С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 4 апр 2016, 17:28, 10152 прочитания

КЗК се направи на съд и зае страна в битката за "Дунарит"

С безпрецедентно определение регулаторът блокира опита на Цветан Василев да продаде оръжейния завод на конкурента му "Емко"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) почти пое ролята на съд в объркания казус с контрола над оръжейния завод "Дунарит", като даде силно рамо на една от страните в спора. С безпрецедентно определение, сериозно надхвърлящо мандата на антимонополния орган да изследва пазарните ефекти от сделки по сливания и придобивания, той отказа да разглежда искането на "Емко" да купи "Дунарит", докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на продаваното дружество. Така реално КЗК се захваща с несвойствената дейност да защитава права и интереси на акционери, вместо да следи за пазарната конкуренция.

Ефектът от определението е, че се блокира опитът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да продаде оръжейния завод, след като чрез увеличение на капитала на прекия акционер в "Дунарит" - "Кемира", той успя да избяга от запорите на синдиците на фалиралата банка. Същевременно КЗК реално влиза в услуга на бившето доверено лице на Василев Бисер Лазов, който от затварянето на КТБ води война за овладяване на контрола над завода. Той се приема за част от лагера на депутата Делян Пеевски, който в средата миналия месец финализира покупката на 50% от "Техномаркет България" от бизнесмена Едоардо Миролио. Според запознати сделката е включвала и продажба на вземането от "Дунарит", където след цесии неговото дружество "Е. Миролио" е най-голям обезпечен кредитор с около 25 млн. евро вземания.


Комисия за защита на КОЙ

Определението на КЗК е куриозно по няколко линии. На първо място, то е прецедент в практика на регулатора. Досега комисията не се е позовавала на цитирания в случая законов, член - "може да спре производството, когато окончателното й произнасяне зависи от решаване на въпрос или спор от компетентността на друг орган". Затова и дотук няма никаква практика как и при какви случаи трябва да се изчакват други решения.

Освен това сегашното поставяне на трупчета на сделката за "Дунарит" напълно противоречи на досегашната практика на комисията, която безкритично е одобрявала много други искания за концентрация въпреки висящи спорове. Така например в началото на годината КЗК одобри набързо искането на фирмата на Пеевски "НСН инвестмънт" да придобие контрол в "Техномаркет България", въпреки че върху акциите на Миролио и на другите големи акционери имаше запори от синдиците на КТБ по бъдещи отменителни искове, с които те възнамеряват да претендират контрол над дружеството. Последната сделка за смяна на контрола в БТК също получи зелена светлина въпреки купищата запори по веригата на собствеността, включително и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и НАП, и висящият спор с един от акционерите.
В определението си КЗК не дава детайли защо този път е решила да се поинтересува от инвеститорските права на офшорката от Британските Вирджински острови EFV International Financial Ventures, която в писмо до регулатора обяснява, че без нейно съгласие надолу по веригата на собствеността е изгубила непрекия си контрол над "Дунарит", за което е завела и дело в Софийския градски съд."Макар тази промяна да не изменя параметрите на сделката, нито засяга купувача на дяловете, наличието на съдебен спор относно заявения в Уведомлението пред КЗК контрол върху обекта на придобиване е от естество да измени съществено оценката на Комисията, в случай че И Еф Ви спечели тези дела и впоследствие реши да отмени (..)*. За такова намерение на И Еф Ви говори посочената в исковата му молба до СГС информация, според която (..)*. При този сценарий евентуалното безусловно или условно разрешение на сделката от страна на КЗК може да увреди правата на И Еф Ви, за които дружеството търси защита по съдебен ред", се казва в определението на КЗК. Скритите пасажи са заличени от регулатора като търговска тайна.

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев отказа коментар, така че не е ясно дали ще обжалва определението.

Шизофренният инвеститор

Откриването на този фронт от страна на EFV обаче също е странно. Структурата на собствеността в "Дунарит" върви по линията "Кемира", което доскоро беше 100% на "Хедж инвестмънт България", в което пък акционери са EFV (90%), КТБ (малко под 10%) и Бисер Лазов (1 акция). "Хедж инвестмънт България" е кредитополучател на КТБ и по тази линия в края на 2015 г. банката се сдобива със запор върху дела в "Кемира" за 35 млн. евро необслужван кредит, наложен чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Това, което EFV атакува пред съда и пред КЗК, е увеличение на капитала на "Кемира", чрез което през февруари делът на "Хедж инвестмънт България" пада до 9%. Като нов съдружник се появява неизвестното дружество ТМН, което се управлява от Иван Езерски. Тъй като капиталът на "Кемира" дотогава е 5 хил. лв., чрез увеличение с 50 хил. лв. реално контролът се променя. Сделката получава одобрението от Асен Бабански, който като управител на "Кемира" приема новия съдружник, а като изпълнителен директор на "Хедж инвестмънт България" подписва и решението на собственика.

Така чрез увеличението на капитала влиза нов собственик, без никакви тежести и вероятно именно той е продавач по планираната сделка с "Емко". От документите по вписванията става ясно, че името и адресната регистрация на Иван Езерски съвпадат с тези на Даниела Езерска - изпълнителен директор на оператора на телевизионния мултиплекс "НУРТС диджитъл". Друга линия, по която сделката води към компаниите около КТБ и Цветан Василев, е адвокатът, направил вписванията в Търговския регистър. Както при смяната на собствеността на ТМН, така и при увеличението на "Кемира" това е Димитър Алабаков. От септември 2014 г. той е в борда на "ПланаСат" - дружество, което беше обособено от активите на НУРТС.

В определението на КЗК сe твърди, че EFV не е одобрявало тези действия и атакува увеличението на капитала. Това обаче е необяснимо, защото паралелно с войната около "Кемира" в Търговския регистър са вписани промени по партидата на "Хедж инвестмънт", чрез които Бабански запазва поста. Така поне според представените решения и пълномощни офшорният собственик не изглежда да е в конфликт с хората, управляващи българските компании около "Дунарит", и да води дела срещу тях.

Офшорката с две лица - ту Лазов, ту Василев

На какво се дължи това противоречие не е ясно, но EFV има богата история на опити някой да й се представи за собственик. Още през лятото на 2014 г. малко след затварянето на КТБ Бисер Лазов се опита да впише себе си и свои фирми в борда на "Хедж инвестмънт", като представи решения, взети с пълномощно на EFV от 2011 г., да
го представлява Венета Николова (един от разбунтувалите се заедно с Лазов мениджъри на фирми, кредитирани от КТБ). Тогава решението не беше вписано заради квесторите на банката, които настояваха, че банката като акционер не е била поканена. Лазов обаче успя да се впише като управител на "Кемира". В началото на 2015 г. Василев си върна контрола и дори "Дунарит" се вля в групата компании, които Пиер Луврие заяви, че купува от банкера. Тогава Лазов се опитваше да спре вписванията на Василев с документи, че EFV вече не е собственик и делът е продаден на JTI Participation от Кюрасо. Основният документ е писмо от самия купувач до тогавашния изпълнителен директор на "Хедж инвестмънт" от 18 юни 2014 г., че от септември 2013 г. той е собственик и моли да бъде вписан в акционерната книга.

Сега при вписванията по партидата на "Хедж инвестмънт" са представени пресни пълномощни от EFV. Нищо не пречи пред съда и пред КЗК обаче офшорната компания да е била представлявана и от някой друг, което, както се вижда в миналото, не е рядкост за нея. Кой и защо седи зад тези действия не е ясно, но явно цели да развали сделката на Василев. Логичният заподозрян естествено е Лазов като изпълнител на волята на Пеевски. Вече в няколко свои изказвания Василев споменава "Дунарит" като един от активите, който му е бил поискан от депутата преди техния разрив, довел до краха на КТБ. Освен това медиите на Пеевски в понеделник атакуваха "Емко", като го намесиха в течащата в "Кинтекс" проверка на ДАНС.

Действията на синдиците на КТБ също са насочени срещу сделката, като те са завели три различни дела по темата, включително и неуспешен опит да спрат вписването на увеличението на капитала на "Кемира". Представителят на КТБ е гласувал и против новия борд на "Хедж инвестмънт България"
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Даниел Алексиев, Райфайзенбанк: Удобното банкиране не е задължително по-скъпо 1 Даниел Алексиев, Райфайзенбанк: Удобното банкиране не е задължително по-скъпо

Според експерта по дигитално банкиране България е подходящ пазар за тестване на технологични иновации

26 май 2019, 895 прочитания

Оръжеен търговец инвестира 14 млн. евро в завод за преработка на плодове и зеленчуци 1 Оръжеен търговец инвестира 14 млн. евро в завод за преработка на плодове и зеленчуци

"Балкан агрикалчарал", собственост на иракчанина Муханнед ал-Науаими, вече има фабрика за доматено пюре край Пазарджик

26 май 2019, 1634 прочитания

24 часа 7 дни

26 май 2019, 80705 прочитания

26 май 2019, 16072 прочитания

26 май 2019, 3262 прочитания

26 май 2019, 2736 прочитания

26 май 2019, 2156 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Лекторите на DigitalK 2016: Александър Зумдиек

Управляващ директор на акселератора Techstars METRO Accelerator в Берлин

Новата дигитална война

След ограничаването на Huawei битката за търговско надмощие между САЩ и Китай вече вещае нова технологична Желязна завеса

И да паднат, и да бият...

Няколко дни преди края на кампанията за европейските избори победителят не е ясно очертан, но вече са ясни някои от промените, които ще настъпят след това

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Градът е сцена

Международната програма на "Варненско лято" и "Световен театър в София"

По пътя с Инге Морат

Първата голяма ретроспективна изложба на австрийската фотографка е в италиански замък