Съкратени служители искат среща с премиера и реалния собственик на "Булгартабак"

Агенцията за приватизация може да наложи глоба от 100 млн. евро за затварянето на софийската фабрика, но следващия май

Една от най-големите публични компании вече седмица не е разкрила пред борсовите инвеститори важна информация - за загуба на ключов пазар и затваряне на една от двете си цигарени фабрики в страната.
Една от най-големите публични компании вече седмица не е разкрила пред борсовите инвеститори важна информация - за загуба на ключов пазар и затваряне на една от двете си цигарени фабрики в страната.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Една от най-големите публични компании вече седмица не е разкрила пред борсовите инвеститори важна информация - за загуба на ключов пазар и затваряне на една от двете си цигарени фабрики в страната.
Една от най-големите публични компании вече седмица не е разкрила пред борсовите инвеститори важна информация - за загуба на ключов пазар и затваряне на една от двете си цигарени фабрики в страната.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Среща при премиера Бойко Борисов с истинския собственик на "Булгартабак" и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация поискаха служителите на софийската цигарена фабрика, която се планира да бъде затворена. Желанието е разбираемо, защото контакт с мажоритарния акционер няма от две години, тъй като той е скрит зад верига от офшорки. А всички твърдения сочат към Делян Пеевски.

Друг важен детайл, който работещите и синдикатите разкриват с документ, е, че съветът на директорите на холдинга обяснява решението за спирането на фабриката и прекратяването на износа към Близкия изток с "драстичното намаляване на поръчките и висок репутационен риск за групата "Булгартабак". Така за пръв път от холдинга се назовава реалната причина - загубата на пазар след публикациите и доклади на турските власти, свързващи компанията с безбандеролни цигари в Турция. За целите на PR-а от "Булгартабак" публично разпространиха информация със съвсем друго съдържание, като, за да изместят гнева от себе си, твърдяха, че причина са медийни публикации на групата "Икономедиа". От холдинга дори са настоявали синдикатите да вземат отношение към това съобщение и да го подкрепят, но са получили отказ.

Не на последно място, седмица след съобщението все още една от най-големите публични компании не е разкрила пред борсовите инвеститори тази чувствителна информация - за загуба на ключов пазар и затваряне на една от двете си цигарени фабрики в страната.

100 млн. евро потенциална глоба от държавата

В сряда желанието на синдикатите за среща беше удовлетворено само частично. Представители на двете синдикални организации на тютюноработниците от КНСБ и "Подкрепа" се срещнаха само с изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. От ведомството обясниха, че контролът по приватизационния договор от есента на 2011 г. по повечето пунктове е изтекъл. Има обаче една точка, по която е 10-годишен - запазването на предмета на дейност, включително и на дъщерните дружества. От ведомството обясниха, че при неспазване неустойката е 100% от приватизационната цена - 100 млн. евро. В договора е разрешено фабрика да се затваря за 12 месеца в този десетгодишен период, като логиката е била, че може да се наложи модернизация и ремонт на предприятието. Затова ако от 1 април "София БТ" спре, агенцията може да наложи голямата глоба чак на 1 май 2017 г. Любопитно е как държавният контролен орган ще я събере от далечни офшорки в Дубай.

Представителите на синдикатите са поискали да се запознаят с приватизационния договор и от АП са отговорили, че ще искат разрешение за това от мажоритарния собственик. Освен това директорът на агенцията се е ангажирал да пусне писмо до мажоритарния собственик, за да се опита да посредничи за среща между него и заплашените от уволнение служители, съобщи присъствал на срещата.

"След година и един месец едва ли ще има фабрика. Това не ни устройва, затова настояваме да се срещнем с истинския собственик и да разговаряме и с премиера", коментираха от синдикатите.

Какво искат работниците

Общо 413-те работещи в "София-БТ" и синдикатите предупреждават, че ако не постигнат съгласие да запазят работните си места, ще излязат на протест.

Те настояват за оставка на борда на директорите на "Булгартабак", които според тях са виновни за сегашната ситуация в дружеството и за ескалацията на социалното напрежение. Работниците ще запознаят с искането си акционерите на общото събрание на 31 март.

Тогава се предвижда Венцислав Чолаков - сега изпълнителен директор, представител на мажоритарния собственик BT Invest, както и на новия стар акционер - дубайското TGI Middle East FZE, да излезе от ръководството. В новия борд ще влязат част от ръководството на цигарените фабрики, както и двама индийци, които живеят в Дубай.

На уволнение

На 22 март в централния офис на "Булгартабак" директорът на софийската фабрика Владимир Жеков е разговарял с представители на двата синдиката, в които членуват работещите в софийската фабрика - Независимият синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Национален синдикат тютюноработниците "Подкрепа". Те обаче не се съгласили с предложенията за съкращения.

"Не приемаме сериозно мотивите за спиране на работа във фабриката, нито за прекратяване на износа, нямат никаква аргументация и ще си търсим правата", коментира Никола Миленков, председател на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ.

Освен това те допълват, че няма да позволят вмешателство на политически партии в действията им, защото исканията им са изцяло синдикални и социални.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще