"Дънди" ще търси руди в още две зони край Крумовград

Кабинетът одобри проекти за търсене и добив на четири компании, в които инвестициите ще са близо 1.5 млн. лв.

Освен концесионер на находището "Ада тепе" край Крумовград, Dundee Precious Metals е оператор и на мината в Челопеч
Освен концесионер на находището "Ада тепе" край Крумовград, Dundee Precious Metals е оператор и на мината в Челопеч    ©  Надежда Чипева
Освен концесионер на находището "Ада тепе" край Крумовград, Dundee Precious Metals е оператор и на мината в Челопеч
Освен концесионер на находището "Ада тепе" край Крумовград, Dundee Precious Metals е оператор и на мината в Челопеч    ©  Надежда Чипева

"Дънди прешъс металс Крумовград" получи разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в още две площи в общината. Дружеството, което е дъщерно на канадската Dundee Precious Metal и има концесия за златното находище "Ада тепе" край Крумовград, ще инвестира най-малко 141 хил. долара в геологопроучвателни дейности в площите "Лада" и "Ярило" през следващите три години. Отделно 4 хил. долара са предвидени за опазване на околната среда. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет в сряда, където беше одобрено предоставянето на общо три разрешения за търсене и проучване на подземни богатства и на една концесия за добив. Проектите са разположени в четири различни общини, а очакваните инвестиции са близо 1.5 млн. лв.

Материали за строителството

Концесия за добив на пясъци и чакъли за добавъчни материали в строителството получи ЕТ "Инерт-94-Цветелин Петров". В продължение на 35 години компанията ще разработва находище "Антената" край София. За срока на концесията фирмата ще инвестира близо 1.2 млн. лв., а очакваните концесионни плащания са в размер на 1.4 млн. лв. Съгласно Закона за подземните богатства половината от сумата ще постъпва в бюджета на Столичната община.

Другите две одобрени разрешения са за проучване на строителни материали и са със срок една година. "Насипни материали" ще работи в площта "Осище", община Елин Пелин, като за този период ще вложи близо 130 хил. лв. в проучвателни дейности. Предвидени са и 15 хил. лв. за опазване на околната среда. "Катерина – Г и М" ще проучва площта "Вела", община Вълчедръм. Инвестицията ще бъде 29 хил. лв., а 3 хил. лв. са определени за екологични мерки.

Нов концесионер

Правителството одобри още концесията за добив на гнайси (скалнооблицовъчни материали) от находище "Корумахле", община Ивайловград, да бъде поета от ивайловградското дружество "Тива". Досега концесионер на находището беше софийската компания "Геотул" по силата на 25-годишен договор от 2007 г. "Причината да се откажем е, че имаме и други проекти, върху които предпочитаме да се фокусираме", обясни управителят и собственик на "Геотул" Велимир Попов за "Капитал Daily". Той добави, че са направили опит да разработват "Корумахле", но тъй като находището се намира далече от София, управлението е било по-трудно. Този проблем не съществува за новия концесионер, който е от региона.

Концесионен договор скоро ще може да бъде сключен и с ЕТ "Тодор Дичов Христов", който предвижда добив на индустриални минерали от находище "Манастира "Св. Тодор" край Нови Искър (Столична община). От съобщението на правителството става ясно, че решение за предоставяне на концесия на компанията е било взето още през 2009 г., но досега са вървели обжалвания. Сега вече съдебното производство е прекратено на последна инстанция и договорът може да бъде сключен. Заради забавянето в сряда кабинетът измени решението си отпреди 7 години, за да отрази промените в наредбата за определяне на концесионното възнаграждение и в Закона за подземните богатства.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане