Най-големият магазин на Carrefour се продава за 32 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Най-големият магазин на Carrefour се продава за 32 млн. лв.

В България допреди две години хипер- и супермаркетите на веригата бяха 21. Според сайта на Carrefour в момента те са сведени до седем - три хипермаркета в София (включително обявения за продан в The Mall) и по един в Бургас и Русе, както и по един супермаркет в София и Банско.

Най-големият магазин на Carrefour се продава за 32 млн. лв.

Обектът в Тhe Mall на бул. "Цариградско шосе" е топ активът на собственика на веригата - гръцката Marinopoulos

Боряна Генчева, Деница Симеонова
35933 прочитания

В България допреди две години хипер- и супермаркетите на веригата бяха 21. Според сайта на Carrefour в момента те са сведени до седем - три хипермаркета в София (включително обявения за продан в The Mall) и по един в Бургас и Русе, както и по един супермаркет в София и Банско.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Върху имота има ипотека на Уникредит Булбанк, затова интересът сред купувачите едва ли ще е голям.

Частeн съдебен изпълнител обяви за продажба най-големия хипермаркет на Carrefour ("Карфур") в България – в Тhe Mall на бул. "Цариградско шосе" в София. Наддаването за частта от сградата и земята на длъжника "КМБ България", която е 100% на гръцката Marinopoulos, ще започне от 32.3 млн. лева с ДДС, като оферти се подават до 9 май, а депозитът е 3.2 млн. лв.

Така веригата, която от над година изпитва финансови затруднения, затваря обекти, регалите са полупразни, сметките - под постоянни запори от доставчици и наемодатели, и срещу която има десетки дела за несъстоятелност, може да остане без най-големия си актив - магазина в мола. В апогея на растежа си към началото на 2014 г. гръцката компания имаше 21 обекта, сега са три пъти по-малко и са рекордно празни.

Какво се продава

На купувачи се предлага пакет, в който влизат хипермаркет от 15 хил. кв.м с търговска част 9 хил. кв.м, две лаборатории, пет складови помещения, техническо помещение, офиси и други, 9.54% от общите части на мола, една втора идеална част от реално обособена част от подземния паркинг, който е с обща застроена площ 32 252.4 кв.м, 57.26% идеални части от общите части на подземния паркинг заедно с идеални части от правото на строеж и 15.316% идеални части от парцела. При описа на имотите е установено, че във въпросния хипермаркет се намира електрозахранването на целия мол, пише в обявлението. Самият мол е собственост на друг гръцки инвеститор - фонда Assos Capital.

Върху предлаганите имоти има редица тежести, се уточнява в обявлението - договорна ипотека от 18.07.2011 г. към Уникредит Булбанк (според информация от Имотния регистър) и 20 възбрани (виж карето). Последната е заради която е обявена продажбата, но в обявлението на съдебния изпълнител не е посочено име. По информация на "Капитал" инициаторът вероятно е свързан с гръцката Marinopoulos.

Кандидати едва ли ще се появят, тъй като ипотеката на банката си тежи върху имота, и трудно някой ще плати 32 млн. лв. първо за имота, а после и неизвестно колко голяма сума (пак от порядъка на десетки милиони) към Уникредит Булбанк. На теория самата банка също, без да плаща, може да придобие активът, но не е ясно дали има такъв план.

Агресивно начало, траен залез

Carrefour в Тhe Mall е най-големият магазин на веригата в България. Той беше открит преди шест години, като по това време беше третият на веригата в страната - след първия в Бургас от март 2009 г. и втория от април 2010 г. в Пловдив. Хипермаркетът предлагаше над 50 000 хранителни и нехранителни стоки и в него работеха 400 души. Тогава българското дружество беше собственост на КМБ, в което 60% имаше гръцката Marinopoulos, а 40% бяха на Carrefour Marinopoulos - съвместна компания между същата група, но с директното присъствие на френската Carrefour. В средата на 2012 г. френската група се оттегли от съдружието. КМБ стана изцяло собственост на Marinopoulos, като продължи да държи франчайз правата на Carrefour за България, Албания, Босна, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

В Сърбия КМБ така и не влезе. В Албания купи местна верига, която според някои източници след време отново продаде на бившия собственик. Единственият Carrefour в Македония затвори преди два месеца. В средата на февруари стана известно, че за Гърция Marinopoulos са постигнали споразумение с местната компания Sklavenitis. Когато споразумението влезе в сила, ритейлърът Sklavenitis ще започне да управлява 33 хипермаркета Carrefour, които са генерирали оборот от около 325 млн. евро през 2015 г., или около една трета от приходите на Carrefour Marinopoulos. Sklavenitis ще инвестира в разширяване на мрежата от магазини около 600 млн. евро. Двете компании ще имат равен дял и брой членове в борда на директорите в смесеното дружество. Гръцката сделка обаче едва ли ще се пренесе и към България. Причината е, че Sklavenitis във веригата си Alfa-Beta си партнира с белгийската Delhaize, която почти панически се изнесе от България, като продаде "Пикадили".

В България допреди години хипер- и супермаркетите на веригата достигнаха 21. Според сайта на Carrefour в момента те са сведени до седем - три хипермаркета в София (включително обявения за продан) и по един в Бургас и Русе, както и по един супермаркет в София и Банско. Преди две седмици списъкът включваше още Carrefour във Варна и супермаркет в Бургас.

Всъщност обектът в бургаския мол е другият по-голям актив на "КМБ България". Справка в Имотния регистър показва, че в началото на януари тази година Банка "Пиреос" е наложила възбрана над хипермаркета. Отделно магазинът с площ 12.6 хил. кв.м и земята от 52.2 хил. кв.м са ипотекирани през юли 2012 г. към Алфа банк - клон България. През 2015 г. е направена възбрана от НАП, през март тази година в регистъра има вписване и на възбрана от "Трансимпорт", на която "КМБ България" вероятно е длъжник.

Смаляване

От месеци зареждането на веригата става все по-бедно като асортимент и количество, а с изчезването на клиентите идват и още беди: ниски обороти при постоянни разходи, залежаване и на наличните стоки. Според регистъра на "Капитал" КАПИ през 2014 г. "КМБ България" е имала приходи от 144.6 млн. лв. и загуба от 46.9 млн. лв. За предходната година резултатите са съответно 257.5 млн. лв. и 30.7 млн. лв. загуба. За последно дружеството регистрира печалба през 2010 г., която достига 217 хил. лв., а приходът е 147.8 млн. лв.

Към края на 2015 г. източници от сектора твърдяха, че гръцките собственици на потъващата българска верига са предприели опит да я спасят. По-конкретно като инжектират свежи пари в бизнеса си, приемайки в него нов съдружник. Това обаче не се случи, пореден изпълнителен директор напусна компанията и не е ясно дали тези намерения ще бъдат осъществени.

Гръцката Marinopoulos постепенно сви и останалия си бизнес в България. През юли 2015 г. полската група AmRest придоби от Marinopoulos Coffee Company бизнеса на Starbucks в две страни - пет заведения в България и 14 в Румъния. През 2013 г. гръцката група пък загуби франчайз обектите на Marks&Spencer, тъй като британската верига навлезе директно.

Задълженията на гръцкия франчайзьор

Според последния годишен отчет, качен в Търговски регистър, към края на 2011 г. дружеството "КМБ България" е имало инвестиционен и овърдрафт кредит с българска банка, срещу които са заложени продаваните сега имоти. Размерът на първия заем е 20 млн. евро, а падежът му е бил на 31 юли 2014 г. Овърдрафт кредитът е бил за 7 млн. евро и е бил дължим към 31 юли 2012 г. През ноември 2011 г. е сключен и договор за револвиращ кредит до 25 млн. евро, а крайният срок за погасяване на дълга по него е 30 юни 2016 г.

От документи в Търговския регистър се вижда, че през 2011 г. е учредена ипотека към Уникредит Булбанк. Според регистъра КАПИ дългосрочните задължения към финансови предприятия в края на 2014 г. са били 76 млн. лв., но в тях влиза вероятно и заемът за бургаския обект.

Статията е обновена в 17:28ч. на 29.03.2016 г.

Върху имота има ипотека на Уникредит Булбанк, затова интересът сред купувачите едва ли ще е голям.

Частeн съдебен изпълнител обяви за продажба най-големия хипермаркет на Carrefour ("Карфур") в България – в Тhe Mall на бул. "Цариградско шосе" в София. Наддаването за частта от сградата и земята на длъжника "КМБ България", която е 100% на гръцката Marinopoulos, ще започне от 32.3 млн. лева с ДДС, като оферти се подават до 9 май, а депозитът е 3.2 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев

  Когато дължиш сто долара, това е твой проблем. Когато дължиш сто милиона, това е проблем на банката.

 • 2
  marksman avatar :-|
  marksman

  Сега е момента "гръцката Marinopoulos" да се похвалят меринджеите от къде ги откраднаха.

 • 3
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  едва ли Карфур някога някъде по света са преживявали такова унижение, както сега им се случва в България

 • 4
  authorless avatar :-|
  authorless

  Веригата е на издихание това е ясно, но какво се случва с служителите. Последно затвориха 2 магазина във Варна и Бургас, и още няколко в други градове. Хората си чакат заплатите и обезщетенията с месеци, но уви. Пари няма. Няма и във фирмата. Всички обороти, колкото и малки да са, се превеждат от служите на магазините, не инкасо, от даден банков клон/ превоз може да е такси, личен автомобил и дори масов градски транспорт до клона на банката/ на трета страна. Независима фирма, която се разпорежда с финансите на дружеството. Използват се за разплащане само с доставчици, които работят в момента с Карфур. Те пък разбира се се броят на пръстите на едната ръка. Пари за служителите няма. Няма пари за наемодатели и комунални услуги и др. Една от причините тихо мълком да затворят магазина в Гранд Мол Варна. Справка на сайта на правосъдното министерство показва 88 дела по производство по несъстоятелност http://ispn.mjs.bg/MJ/ispn.nsf/indexPublic.xsp?page=searchDeb и още не се знае колко граждански дела от служители и бивши такива на КМБ България ЕАД. Защо управата на милата ни татковина, позволява да се източва по този начин държавата по подобен на КТБ начин, а парите да отива в съседна Гърция, която до скоро образува отново много голям срив в икономиката ни с затварянето на границата, макар и не пряко!

 • 5
  iliyan_slavov avatar :-|
  Илиян Славов

  Що за глупост пише в тази статия - "Кандидати едва ли ще се появят, тъй като ипотеката на банката си тежи върху имота, и трудно някой ще плати 32 млн. лв. първо за имота, а после и неизвестно колко голяма сума (пак от порядъка на десетки милиони) към Уникредит Булбанк."

  Абсолютно невярна информация.
  Който иска да си купи имота ще си плати само 32-та милиона, оттам нататък частния съдебен изпълнител ще се оправя(което в случая означава, че ще ги изплати на банката, и ако остане за другите). • 6
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#5] от "Илиян Славов":

  "Последната е заради която е обявена продажбата, но в обявлението на съдебния изпълнител не е посочено име" - ако това е вярно, понеже наистина в обявлението не е посочен взискателя, то ипотеката си остава.

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  Когато имаш клиенти с най - ниската покупателна способност, не само в ЕС но и в цяла Европа/с изключение на Молдова/, няма как стратегията ти да е печеливша. Просто потреблението е недостатъчно. При франчайза подобни неща се случват. Жалко. Конкуренцията намалява. Дори ПЕНИ/верига от ниския ценови сегмент/ не можа да издържи и се оттегли.

 • 8
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Така ще е като 80% от Българското население получава заплати до 600лв/месец =) =). 20% "Средна Класа" няма как да движи Икономиката на цяла държава..... http://www.blitz.bg/news/article/388931

 • 9
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  До коментар [#6] от "jordani":

  Нищо не си остава. Имот, купен на публична продан, се придобива чист от ипотеки - те се заличават след вписване на постановлението за възлагане. А ипотекарният кредитор е присъединен по право взискател към изпълнителното дело, с право на предпочтително удовлетворение от цената на имота. Т.е. банката с ипотеката ще си получи парите първа преди другите кредитори.

 • 10
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#9] от "tougherty":

  В дълбока грешка сте - прочете пак ТЗ и ЗЗД.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK