Българска компания купи голям терен в "Лозенец" за над 8 млн. лв.

На мястото на затвореното производство ще се появи луксозен жилищен комплекс

Имотът се намира срещу посолството на Казахстан и върху него са изградени две по-големи сгради и склад
Имотът се намира срещу посолството на Казахстан и върху него са изградени две по-големи сгради и склад    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Имотът се намира срещу посолството на Казахстан и върху него са изградени две по-големи сгради и склад
Имотът се намира срещу посолството на Казахстан и върху него са изградени две по-големи сгради и склад    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
730 евро за кв.м излиза цената за терена от 6.8 дка.

Българската компания BLD е закупила голям терен в кв. "Лозенец" срещу казахстанското посолство за 4.3 млн. евро, сочи справката в имотния регистър. Парцелът от 6.8 дка, върху който са изградени две сгради и склад, е на бившия производител на излъчвателна телевизионна и радиотехника "Дженмарк аутомейшън", който от 2009 г. не работи. BLD е сключила сделката чрез специално създадено през ноември 2015 г. дружество "БЛД 33".

От компанията обявиха, че планират да строят жилища във високия сегмент, но все още са на ранен етап в планирането на проекта и не биха могли да обявят повече. "Покупката на терена в кв. "Лозенец" е част от стратегията ни за развитие. Отличната реализация на съществуващите проекти ни дава увереност, че можем да разширим инвестиционните си намерения, а проектите в по-висок сегмент имат потенциал в момента", обясни изпълнителният директор на BLD Homes Димитър Савов. "Плановете ни са върху терена да реализираме жилищен проект във високия ценови сегмент. Предстои конкурсът за архитектурно решение, след избора на което ще можем да разкажем повече за проекта", коментира Савов.

Строителство в центъра

Имотът, в който инвестира BLD, се намира на ул. "Галичица" 33 в квартал "Лозенец". Зоната е една от търсените локации в София за покупка на жилище. По-големите и удобно разположени парцели в "Лозенец" са рядкост, затова и платената цена за имота е сравнително висока - над 730 евро за кв.м.

"Лозенец" и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали в столицата и именно в тях през 2015 г. имотите са сe продавали най-скъпо – на средни цени около 1100 – 1200 евро/кв.м, сочи анализ на агенция Bulgarian Properties. Според доклада на "Адрес недвижими имоти" цената в квартала трайно се е повишила - от средно 955 евро/кв.м през декември 2014 г. до 1040 евро/кв.м през същия месец на 2015 г.

BLD има друг проект в центъра на града - Sophie Apartments, който се намира в близост до Софийската математическа гимназия. Друго ново начинание на инвеститора е Alba Apartments в квартал "Изгрев", където скоро след започване на строителството са продадени 15% от апартаментите. Останалите жилищни проекти на BLD са в кварталите "Младост", "Дружба" и "Гоце Делчев".

Какво се купува

Новозакупеният имот се състои от терен от 6.8 дка, върху който е изградена масивна триетажна сграда с административно-стопански функции със застроена площ от 4.2 хил. кв.м, по-малка двуетажна сграда с площ от 1.7 хил. кв.м и склад от 660 кв.м. BLD за закупили и поземлен имот с 300 кв.м, част от имота. Старите сгради е логично да бъдат съборени, за да се освободи теренът за жилищното строителство.

От нотариалния акт за сделката става ясно, че купувачът е ипотекирал имотите в полза на Уникредит Булбанк за обезпечаване на задължения по договор за кредит.

Според информация от пазара "Дженмарк" започват да продават терена още през 2009 г., когато спира производствената им дейност, но поради настъпването на имотната криза не успяват да го договорят на желаната цена. Тя явно е постигната, след като пазарът се стабилизира и инвеститорите търсят привлекателни терени за развитие на нови жилищни проекти.

Участниците в сделката

"Дженмарк аутомейшън" е създадена през 1996 г. с предмет на дейност производство на роботи, роботизирани системи и резервни части към тях. Към 2008 г. заради кризата на основния пазар на продукцията - САЩ - в дружеството се извършва реорганизация и променя дейността си в производство на радиопредавателни елементи и електронна апаратура. Според информацията от последния публикуван отчет на дружеството за 2013 г. в Търговски регистър то е част от американската група Genmark Automation. Управител е Милотинка Генова, а в съвета на директорите освен нея е и Толи Каменов и Роберт Даннет.

Тъй като компанията не извършва дейност от 2009 г., приходите й през последните години са незначителни. Справка в КАПИ показва, че за 2014 г. е отчетен 23 хил. лв. приход, а през предходната година е 0 лв. Загубата през 2014г. е 96 хил. лв. Най-високият скорошен приход е бил през 2008 г., когато от почти 2 млн. лв., но е отчетена загуба от 376 хил. лв.

Купувачът е част от холдинговата група AG Capital, неин основател е Христо Илиев, който държи пряко 49% от капитала, а останалите са в малтийско дружество, представлявано от Илиев и друг мениджър на холдинга - Димитър Савов. BLD е създадена през 2006 г. с цел инвестиции в имоти в България. Портфолиото на фирмата обхваща жилищни комплекси в морски и ски курорти, офис комплекси в столицата, както и инвестиции в земя.От 2014 г. BLD разделя дейността си в три основни направления: жилищни имоти ("БЛД Хоумс"), бизнес имоти ("БЛД Офис Парк") и проблемни активи. В групата има и няколко специализирани агенции за имоти.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане