Какво се крие в сиренето
Евтините продукти с растителни мазнини стабилно завзеха пазара заради по-ниските им цени
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Биотехнолозите твърдят, че сиренето от мляко е еластично при рязане и натиск, с характерна гранулеста структура. А истинският кашкавал рядко се топи в ръцете, но се разлива при печене. Ако скоро не сте попадали на такива продукти, си има обяснение. Шансът ви е бил около 50:50 според официалната статистика и доста по-нисък по оценките на представители на бранша. Те смятат, че делът на продуктите с растителните мазнини е около две трети, или поне над 60%. А вероятността става пренебрежима, ако залагате на най-ниската цена в магазина.
Миграцията на потреблението към имитиращите сирене продукти е трайна и растяща. Ето и промяната в числа: 2008 г. общото в страната произведено "сирене" с растителна мазнина е 8.7 хил. тона, а 2014 г. 19.3 хил. тона, т.е. за шест години увеличението е близо 2 пъти и половина. В интерес на статистиката пазарът и на класическото бяло саламурено сирене също има ръст в този период, но направо микроскопичен - 18%. Обяснението на тенденцията е, че потребителят още търси ниски цени, а те са невъзможни, ако се ползва много мляко. Куриозно, но повечето производители твърдят, че правят само оригинално сирене, а вериги отчитат, че при тях имитациите или отсъстват, или са с незначителен дял. Излиза, че палмовите продукти са бизнес за шепа фирми и продажбите стават основно през заведенията за хранене. Това едва ли е така, но тъй като контролът на продуктите в търговските обекти отсъства, потребителят трябва сам да се ориентира.

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
45 коментара
Ако беше само сиренето, с мед да го намажеш. Ама то такова заглавие може да се напише и за колбасите, хляба и т.н.
Добре де, а защо синьото сирене е 12 лева, и то ли е фалшиво!
Мизерията е майка на ментето... А и кой е вложил в защита на оригинала?
В големите вериги има тави с ръчно написани етикети... И не,ква леля е "отговорна" кой етикет на кое сирене съответства... Ако съм производител на качествена стока НИКОГА няма да я продавам така! А и никога не си купувам сирене от супер-, хипер-, мега- маркети. Мерси, нямам им никакво доверие!
Малко интервалите Ви липсват в статията. А коментар 1 е абсолютно прав, че заглавието е приложимо за всичко. Ето нещо интересно в този дух.... :)
"Кренвиршите се борят със зъби и нокти, с рога и копита да бъдат причислени към храните съдържащи месо...!!!"
До коментар [#1] от "mitakk":
Ама то и фалшив мед се продава!
Абе каква мизерия, алчност е точната дума.Килограм сирене , истинско сирене е 10 лв в магазините на частните производители , разните малки независими мандри.В големите вериги варира от 6 лева за откровен боклук до 14-15 лева за уж по-високо качество.Чистата надценка е около 50%.Продукт с много висока добавена стойност.И дълги години, тоя пазар стоя ей така, печелеше си леко встрани.Без скандали , без полемики.Само един министър се опита да вкарва някакви смешни БДС-та, видяхме резултатите.
Дайте имена на фирми, марки, продукти, статистики. Кой лъже, кои продукти не отговарят на съдържанието... Как ще решим проблема, ако фирмите биват скривани дори от медиите?
Истината е в малките магазинчета, които продават само млечни продукти. Те обикновено са фирмен магазин на дадена мандра и при тях, ако има някаква машинация, просто никой няма да влезе повече там.
В Хипермаркета - куче влачи, диря няма ... всеки път е различно. И всеки влиза за различни неща и дори и едно от сирената да им е боклук, ще се купува друга стока.
И това не е само за сирене, и за месо и за всичко.
Евроатлантическата окупация докара народа до просешка тояга а цените до над средноевропейски, та принудиха българите да ядат боклуци и то с ясното съзнание че го правят.
Истината за бедственото положение в страната е ,че всичко в държавата се държи от стари комуняги и техните наследници ,всички свързани с кадрите на сарата БКП и ДС.България е единствената държава от съветския блок,която не извърши и най-малка ЛУСТРАЦИЯ И ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на обществото повече от 25 г. и още се ослушва и върти ,като обран евреин.С персонални подмени нищо не се получава ,защото на отиващия си комуняга -началник идват други двама от наследниците им.Затова ЕВРОСТАТ казва ,че да мръдне България напред ,трябва от управлението и властта да бъдат изгонени минимум един милион и полвина червени и агентурни бандита за период от минимум 35 год. и собственоста им НАЦИОНАЛИЗИРАНА до ШУШКА и по ФАМИЛИИ т.е.Истинска Лустрация по Германски опит и практика.Всичко друго е комунистическо АЛА-БАЛА.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.