Сделките за тримесечието: имоти, фондове и Пеевски

Все още преобладават местните купувачи и отсъстват големи продажби

Най-големият бизнес, който е с нов собственик през тримесечието, е "Техномаркет"
Най-големият бизнес, който е с нов собственик през тримесечието, е "Техномаркет"    ©  Надежда Чипева
Най-големият бизнес, който е с нов собственик през тримесечието, е "Техномаркет"
Най-големият бизнес, който е с нов собственик през тримесечието, е "Техномаркет"    ©  Надежда Чипева
Оживление имаше при недвижимите имоти - продадоха се хотели, търговски и логистични площи.

Обобщението от 30-те сделки, направени през първите три месеца на годината, звучи така: продават се имоти, инвестиционни фондове взимат дялове в IT и други компании и Делян Пеевски купува или мести активи.

Продължава и старата тенденция - да преобладават българските купувачи, като чуждите не са съвсем изчезнали - около една трета от сделките са придобивания на външни инвеститори. Сред тях обаче липсва голяма сделка, ако изключим договорената миналата година продажба на клона на Алфа банк и все още неприключилата покупка на "Токуда" и "Сити клиник" от турската "Аджъбадем".

За разлика от началото на миналата година няма големи сделки дори и за мащабите на местния пазар. Малките размери определят и преобладаващо местния интерес, макар че не липсват и външни купувачи в традиционно атрактивни сектори като информационните технологии.

"Началото на годината не е толкова обещаващо колкото миналата година", посочва управляващият директор на "Райфайзен инвестмънт" за Югоизточна Европа Юлиан Гиков. "Сделките са основно малки, особено в IT сектора", обяснява той и допълва, че големи прехвърляния едва ли ще има и за първото полугодие.

Пеевски и Сталийски купуват

Най-големият бизнес, който е с нов собственик през тримесечието, е "Техномаркет". Макар да твърдеше, че няма да прави повече бизнес в страната, преди дни Делян Пеевски приключи покупката на мажоритарен дял във веригата. Цената не е известна, но дружеството е с годишни приходи от около 500 млн. лв. Това е най-голямата официална собственост на депутата от ДПС, ако не броим "Булгартабак", където той е сочен за скрит основен акционер. В таблицата се вижда изтеглянето от светлия му пакет от 5% в холдинга, но купувачът е отново свързана с него дубайска офшорка. И в двете приключени сделки - за търговеца на техника и за цигарения пакет - продавач е Едоардо Миролио. Той влезе в тях покрай КТБ - в първия случай, като опита да спаси част от депозитите си, а във втория - заради миналото си инвестиционно партньорство с Цветан Василев.

Иначе през периода Пеевски не приключи сделката за фалиралия "Химко" и обяви, че няма да купи "Канал 3".

Пак покрай спасяване на депозити от фалиралата КТБ идва и поредното премятане на активите на бившия стъкларски завод "Рубин". Активите на плевенската фабрика през търг на съдебен изпълнител отидоха в новорегистрирана компания, зад която според източници отново стои Александър Сталийски. Той и съпругата му Виолета Сечкова цедираха депозитите си от 30 млн. лв. на дружество, което придоби контрола над завода.

Другата смяна на собственост, свързана с КТБ - оръжейният завод "Дунарит", не беше приключена през първите три месеца заради КЗК.

При имотите - и местни, и чужди нови собственици

Другата белязала изминалите три месеца тенденция беше активизирането на сделките с по-големи имотни активи, отчитат от консултантската компания Entrea Capital. През януари лондонският фонд Revetas Capital придоби оценявания от пазара на 50-60 млн. евро проект Sofia Airport Center, а ирландската Avestus Capital Partners стана 100% собственик на Mall Plovdiv, като изкупи оценявания на около 50 млн. евро 50%-ен дял на GE Capital Real Estate. Retail Park Plovdiv също смени собствеността си и вече е част от портфолиото на контролираната от група "Химимпорт" верига "Баумакс".

В големите сделки в имотния сегмент от началото на годината се нарежда и придобиването на свързаните помежду си хотели на Златни пясъци "Обзор" и "Изгрев" от Григор Фиданов, който вече има четири други обекта в курортния комплекс, а с покупката се превръща в най-големия хотелиер на Северното Черноморие. С хотелиерския бизнес е свързана и покупката на терен в София от строителна компания "Маркан", която ще изгради там два обекта под брандовете Novotel и ibis. В началото на годината стана ясно, че групата около основателите на "Винпром Пещера" е придобила и контролно участие в столичния Radisson Blu. Продавач е Спас Русев, който по-рано се раздели и със собствеността в Hilton, като купувач отново беше дружество на пловдивската група.

Извън двете описани тенденции един от основните двигатели на активността на M&A пазара остават местните инвестиционни фондове BlackPeak Capital, Empower Capital и NEVEQ II, които управляват европейски средства по програма JEREMIE. Фондовете трябваше да изградят инвестиционните си портфейли до края на 2015 г., като впоследствие BlackPeak Capital и Empower Capital получиха още шест месеца, така че активната им работа в тази посока продължава. На тях се падат четири от сделките през тримесечието.

Накъде гледат инвеститорите

Според консултантите имотният пазар ще остане в полезрението на инвеститорите и през останалата част на годината. "Повечето сегменти вече се раздвижват – от офиси, през логистични центрове и логистични бази, та до туризма", отбелязва Гиков. В първите два силен двигател е развитието на аутосорсинг индустрията в България, като за положителните очаквания по отношение на логистиката допринася и доброто развитие на транспорта в страната. Атрактивността на туристическия сегмент расте покрай очакванията за силен летен сезон и събитията в Турция, обяснява той.

Извън това прогнозата му е за движени от процесите по консолидация сделки в телекомуникационния сектор, както и на енергийния пазар в сегмента ВЕИ активи.

"Теоретично производството е най-атрактивният за външните инвеститори сектор, но той е доста раздробен и множеството малки компании в него по-трудно попадат в радара", посочва още мениджърът от "Райфайзен инвестмънт".

Консултантите от Entrea Capital от своя страна прогнозират активност през следващите месеци и в хранително-вкусовия сектор, здравеопазването и информационните технологии, където в началото на годината френски инвеститори намериха FynAnalitica (придобита от BISAM) и системния оператор "Инфопартнерс" (купен от Atos).

С информационните технологии като двигател на пазара са свързани и очакванията на адвокатска кантора Wolf Theiss. "България отбеляза много силна година за M&A пазара, движена основно от технологиите", коментира в годишния обзор на кантората за развитието на пазара през 2015 г. съдружникът Ричард Клег. "Активността е висока, като по-малки американски и британски компании за инвестиции в рисков капитал, които преди може да не са разглеждали България, сега гледат към базирани в страната дружества. Това оказва положителен верижен ефект и върху някои от по-големите, установени софтуерни IT компании", отбелязва той.

Потенциално най-голямата сделка за годината, в случай че бъде завършена, ще е за БТК. На организирания през есента на 2015 г. търг Спас Русев предложи 330 млн. евро за телекома, но покупката се забави спрямо първоначалния план и вероятно ще приключи през април. Препродажбата, дори и да стартира тази година, е по-вероятно да е топ сделката на 2017 г.