"Градус" ще произвежда и колбаси от свински меса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Градус" ще произвежда и колбаси от свински меса

"Градус" ще произвежда и колбаси от свински меса

Компанията откри нов завод в Стара Загора за над 15 млн. лв.

Мара Георгиева
19386 прочитания

© "Градус"


Един от най-големите производители на пилешко месо и изделия от него - "Градус", навлиза в нов сегмент - колбаси и деликатеси от червени меса (свинско, говеждо). Компанията откри изцяло нов завод към стария си в Стара Загора, като в него са инвестирани над 15 млн. лв.

Пред "Капитал Daily" Иван Ангелов, съсобственик на "Градус", обясни, че инвестицията е финансирана изцяло със собствени средства. Освен това продуктите ще са и с изцяло нов бранд - "Аз ям". Производството се простира на 16 хил. кв.м разгъната площ, а капацитетът е 50 тона готова продукция на ден. В новия завод ще бъдат открити 200 работни места. През 2015 г. служителите са били около 450.

В съобщение от компанията обявиха, че "предприятието е оборудвано с модерна техника, притежава системи за опаковане в модифицирана газова среда, които удължават срока на годност на продуктите, както и метал детектори, следящи за сигурността и безопасността на продукцията".

Нов бранд на пазара

Произвежданите продукти ще се предлагат под нова марка - "Аз ям", коментира за "Капитал Daily" Гергана Лукова, маркетинг директор. По думите й на пазара вече се предлагат кренвирши с новия бранд, а следващият продукт ще са надениците. Цялата гама ще включва около 10 продукта от всички категории – варено-пушени, деликатеси, шунки, пастети, трайни и полутрайни, сурово-сушени, които ще бъдат представяни постепенно.

"Решихме да се включим в силно конкурентния пазар на продукти от червени меса, защото смятаме, че сме натрупали достатъчно и производствен, и маркетингов опит за това", обясни Лукова. И уточни, че налагането на новата марка ще стане чрез силна рекламна кампания по всички възможни канали – телевизия, радио, печат, социални мрежи и други.

Продажбите на преработени меса в страната за 2014 г. се оценяват на 672 млн. лв., а в сектора са работили 184 фирми, по данни на "Регал 500". Колбасите имат 72% дял в стойност и продажби за 585 млн. лв. Сушените, пушените и варените меса са с 15% дял (100 млн. лв.), а приготвените храни - 13% (87 млн. лв.). Експортът в категорията е символичен - едва 2.8% от всички продажби. Последният отчет на "Градус" е за 2014 г., като тогава има спад на приходите и печалбата.

Мащабният бизнес на братята

Старозагорската група "Градус" – собственост на братята Иван и Лука Ангелови, започват бизнеса си в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Днес "Градус" включва фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. Около 50% от продукцията е за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета, пилешко месо. По данни на дружеството "Градус" е с най-голям пазарен дял и при пилешкото месо, и при колбасите от пилешко.

Сред бизнесите на двамата братя са и фирмата за слънчогледово олио "Бисер олива", винарската изба "Анжелус естейт", синът на Иван Ангелов - Ангел, беше акционер за кратко в търговската верига "Пикадили". Ангелови инвестират и в здравния сектор - братята са основни акционери в "Сити клиник", която купи и кардиоклиника в Бургас, имат и медицински център във Варна.

В миналото те бяха сочени за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. "Градус" се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите магистратски комплекси в Приморско.

Един от най-големите производители на пилешко месо и изделия от него - "Градус", навлиза в нов сегмент - колбаси и деликатеси от червени меса (свинско, говеждо). Компанията откри изцяло нов завод към стария си в Стара Загора, като в него са инвестирани над 15 млн. лв.

Пред "Капитал Daily" Иван Ангелов, съсобственик на "Градус", обясни, че инвестицията е финансирана изцяло със собствени средства. Освен това продуктите ще са и с изцяло нов бранд - "Аз ям". Производството се простира на 16 хил. кв.м разгъната площ, а капацитетът е 50 тона готова продукция на ден. В новия завод ще бъдат открити 200 работни места. През 2015 г. служителите са били около 450.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
  • 1
    dragozow avatar :-|
    dragozow

    На тези всичко им е гадно, скоро и свинското ще е без месо.

  • 2
    morimus.funereus avatar :-|
    morimus.funereus

    Едва ли ще пуснат нещо различно от поредните боклуци от смляна мърша с консерванти и оцветители.
    Докога ще ни лъжат, че не може да се произвеждат колбаси без натриев нитрит? В Италия и Испания лично с очите си съм виждал и съм ял от техните колбаси без никакви консерванти. Те по-глупави ли са от нас, че да рискуват здравето на потребителите си, ако наистина беше толкова опасно, както се твърди у нас от псевдоразбирачите?

    Ето примери:
    http://www.palacios.es/p/chorizo
    http://www.biobardales.com/es/productos.php

  • 3
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto

    Натриев нитрит ние ползвахме още навремето с дядо ми когато правехме луканки само от прасетата на двора

  • 4
    morimus.funereus avatar :-|
    morimus.funereus

    До коментар [#3] от "Pronto":

    Вкъщи всеки е свободен да слага каквото иска. При домашното производство може и да има смисъл заради хигиената, не съм специалист. Въпросът е че щом някои западни производители не слагат, значи няма нищо страшно да не се сложи консервант. Но нашите не могат да си го позволят, защото тогава няма как да скрият вкуса и цвета на 20-годишната мърша. Трябва да се спазват високи стандарти на хигиена и да се ползва само пресно месо, което да се обработва веднага.

  • 5
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto

    Качеството на саламите е отвратително. По-отвратително е само това, от което се правят. Бррр. Но натриевият нитрит е най-малкият проблем.

  • 6
    izd58309978 avatar :-(
    izd58309978

    На снимката е машина наречена "Шприц", с която се вкарва вода примесена с протеин и консерванти в месото. Добър пример какво правят Градус с пилешкото.

  • 7
    zlatoronka avatar :-|
    zlatoronka

    До коментар [#4] от "morimus.funereus":

    Първо - не е много коректно да се пускат линкове към произвдители, които произвеждат био и натурални продукти и по този начин да се обобщава. При био продуктите има стандарти и норми, които задължително се спазват. Хубаво е да се даде и цената на един такъв био продукт, само за сравнение. За инфо - и в България има производители, които не влагат нитрит, но нали е важно да има хейт, как всички ни тровят. И след като сме на вълна Испания и как всичко е прекрасно, имам един въпрос - защо в Испания масово се влага (и се етикетира) оцветителя Е 124, който е забранен в ЕС?
    Второ - нитрит не е забранено да се влага. Нито се влага, защото е лоша хигиената, още повече защото се използва "20-годишна мърша". С нитрит няма да коригираш вкуса на готовия продукт. Нитрита е консервант, който предпазва месото от развала, който стопира гранясването на мазнините, стабилизира цвета на месото. Нитрита може да се замени, но тогава други капацитети като теб ще ревнат, че слагат целина в луканките.

  • 8
    undostres avatar :-|
    undostres

    До коментар [#7] от "zlatoronka":

    Първо - кой обобщава? Къде виде "обобщение"? Може би във фантазията ти? Дадох пример за фирми, които не влагат консерванти, което значи че може и да не се влагат такива, не съм казал че е масово или че преобладават. Чети по-внимателно следващия път за да не се излагаш.
    Много ясно че като не влагаш консерванти ще напишеш на етикета че е натурален продукт. Невлагането на консерванти, оцветители и др. боклуци автоматично прави от всеки продукт натурален. Цената на натуралните продукти е идентична или близка с цената на продуктите с консерванти, това може да се види от линка който съм дал. А и каква връзка има цената тука?
    За инфо - кой производител в България не влага консерванти в колбасите? Аз съм дал конкретни доказателства за думите си, твоето са празни приказки.
    И няма никаква вълна Испания в случая, така че кой какво влага има нулево значение.
    Второ - кой къде е казал че нитритите са забранени? И кой те излъга че не се влагат, за да скрият цвета на старото месо? Каква целина бълнуваш, ходи се прегледай при чичо доктор.

  • 9
    zlatoronka avatar :-|
    zlatoronka

    Първо - никой не ме е излъгал, че нитрита "крие" цвета на месото. Без нитрит всяко месо претърпяло обработка, ще има зелен, кафяв или друг цвят, а не естествения си червен. Защо и как - има достатъчно литература, която чака да бъде прочетена. Второ - 90% от фирмите, които заместват нитрита, използват екстракт от целина в комбинация със Staphylococcus. Но тъй като в БАБХ работят тесни специалисти, които не знаят и две думи на английски, карат фирмите да етикетират "целина", понеже било алерген! Трето - преди 6 години, една българска фирма пусна на пазара точно такива продукти. Четвърто - всички оцветители, които са разрешени за влагане в храни са натурални. И познай - дори в натуралните продукти има оцветители, но те не се етикетират, тъй като се водят foodstuff. И още нещо бонус - няма, повтарям няма колбас на пазара, където и да е било в света, който да не съдържа нитрит - било то био, органик или натурален. И знаеш ли защо - защото месото, само по себе си съдържа нитрит. Сега да ходя ли на доктор?

  • 10
    undostres avatar :-|
    undostres

    До коментар [#9] от "zlatoronka":

    И сама казваш, че с него се стабилизира цвета на месото, после твърдиш, че никой не иска да прикрие старото месо с него. Ами има разлика в цвета на старото месо и пресното, ако не си виждала. Точно затова и се влага, за да не изглежда още по-старо като постои малко.
    Какви целини, какви 6 години, какви натурални оцветители и естествени нитрити в месото, какви несвързани неща ми пишеш, просто дай имена на конкретни фирми и техни продукти, в които не се влага нитрит, както твърдиш, другото са празни приказки. В продуктите които съм посочил има само месо, сланина, сол и подправки. У нас такова нещо не съм виждал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK