големите световни производители на осветителни системи в света – германската компания Osram, избра България за новия си завод, който ще обслужва цяла Европа. Предприятието, което вече се строи, ще е в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, в него ще бъдат инвестирани 45 млн. лв. и ще работят 900 души.

Новината е добра по няколко причини. Първо, производството е високотехнологично - за електрониката за осветление. Второ, България е предпочетена за първия завод на групата в Източна Европа. И трето, това е поредният западен инвеститор, който избира страната и по-конкретно региона на Пловдив за свое ново предприятие.

Планът за фабриката

Предприятието ще бъде част от бизнес поделението "Дигитални системи" на Osram, което осигурява около 15% от приходите на германската компания. В Пловдив ще се произвеждат електронни компоненти за осветителни системи и контролни системи за дигитално осветление, като по този начин компанията се надява да отговори на нарастващата глобална нужда от "интелигентни" решения за домашното и градското осветление. Обектът ще заработи на пълен капацитет през втората половина на 2017 г.

Макар че формалният старт на проекта беше даден във вторник, на площадката в община Марица вече вървят строителни дейности. Те са възложени на "Кордеел-България", което е местно дружество на белгийската компания Coredeel. Бъдещата сграда ще бъде с обща площ 16 хил. кв.м и ще включва производствена и складова част.

Това ще бъде първото производствено звено на германската компания в Източна Европа. "Радваме се, че започваме тази фабрика на зелено, тъй като това ще ни позволи да оптимизираме плана й и да я направим една от най-ефективните си фабрики", каза управителят и старши вицепрезидент на "Дигитални системи" Герт ван дер Меер.

В предприятието ще работят около 150 души административен и експертен персонал и 750 работници. В момента Osram активно търси служители, като нуждите на компанията включват разнообразни позиции – от асистенти за производствения процес до квалифицирани специалисти. Обучението на първите екипи вече е започнало.

По-бързо и близо до клиента

Решението за изграждане на нова фабрика е заради постоянно растящото търсене на електронни компоненти за осветителни системи. "Освен това клиентите искат все по-къси срокове на доставка, а със завода в Пловдив ще можем да отговорим на пазарното търсене и да изпълняваме поръчките много по-бързо", обясни Ван дер Меер. С инвестицията компанията ще създаде свой основен център, обслужващ европейския пазар, като по този начин очаква да осигури бъдещето на бизнеса си с дигитални компоненти за осветление на континента.

По думите на Ван дер Меер изборът на България се дължи на отличното стратегическо местоположение на страната и висококвалифицирания персонал. От логистична гледна точка Пловдив е много подходящ за компанията, тъй като се намира близо до магистрала и летище, добави той.

Продуктите на новата фабрика ще се доставят във всички европейски държави, включително и до местни клиенти. "България е много важен център за нас. Имаме двуцифрен пазарен дял в страната, а партньори са ни дистрибутори, търговци на едро и производители, на които освен продукти осигуряваме и ноу-хау", обясни Ван дер Меер.

Първите осигуровки - от държавата

Като голям инвеститор и бъдещ работодател Osram ще може да получи стимули по Закона за насърчаване на инвестициите. Компанията е избрала да се възползва от възможностите за предоставяне на индивидуални административни услуги и по-кратки административни срокове. Финансовият ангажимент на държавата ще е да възстановява социалните осигуровки, които се заплащат за работниците за определен период от време. Това ще стане, след като фабриката започне дейност, уточни икономическият министър Божидар Лукарски.

По думите му проектът на Osram в Пловдив ще насърчи развитието и на други сектори, които ще бъдат съпътстващи производства на това, което прави германската компания. "Това ще доведе до увеличаване на работните места в други високотехнологични производства", каза той.

Той уточни, че германските инвестиции в страната от септември 2015 г. до януари тази година са нараснали с близо 11% спрямо година по-рано. "Надявам се, че със старта на проекта на Osram ръстът ще бъде още по-голям", добави Лукарски. "Компании като Osram "повличат крак" и ни дават възможност да натрупаме критична маса от предприятия, което ни улеснява, когато представяме възможностите на "Тракия икономическа зона" в чужбина", каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

Инвеститорът от Мюнхен

Osram е един от световните лидери в производството на осветление с над 100-годишна история. Компанията е базирана в Мюнхен, а акциите й се търгуват на борсите във Франкфурт и Мюнхен. Портфейлът й включва продукти от високотехнологични приложения, базирани на светодиодни технологии като инфрачервена и лазерна светлина, до интелигентни решения за осветлението в сгради и градове. В края на фискалната 2015 г. (приключила на 30 септември) в компанията работят близо 33 хил. служители в 120 страни по света, като тя е генерирала приходи от близо 5.6 млрд. евро.

Българският завод ще бъде част от бизнес звеното "Дигитални системи", което отговаря за разработването, производството и продажбите на електронни компоненти за осветление. Засега фокусът в Пловдив ще бъде върху производството, но от компанията не изключват на даден етап да се добавят и по-прости развойни дейности.

Германското дружество работи в България още от 1998 г. чрез едноличното си дружество "Осрам", а през 2014 г. изгражда и своя складова база. Инвестицията в производствената база в Пловдив ще бъде направена чрез създаденото в края на миналата година ново дружество - "Осрам лайтинг". Наскоро беше регистрирано и търговското дружество "Осрам лайтниг сейлс".
900

работни места ще осигури новото предприятие, от които 150 административен и експертен персонал и 750 работници.
В Пловдив ще се произвежда електроника за осветление.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Новината е добра /нищо че я пускате два пъти за една седмица/.по-добре Осрам отколкото хотел на чичо ни Герги. Но по-полека. Както кабелите на Язаки не са електроника, така и този завод няма да произвежда електроника. А ще слага LED диоди , произведен някъде другаде в различни по форма светлинни тела, за да се получават лампи или фарове. А е стряскащ успехът на частните индустриални зони /после обединени заедно с държавната/ да привличат инвестиции в сравнение с другите напълно държавни зони.

 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Не знам какво точно се случва, но е факт, че напоследък има не една и две подобни новини, за не чак толкова големи инвестиции (като Големия шлем например:)), но в реални и не лоши производства.
  Ако си оправим съдебната система, няма начин да не привлечем такъв тип прагматични инвеститори, които наистина ще се отразят и на заетост и БВП.

 • 3
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  До коментар [#2] от " tsvetko_51 ": Еми да у нас, Осрам за 50милиона лева, в Румъния Форд за над 200 милиона евро. Дишат ни прахта, както би казал Бочко

 • 4
  tvi63 avatar :-|
  tvi63

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  всичко това е вярно и е много хубаво, че има производство, но засега мащабите са много малки, а да се наричат тези производства високотехнологични е доста пресилено!

 • 5
  chovechen avatar :-|
  chovechen

  Нека не злобеем!
  Малки инвестиции, но все пак ИНВЕСТИЦИИ!
  Когато с малките спечелим доверие, ще дойдат и големите!
  А дано !
  Бог да помага на България !

 • 6
  crusible avatar :-?
  crusible

  Вие се шегувате? Откога инвестиция от 50 милиона лева даваща заетост на 900 човека, при това "на зелено" я водим малка!? Тези сравнения с Румъния е глупаво да ги правим едно към едно, по простата причина, че са 3 пъти повече народ от нас, а демографията е ключов фактор за икономически просперитет, за който е учил икономика.

  Поздрави и повече такива новини да има!

 • 7
  prince_of_bankya avatar :-?
  Индивидуален паметник на културата

  До коментар [#6] от "crusible":

  А как разглеждаме инвестициите в близката по демография Унгария? Знаеш ли колко инвестиции има там в автомобилната промишленост и тази за потребителска електроника?

 • 8
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Много, много добра новина за страната и региона! Дано всичко върви по план, стискам им палци да успеят!

 • 9
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  До коментар [#7] от "Индивидуален паметник на културата":

  Сравнението с Унгария по демография точно не е подходящо, там огромното мнозинство са добри католици с по 3-4 деца и с минимална имиграция... няма база за сравнение


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK