"София тех парк" продължава да сменя директори

След тази рокада всички управляващи техпарка са назначения на Министерството на икономиката

В момента се подготвя процедурата по избор на оператор за стартъп инкубатора в парка и до седмици ще бъде обявен търгът
В момента се подготвя процедурата по избор на оператор за стартъп инкубатора в парка и до седмици ще бъде обявен търгът    ©  Цветелина Белутова
В момента се подготвя процедурата по избор на оператор за стартъп инкубатора в парка и до седмици ще бъде обявен търгът
В момента се подготвя процедурата по избор на оператор за стартъп инкубатора в парка и до седмици ще бъде обявен търгът    ©  Цветелина Белутова
Министър Лукарски вкарва в борда спорен директор на държавни транспортни фирми, последно управлявал дружество при кабинета "Орешарски".

В директорския състав на държавното дружество "София тех парк" за по-малко от месец излязоха двама и влязоха трима нови членове. На събрание на акционерите на 30 март са гласувани оставките на досегашния изпълнителен директор Елица Панайотова и Евгени Ангелов, икономически съветник на президента. Едновременно с това влиза и нов член – Пламен Накев, който има престой (често спорен) в много държавни дружества, като последното му назначение е при кабинета "Орешарски". От Министерството на икономиката не отговориха на въпроса за промяната в ръководството.

Икономически изгодно

С рокадите техпаркът се превръща в лична територия на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Излизат хората, движили проекта още от неговия зародиш - Елица Панайотова и Евгени Ангелов. На мястото на Ангелов влиза новото назначение на икономическото министерство - Пламен Накев. Според архива на "Капитал" последният е бил главен счетоводител на фалиралата авиокомпания "Балкан", като три пъти е уволняван от нея, като е влизал и в съвета на директорите в периода 1997-1998 г. Бил е в ръководството на "Летище София" до 1998 г. Според публикации в медии през 2003 г. Накев оглавява Ръководство въздушното движение (РВД). По времето на кабинета "Орешарски" за няколко месеца е изпълнителен директор на държавната "Академика 2011", назначен от спортния министър от ДПС Мариана Георгиева.

В началото на март към управлението на парка с директно назначение от Министерството на икономиката се присъединиха още двама членове – Йолиан Иванов и Цветомира Лачева. Иванов е работил за държавни структури, но и за американски инвестиционни банки и фондове (Nova Capital, The Collins Group, Fidelity Global Group). Той е инженер от Техническия университет. Лачева до момента е участвала в различни проекти за насърчаване на регионално развитие, малки и средни предприятия и инвестиции. Работила е за "Отворено общество", програма ФАР, завършила е икономика в Свищов, владее слабо английски, пише в биографията й.

След рокадите от март единственият останал "стар" член на съвета е Филип Кирев - главен секретар на СДС и началник на политическия кабинет на Лукарски.

Според източници, близки до дружеството, ще продължи търсенето на пети член за управителния съвет и втори изпълнителен директор на "София тех парк".

Движение в техпарка

В момента се подготвя процедурата по избор на оператор за стартъп инкубатора в технологичния парк. Очаква се до няколко седмици да бъде обявен търгът за такъв, като вече има чернова на критериите за избор на бъдещия мениджър, твърдят източниците. Първоначалната идея е да се направи опит да бъде привлечена компания с международен опит в подобни проекти.

Преди около две седмици бяха гласувани и разпратени типовите договори за наем в инкубатора, но по информация на "Капитал" голяма част от поканените стартиращи компании намират цените за високи. Поставените условия бяха 6 евро за кв.м (плюс 2 евро такса поддръжка) на месец, като за стартъп компаниите има отстъпки (около 50%). Цените и условията няма да бъдат променяни, категорични са от управата.

В лабораторния комплекс на технологичния парк засега няма особено движение. Очаква се до средата на този месец Сдружението за научноизследователска и развойна дейност, управляващо комплекса, също да има нов състав и вероятно план за това как и от кого ще се ползват лабораториите. До момента в управителния му съвет влизат петима членове, сред които един представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятие и собственик на консултантска фирма с над 40 договора по европейски проекти зад гърба си, сочи справка в регистъра ДАКСИ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 2
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Нашите хора са експерти по всички въпроси. Завършили в Свищов, владеещи слабо английски, уволнени от Балкан - какви биографии само!

 • 3
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  умрЕ и тоя парк.
  никоя от големите ИТ компании от нас няма да се замеси там по никакъв начин.
  Накрая от много акъл ще раздадат помещенията под наем на дребни търговци от хранително-вкусовата промишленост и всичко ще приключи

 • 4
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Капитал, не е зле да изловите дипломата на Лукарски от СУ. Няма да Ви е безинтересно. Момчето е било на поправки. Класическо обезглавяване на един успешен проект. Иновативните фирми са чувствителни към министри без знания, които са политически свързани с ДПС.

 • 5
  xyha avatar :-P
  xyha

  Направиха го с обществени пари , ще го фалират за няколко години , и кат Балкан на некой от народа за безпари .

 • 6
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Хубава работа, ама държавна :-)

 • 7
  kkozarev avatar :-|
  Kamen Kozarev

  Абе чудя се от Уолтопия защо не са реагирали?

 • 8
  flagstone avatar :-?
  flagstone

  Все още не знам ква роля ще играе този Тех Парк... Наука е мн общо казано - каква точно? Или тва ще е поредния клинико-диагностичен / in vitro център? Ако е фундаментална наука - тези компании, които се канят бг ли са или чужди? Кои пък чужди ще развиват наука тук? И тва ръководство: 1во, че е от хора икономисти, чиито образование и CV са незавидни, 2ро - кво разбират от наука и 3то - кого ще изберат за ползване на лабораториите? А самите лаборатории, кой ще ги "обзавежда"? Ако се ползват от българи - кои от тях въобще могат / знаят как се използва техниката? Мислите, че тва е бял кахър? Лъжете се, много даже...

 • 9
  Slick avatar :-|
  Slick

  Предизвестената смърт на един иначе приличен проект. Все пак, имаме държава намесена. Дайте го на частна концесия и гледай тогава.

 • 10
  v_iliev avatar :-(
  V.Iliev

  До коментар [#8] от "flagstone":

  Табелката на София ТехПарк е "за наука и иновации". По съдържание е бизнес център, каквито знае да строи Плевнелиев. Някой съветник му е казал, че като направи стаи, те сами ще се напълнят с наука и иновации.
  Концепцията е сбъркана!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал